Haberler

Antalya Başkan Akaydın'dan Bakan Günay'a Kültür ve Turizm Bakanı Nerede Başkan Akaydın'dan Bakan...

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, kentte 30 Kasım'da düzenlenen Resort Turizm Kongresi'ne katılmayan belediye başkanlarını eleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a seslendi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, kentte 30 Kasım'da düzenlenen Resort Turizm Kongresi'ne katılmayan belediye başkanlarını eleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a seslendi. Bugün başlayan '13'üncü Turizm Kongresi'nde konuşan Akaydın, Türkiye'nin akademik anlamda en önemli turizm kongresinin yapıldığını belirterek, "Soruyorum şimdi: Kültür ve Turizm Bakanı nerede?" dedi.Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen '13'üncü Turizm Kongresi' Kundu'daki Miracle Resort Hotel'de başladı. Kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, geçen hafta yapılan Resort Turizm Kongresi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın, "Belediye başkanları nerede?" diye sorduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Ben o gün Tekirova'da çok önemli bir başka ülke sorununun tartışıldığı toplantıydayım. Kültür ve Turizm Bakanımız çok nazik bir insandır ama bu sitemi yaparken nereye gideceğini düşünmek lazım. Bakın ülkede yılda yalnızca bir kez yapılan çok önemli bir akademik turizm toplantısı var. Şimdi ben soruyorum: Kültür ve Turizm Bakanı nerede? Bence Turizm Bakanı'nın en çok olması gereken yer burasıdır. Turizm fuarları bile değil."

'ANTALYA PAY ALAMIYOR'

Akaydın, konuşmasının devamında, 2023'te Antalya'ya 20 milyon turist gelmesi ve en az 20 milyar dolar turizm geliri elde edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, buna karşın Antalya'daki belediyelerin elde edilen turizm gelirinden pay alamadığından yakındı.

" Antalya'ya kültür turizmi yakışır" diyen Akaydın, kente dünya nüfusunun üçte birinin 4 saatlik uçuşla ulaşmasının mümkün olduğunu belirtti. Akaydın, "Dünyada 1 trilyon dolarlık turizm pastası varsa ve dünyada en sık ziyaret edilen 6'ncı ülke Türkiye ise Türkiye'nin 20- 25 milyar dolarlık turizm geliri çok düşük kalıyor" dedi.

VALİ YARDIMCISINDAN CEVAP

Toplantıya katılan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise Mustafa Akaydın'ın sözlerine karşılık şunları kaydetti:

"Ben Sayın Bakanımızın sözcüsü değilim ama Sayın Bakanımızın söylediği şu: Geçen toplantıda ben de vardım. Bir iki belediye başkanımızın dışında kongreye katılan belediye başkanı yoktu. Bu eleştirinin doğrudan hedefi Büyükşehir Belediye Başkanımız değildi. Antalya'da 100'e yakın belediye başkanımız var. Zaman zaman bu türlü toplantılarda, çalışmalarda belediye başkanlarımızı nedense uzak görüyoruz. İş yoğunlukları olabilir ama belediye başkanı arkadaşlarımızın lütfedip katılması, izlemesi gerekiyor. Antalya hepimizinse, belediye başkanlarımızın da bu tür toplantılarda çok daha fazla olması gerekiyor. Sayın Bakanımızın olması gerekiyorsa eğer, ondan daha fazla belediye başkanımızın olması gerekiyor."

50 MİLYON TURİST 50 MİLYAR DOLAR GELİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı da, 2023 Turizm Stratejik Planı'ndan söz ederek, stratejik plan uyarınca, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi bulunduğunu vurguladı. Doç. Dr. Arı, "Hedefimizde zaman zaman gecikmeler ve uygulama aksaklıkları olsa da ya da stratejik planda revizyonlar yapılsa da her zaman hedefimizin arkasındayız" dedi.

Doç. Dr. Arı, Türkiye'nin turizmde, dünyanın en büyük 6'ncı ülkesi konumuna geldiğine dikkati çekerek, İstanbul'un en çok kongre düzenlenen 9'uncu kent olduğunu, Antalya'nın da Londra ve Paris'ten sonra en çok turist gelen 3'üncü şehir olmasının Türkiye adına övünülecek bir durum olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Arı, 2023 Turizm Strateji Planı'na göre Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 5'inci büyük turizm ülkesi olmasının hedeflendiğini bildirdi.

Dünyada genel turizm eğiliminin kültür turizmine yöneldiğini, Türkiye'de de önemli bir kültür turizmi potansiyeli bulunduğunu belirten Doç. Dr. Arı, Antalya'ya tatile gelen turisti, Anadolu kültür turlarına çıkarmak gerektiğini, bu sayede turizmin Anadolu'ya yayılacağını söyledi. Doç. Dr. Arı, Türkiye'ye kültür turizmi kapsamında gelen turist sayısını artırmayı hedeflediklerini ve bu yolda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise okullarının dünyada 300'e yakın üniversiteyle işbirliği yaptığına değinerek, bunun kültür turizmine çok ciddi katkı sağladığını belirtti

TÜRKİYE'NİN TURİZM GELİRİ GERÇEKTE DAHA YÜKSEK

Kongrenin açılışından sonra düzenlenen ilk oturumda konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür, Türkiye'ye yurt dışından 32 milyon turist geldiğini, ancak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesapladığı 23 milyar dolar civarındaki turizm gelirinin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

TYD Başkanı Gür, 'Türkiye'ye gelen turistin cebinde ne kadar parası var, otelde ya da otel dışında nerelere para harcıyor?' sorularının yanıtının tam olarak verilemediğine dikkat çekerek, TÜİK'in turizm gelirlerinin hesaplamasında yaptığı yanlışlığın farkına vardığını, bundan böyle turizmcilerin önerileri doğrultusunda yeni bir hesaplama yapılacağını anlattı.

Turgut Gür, "TÜİK de farkına vardı ki yaptıkları hesap eksik ve yanlış. Türkiye'nin gerçek anlamdaki turizm geliri 23 milyardan daha yüksek. Merkez Bankası bilançosunun gelir-gider tablosunun gelirler hanesinin en altında 'Diğer kalemler' diyor ama açılımı yok. İşte o hesaplarda yer alan 11 milyar doların yüzde 50'sinin en az turizm sektöründen geldiğini biliyoruz. Değerler böyle ölçülmemeli" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 Turizm Stratejik Planı'ndaki '50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri' hedefinin de eksik olduğunu savunan Turgut Gür, 2023'te '60 milyon turist, 60 milyar dolar' turizm geliri hedefinin gerçekleşeceğine inandığını bildirdi. Bu hedefi, geçmişten bugüne gerçekleşen rakamlar ile geleceğe ilişkin beklentilerin analizinin yapılması sonucu ortaya koyduğuna değinen Turgut Gür, bugün 900 bini Kültür ve Turizm Bakanlığı, kalanı belediye belgeli olmak üzere 1 milyon 400 bin otel yatağı bulunduğunu, gelecek 10 yılda 1 milyon 750 bin yatak hedeflediklerini belirtti.Gür, yeni turizm yatırımlarını planlarken, tatil anlayışındaki değişikliklerin dikkate alınmasını isteyerek, zengin turistin kaliteye, fakir turistin fiyata göre hareket ettiğini, tatile çıkanların yılda en az bir kez cruise turuna çıkmak istediğini dile getirdi.

CRUISE TURİZMİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Günnur Özalp de otellerdeki yüksek kalitenin, otel dışındaki alanlara ve kentlere de yansıtılması gerektiğini söyledi. Günnur Özalp, turistin farklı arayışlar içerisinde olduğunu belirterek, turizmde ürün çeşitlemesi yapmak gerektiğini vurguladı. Özalp, cruise turizminin her geçen yıl daha da geliştiğini vurgulayarak, Antalya'da cruise turizmi potansiyelinin geliştirilmesini önerdi. Özalp, otelcilerin fiyat-kalite dengesine de dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledİ

Bünyamin TOKMAK/ANTALYA, (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akaydın Ertuğrul Günay Turgut Gür Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title