Haberler

Anavarza Antik Kenti'nde İlk Kazma Vuruldu

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde resmi kazı için ilk kazma vuruldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde resmi kazı için ilk kazma vuruldu.

Antik kentte gerçekleştirilecek kazı çalışması öncesinde, 15 kişilik ekiple bir süredir yürütülen hazırlık ve temizlik çalışması tamamlanarak ilk kazma Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz'in de katıldığı törenle vuruldu.

Anavarza Antik Kentinde yapılan törende ilk olarak kazının bu yılki kurumsal başkanlığını yürütecek olan Adana Müze Müdürlüğünün yetkilileri ile kazının bilimsel danışmanı olarak görevlendirilen Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan tarafından antik kentin tarihi ve yürütülecek kazı çalışmaları hakkında sunum yaptı. Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, "Bu zamana kadar olan çalışmalar zordu. Önemli bir aşamaydı bunlar başarıldı. Bundan sonraki çalışmalar kolay yani zoru gitti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Genç bir kazı ekibi var. Önemli olan bir konuda heyecan duymak. Bu heyecanı bu kazı ekibinde gördüm. Başarılıda olacaklar. Eskiden Ceyhan ve kadirli çekim merkeziydi artık her yönüyle Kozan ilçemiz bir çekim merkezi oldu. Onun içinde Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili de, Anavarza'nın; Kozan ve Adana'nın tanınması noktasında önemli katkıları olacağını belirterek, "Kazı çalışmaları ardından restorasyon çalışmaları ile birlikte buralar gün yüzüne çıkacak" diye konuştu.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise Anavarza'nın bu bölgenin en önemli Antik kenti olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Yıllarca gün yüzüne çıkmayı bekliyordu. Kültür Bakanlarımız Anavarza'ya gelmişti yerinde inceleme yapmışlardı. Buranın öneminin farkına varmışlardı. Cumhurbaşkanımız Adana'ya geldiğinde Anavarza ile ilgili bilgi verilmişti. Burası bir hayaldi. Ama artık bu hayal gerçekleşecek. Bu yılki çalışma sembolik olacak ama bundan sonra önemli sponsorlar Anavarza için destekler verecektir. Kozan'ın Adananın turizmine katkı sağlayacaktır. Başta Müze Müdürlüğüne Mersin Üniversitesine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy da üniversite olarak bu projenin arkasında oldukların belirterek, "Bizde üniversite olarak Arkeoloji Merkezi kuruyoruz. Üniversite olarak bu kazıyı destekleyeceğiz. Kurulan bu merkez ile bu kazının arkasında duracağız" dedi.

İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Anavarza'nın çok büyük potansiyel taşıyan bir antik kent olduğunu söyledi. Bilgili,

"Burada heyecanlı günler başlıyor. Burada kazı yapıldıkça yeni şeyler çıkacak. Bu da hem bu bölgeye hem arkeolojiye hem sanat camiasına büyük bir heyecan katacak. Dünya arkeoloji camiası burayı tanıyacak. Anavarza'da çok büyük potansiyel var. Ama bu potansiyel görünür hale geldikçe bizlerde heyecan devam edecek. Tabi bu kazı çalışmaları bir süreç çok uzun zaman alacak bir kazı çalışması olacak onun için de bölgemiz için Tüm Türkiye için hayırlı olsun" diye konuştu.

Adana İl Kültür Müdürü Nuh Yıldız, Çukurova'nın en eski tarihi kenti olan Anavarza'da ilk kazmayı vurmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, "Bakanlığımızın destekleriyle Tatarlı'da, Sirkeli'de Misis'de ve Anavarza'da başlayan kazı çalışmalarımız bakanlığımızın destekleriyle yapılmaktadır. İlerleyen zamanlarda iş adamlarımız bu işlere duyarlı olan tüm vatandaşlarımızı bu işe sponsorluk yapacak vatandaşlarımızı davet ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kazı alanına giden heyet ilk kazmayı vurdu.

Yazar Yaşar Kemal'in romanlarına konu olan Anavarza, Kozan'ın Dilekkaya köyü ile iç içe bulunuyor. Anavarza Antik Kenti'nin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu tahmin ediliyor.

Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığı'nın da merkezi oldu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mersin Üniversitesi Fikret Deniz Kozan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title