Haberler

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ndeki inceleme süresi doldu

Güncelleme:

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresindeki inceleme süresi doldu. 15 günlük inceleme süresinde savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin satış sürecine yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul'den itiraz geldi. ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise "Bu F-16 satışını iki partili olarak onayladığı için ABD Kongresi'ne teşekkür ederiz. Bu bizim güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği açısından iyi bir adım." ifadelerini kullandı.

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli aşama dün itibarıyla tamamlandı ve Kongre'deki inceleme ve itiraz süreci aşıldı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

15 GÜNLÜK İNCELEME SÜRECİNDE YALNIZCA 1 İTİRAZ GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Ocak'ta Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senatoya sunduğu itiraz gündeme geldi. Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilirken, burada tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı.

F-16 SATIŞA ENGEL KALMADI

Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı. Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

"ABD KONGRESİ'NE TEŞEKKÜR EDERİZ"

ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise "Bu F-16 satışını iki partili olarak onayladığı için ABD Kongresi'ne teşekkür ederiz. Bu bizim güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği açısından iyi bir adım." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, 26 Ocak'ta bildirimin yapıldığı gün yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye F-16 satışına onay verdiklerini duyurmuştu.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Rand Paul Kentucky İnceleme Türkiye Ankara Savunma Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında? DZEKO NEDEN YOK? Dzeko sakat mı, cezalı mı? Süper Lig'de ilk kez!
500

Yorumlar (37)

Arda Yıldız:

İsveçin onaylanması boş değilmiş. Rte Boş iş yapmaz. Helal olsun.

38
49
yanıtYanıtla
Oğuzsoyu:

Henüz her şey garanti altında değil. Bizim bu işin sigortası Macaristan.... Türkiye Macaristan ortak hareket ediyor.. Son anda vazgeçelerse Macaristan taş koyacak gibi düşümnüyorum.

yanıt9
yanıt7
Mücahit Kılıç:

Aynen rahibi de zamaninda verdi. Ne emredilirse onu yapiyor

yanıt43
yanıt14
harun:

Bu Mark kolçak vs bazı yorumcuların tutarsız ve tuhaf yorumları, yapay zeka olabileceklerini düşündürüyor mu size de?

30
0
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Her habere limon olmak , böyle bir şey herhalde

yanıt8
yanıt2
Ethem Çetinkaya:

Aynı yorumu yapmak için üye oldum az önce, senin yorumu gördüm. :)

yanıt13
yanıt0
Güven ozban:

Bir gün flistin gibi yurtsuz kalınca bu güzel konuşmalarını sana hatırlatırlar çocukların mark cığım

23
4
yanıtYanıtla
YUCEL DAMLALI:

Hiç aklına geliyor mu Türk’ün yurtsuz kalacağı ben ihtimal bile vermiyorum düşüncesi bile komik geliyor bana biz Türküz binlerce yıl geçmişimiz var ve her zaman var olacaktır biz Türkler anadan vatan bekçisi koruyucusu doğarız sonradan Türk olunmaz yani Türk doğulur ve ölünür Güven kardeşim bu sadece bir gün yurtduz kalır kısmı için bir eleştri TÜRK VATANSIZ KALMAZ KALDIRMAYIZ HEPİMİZ TEK GÖVDE OLUR BALYOZ GİBİ İNERİZ TEPELERİNE

yanıt3
yanıt0
Mert Colok:

Hadi bakalım sevindim inşallah hayırlısı olur

14
8
yanıtYanıtla
mehmet demirtaş:

hem rabbini tanımıyorsun hemde insallah diyorsun. Allah cc seni ve senin gibi olan kullarını ıslah etsin. sana en guzel dua bu olur

yanıt7
yanıt2
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title