Haberler

"90 Yıl CHP" Paneli

SODEV Başkanı Kızılelma: ''CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş, çok özel önemde bir partidir'' Gazeteci yazar Coşkun: ''CHP, Türkiye ve Türk toplumunun siyasi ve sosyal gelişiminin her aşamasında önemli etkileri olan bir partidir''

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Erol Kızılelma, "CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş, çok özel önemde bir partidir" dedi.

Kızılelma, SODEV tarafından Taksim'de düzenlenen "90 Yıl CHP" konulu panelde yaptığı konuşmada, CHP'nin, cumhuriyeti kuran, ülkeye demokrasiyi getiren, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin öncülüğünü yapan bir parti olduğunu söyledi.

Dünyada yeni bir devlet kuran ve 90 yıl ayakta kalan parti sayısının az olduğuna değinen Kızılelma, "CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş, çok özel önemde bir partidir. Özelliği, her zaman genç kalabilmeyi becerebilmesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Kızılelma, bir partinin uzun yıllar yaşayabilmesi için ülkenin ve zamanın gerekleri doğrultusunda kendini yenilemesinin zorunlu olduğunu bildirdi.

CHP'nin, çağa ayak uydururken aynı zamanda köklerine de bağlı kaldığını anlatan Kızılelma, "CHP, ulusal kurtuluş mücadelesinden gelip bir aydınlanma hareketi olarak Türkiye'nin modernleşmesini sağlayan bir partidir" ifadesini kullandı.

Kızılelma, Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Benim iki çok önemli eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi" şeklindeki ifadesini de aktardı.

- "CHP tarihi aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle örtüşüyor"

Gazeteci-yazar Alev Coşkun da dünyada 90 yıllık geçmişi olan bir partiye az rastlandığını belirterek, "CHP tarihi aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle örtüşüyor" dedi.

Türkiye tarihini anlamak isteyenlerin CHP tarihini bilmeleri gerektiğini kaydeden Coşkun, "CHP, Türkiye ve Türk toplumunun siyasi ve sosyal gelişiminin her aşamasında önemli etkileri olan bir partidir" ifadesini kullandı.

CHP için "Statükonun partisi" eleştirisini doğru bulmadığını belirten Coşkun, CHP'nin çok partili hayata geçişte ve demokrasinin gelişmesinde önemli katkıları olduğunu bildirdi.

CHP'nin temellerinin Sivas Kongresi'nde atıldığını ifade eden Coşkun, "CHP, emperyalizme karşı kurtuluş savaşını bize ve tüm dünyaya öğretti" diye konuştu.

Coşkun, CHP'nin, hayata geçirdiği devrimlerin yanı sıra hukuk devleti olunmasında da önemli çalışmaları bulunduğunu kaydetti.

Eski CHP Milletvekili Metin Tüzün de CHP'nin, kurulduğu günden beri demokrasinin gelişmesine katkı sunduğunu söyledi.

Siyasi tarihin iyi bilinmesinin önemine değinen Tüzün, "CHP, aynı zamanda Cumhuriyet demektir" ifadesini kullandı.

"Yeni CHP" söylemlerini eleştiren Tüzün, CHP'yi çınara benzeterek, çınarın kökünün inkar edilemeyeceğini belirtti.

Tüzün, CHP'nin, Gezi Parkı eylemlerinin sonuçlarını çok iyi tahlil edip değerlendirmesi gerektiğini de kaydetti.

Prof. Dr. Ayşe Ayata ise CHP'nin 1960-80 yıllarındaki durumundan bahsettiği konuşmasında, CHP'nin bu süreçte dönem dönem ciddi oy kayıpları yaşadığını söyledi.

Uzun yıllar iktidar olan CHP'nin ilk başlarda muhalefete alışamadığını belirten Ayata, CHP'nin artık muhalefette kalmaya alıştığını ifade etti.

Ayata, CHP'nin, sendika, grev hakkı, üniversitelerin özerkliği, sosyal güvence, özgürlük gibi birçok alanda reformlar önerdiğini hatırlattı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ayşe Ayata Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title