Haberler

Gül, Tarihi Kervansarayda CSO'nun Konserini İzledi

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı'nda CSO'nun konserini izledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı'nda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konserini izledi. Piyanist İdil Biret ve keman virtüözü Cihat Aşkın'ın solist olarak yer aldığı konserde, aralarında Kayseri türküsü "Gesi Bağları"nın da bulunduğu dört türkü ilk kez senfonik düzenlemeyle seslendirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, kervansarayın bulunduğu İncesu ilçesine gelişlerinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Gül, kervansaray önünde kendini bekleyen vatandaşlarla selamlaştı.

"Kampüste Senfonik Akşamlar" projesi kapsamında, şef Rengim Gökmen yönetimindeki orkestranın konseri, Franz Von Suppe'nin "Hafif Süvari Uvertürü" ile başladı. Konserde, solist İdil Biret, CSO eşliğinde Edvard Grieg'in "Greek Piyano Konçertosu"ndan bir bölüm seslendirdi.

Nevit Kodallı'nın Telli Turna orkestra süitinin orkestra tarafından icrasının ardından keman virtüözü Cihat Aşkın sahneye çıkarak, "Haydar Haydar", "Ezin Ezin Eziliyor Yüreğim", "Güzel Malatya" ve Kayseri türküsü "Gesi Bağları"nın senfonik düzenlemelerini orkestra eşliğinde seslendirdi.

Osmanlılar döneminde yaptırılan ve restorasyonu iki yıl önce tamamlanan tarihi kervansaraydaki konser, CSO'nun Strauss'un "Mavi Tuna Valsi"ni icrasıyla son buldu.

Konseri, Gül ve eşinin yanı sıra TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı milletvekilleri, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve çok sayıda davetli izledi.

-"Han Duvarları" şiirine ilham kaynağı olan kervansaray-

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Gökmen, konsere verilen arada, devletin en yüce makamının adını taşımaktan kıvanç, onur ve büyük sorumluluk duyduklarını, bu sorumluluğun bilincini derinden hissettiklerini söyledi.

CSO'nun yılda 100 konser verdiğini, ulusal ve uluslararası festivallerde Türkiye'yi temsil ettiğini belirten Gökmen, Cumhurbaşkanı Gül'ün huzurunda, tarihi bir atmosferde verdikleri konserin farklı bir heyecan ve duygu yükü taşıdığını dile getirdi.

Konserden sonra Kayseri Valisi Orhan Düzgün, şef Rengim Gökmen ile CSO'nun sponsoru olan Doğuş Grubu'nun CEO'su Hüsnü Akhan'a plaket verdi. Tarihi kervansarayın Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" şiirine ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Düzgün, Kayseri'nin önemli tarihi zenginlikleri arasında yer alan kervansaraydaki konsere katılımı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti.

Konserin sonunda Cumhurbaşkanı Gül de şef Rengim Gökmen'i kutladı.

CSO'nun konserine ev sahipliği yapan tarihi kervansaray, 1660 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından çarşı, cami, medrese, gezici dervişlerin misafir edildiği odalar ve iş yerlerini barındıran külliye şeklinde inşa edildi. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilen kervansaray, özel organizasyonlar için kullanılıyor.

Bu arada konserde, CSO tarafından yeniden düzenlenen İstiklal Marşı ilk kez canlı olarak çalındı.

Cumhurbaşkanı Gül, şehir merkezine dönerken İncesu ilçesinde bulunan, bir bankaya hizmet veren ve bin 500 kişinin istihdam edildiği çağrı merkezini de ziyaret ederek, çalışanlarla görüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Hayrünnisa Gül Abdullah Gül Mustafa Paşa Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title