Haberler

Fransız Bisikletiye Çarparak Ölümüne Neden Olan Sürücü Hakim Karşısında

Marmaris'te, otomobiliyle emniyet şeridinde bisikletiyle ilerlediği ileri sürülen Fransız gezgin 59 yaşındaki Christian Jean Auguste Niaffe'ye çarparak ölümüne neden olan Necip Korucuoğlu'nun 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Korucuoğlu, ifadesinde, Niaffe'nin bisikletiyle zigzag çizmesi nedeniyle kazanın meydana geldiğini ileri sürerken, duruşma tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

40 ülkeyi gezdikten sonra Türkiye'de bisiklet turuna çıkan Christian Jean Auguste Niaffe'ye, geçen 24 Mayıs'ta Marmaris'e 15 kilometre uzaklıktaki Taşhan Mevkisi'nde rampa çıkarken virajda, 33 yaşındaki Necip Korucuoğlu yönetimindeki 48 SK 338 plakalı otomobil arkadan çarptı. Ağır yaralanan Fransız bisikletçi Niaffe, hastanede yaşamını yitirdi. Kazanan ardından 8'de 8 oranında kusurlu bulunan otomobil sürücüsü Korucuoğlu hakkında, Marmaris 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde TCK'nın 85/1'inci maddesini içeren 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma tutuksuz sanık Necip Korucuoğlu, Trafikte Haklarım Derneği Başkanı Yasemin Usta ve bir grup dernek üyesi, Muğla Bisiklet Derneği üyeleri ve tarafların avukatları katıldı.

'BİSİKLETLİ ZİGZAG ÇİZDİ' İDDİASI

Duruşmada sanık Necip Korucuoğlu polisteki ifadesini tekrarlayarak, olay sırasında 80-90 kilometrne bir hızla gittiğini belirterek, "Yolun sağında üzerinde sırt çantası, arkasında ise römork şeklinde valizi takılı olan bisikletliyi gördüm. Aramızda 5-10 metre mesafe kaldığında maktül bisikletiyle zigzag yapıp, tekrar şeridine geçti. Çarpmamak için manevra yaptım. Ancak, kurtaramayıp, bisikletin arkasındaki seyyar römorka çarptım. Maktül dengesini kaybedip, aracımın ön sol camına düştü. camda hasar oluştu. Bu sırada refleks olarak gözlerimi kapatmışım. Açtığımda araç durmuştu. Olayın şokuyla fren yapmışım" dedi. Korucuoğlu, 10 yıldır ehliyeti olduğunu ve ilk kez kaza yaptığını da söyledi. Duruşmada Muğla Bisiklet Derneği ve Trafikte Haklarım Derneği davaya müdahil olmak dilekçe verdi. Mahkeme, her iki derneğin taleplerini reddedip, tanıkların ifadelerinin dinlenmesine karar verdikten sonra duruşmayı erteledi.

'KASITLI VE BİLİNÇLİ TAKSİRDEN YARGILANSIN'

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Trafikte Haklarım Derneği Başkanı Yasemin Usta, "Burada bisikletiyle 40 ülke dolaştıktan sonra ülkemizde hayatını kaybeden Fransız biskletçinin ilk duruşmasının için toplandık. Christian'ın hiç bir yakının soruşturma sürecinde başvuruda bulunmadığını öğrendik. Muğla Bisiklet Derneği ve Trafikte Haklarım Derneği olarak davaya müdahil olmak istedik.Talebimiz kabul edilsin ya da edilmesin dava sürecinin sonuna kadar takipcisi olacağız. Kaza sonrası açılan kamu davasında tutuksuz olarak yargılanan sanık taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılanıyor. Oysa biz Fransız bisiketçinin uyarıcı, yansıtıcı işaretleri tam olan bisikletine emniyet şeridinde arkadan çarpması sonucu ölümüne neden olan kişinin olası 'kasıt ve bilinçli taksirden" ceza almasını istiyoruz. Mahkemenin trafik kazalarını önelemeye yönelik örnek olacak, üst sınırdan emsal bir kara vermesini bekliyoruz. Caydırıcı cezalar olmadığı sürece trafik kazalarıyla ilgili korkunç tablo ortadadır. Genelde trafik kazalarına taksir hükümleri uygulanıyor. Bunların üçte ikisine de İnfaz Yasası nedeniyle son sene de denetimli serbestlik verilirken caydırıcı hiç bir tarafı ne yazık ki kalmıyor. Trafiğe çıkan tüm sürücüler kendi canlarını düşünmeyebilirler ancak hiç kimseye bu acıları yaşatmaya haklarını yok" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Marmaris Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title