Haberler

Eskişehir'de Türk Keneşi Eğitim Bakanları 2. Toplantısı

Eskişehir'de süren Türk Dili Konusan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 2'nci Toplantısı'nda, Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metni imzaladı.
Bir otelin toplantı salonunda...

Eskişehir'de süren Türk Dili Konusan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 2'nci Toplantısı'nda, Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metni imzaladı.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasının Türk Keneşi Genel Sekreteri Halil Akıncı yaptı. Türk Keneşi'nin amaçlarından bahseden Akıncı, "Türk Keneşi'nin amacı, devlet başkanları tarafından konulan ilkeler çerçevesinde, Türk devletleri arasındaki yoğun işbirliğini daha da artırılması, bu amaca erişmek içinde önümüzdeki engellerin kaldırılması ve işbirliğinin daha da ileri götürülmesidir" dedi.

Ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise Türk dilinin, Türk Konseyi'nin ortaya çıkışında ilham kaynağı olduğunu ve bu teşkilatın ikinci toplantı başlığının eğitim olarak belirlendiğini söyledi. Avcı, "Saygıdeğer devlet başkanlarımız, biz eğitim bakanlarını Türk Keneşi çatısı altında eğitim alanındaki işbirliğini artırmak amacıyla görevlendirmişlerdir. Bugün burada ortak edebiyat ve tarih kitaplarının hazırlanması, ortak terminoloji ve ortak alfabe belirlenmesi, ortak eğitim televizyonu kurulması gibi konuların ele alınması bu yolda önemli bir mesafe kat etmekte olduğumuzun göstergesidir. Yüksek öğretim düzeyinde işbirliğine yönelik olarak Türk Üniversiteler Birliği kurulması yönünde güzel bir girişim başlatılmış ve kısa zamanda ilerleme kaydedilmiştir" diye konuştu.

TÜRK ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ

Türk Üniversiteler Birliği'nin hayata geçirilmesinin ülkeler arasında bilimsel birikimin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından önemli olduğundan bahseden Bakan Avcı, "Bu gelişmelerle eğitimin önemli amaçlarından olan iktisadi kalkınma da hızlanarak devam edecektir. Üye ülkeler olarak bir yandan genç nüfus yapımız, diğer yandan özellikle Kazakistan ve Azerbaycan'ın sahip olduğu yer altı ve yer üstü zenginlikler, Kırgızistan'ın turizm alanındaki potansiyeli, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve birçok alandaki önemli tecrübelerimiz birlikte düşünüldüğünde tüm bunları kazanıma dönüştürecek eğitimli ve nitelikli genç nesiller yetiştirmeye ne kadar ihtiyaç duyduğumuz daha iyi görülecektir" şeklinde konuştu.

TÜRK AKADEMİSİ HEDEFİMİZ VAR

Azerbaycan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Jeyhun Bayramov, Azerbaycan'da kurulan üniversitelerin Avrupa Birliği Eğitim Programı'na yönelik yapıldığını söyledi. Bayramov, "Türkiye'den bize öğrenci geliyor. Ortak mirasımız ve iddialı projelerimiz var. Türk akademisi gibi hedeflerimiz var" dedi.

Kazakistan Bilim Komitesi Başkanı Nurlan Ybyraiym ise, "İlim ve bilim alanında bizim işbirliğimiz sağlamlaşmaya yöneliktir. Derin ve sağlam perspektifler mevcuttur. Bugün Türk Akademisi Müzesi çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca Türkoloji alanında çalışmalar yapan bilim adamları listesi de oluşturulmuştur" diye belirtti.

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadykov, "Türk alfabesi hakkında oluşturulan proje incelemeye alındı. Eğitim ve televizyon çalışmalarını da ele almaktayız. Faydalı öğrenci yetiştirmek için başarılı bir çalışma olacaktır" şeklinde konuştu.

Daha sonra Bakan Nabi Avcı ve protokol üyeleri Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metnini imzaladılar.

ORTAK TARİH KİTABI YAZMAK

Yönergeyi imzaladıktan sonra konuşma yapan Bakan Nabi Avcı şunları kaydetti:

"Bugün gerçekten çok tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu atığımız imzalar sizlerin gayretine rağmen gazetelerde çok az yer alacak. Televizyonlarda belki değinilip geçilecek ve yarınki gündemi 3 gün sonra unutulacak ama eminiz ki şu attığımız imzalar önümüzdeki on yıllar boyunca çocuklarımızın gençlerimizin önünde çok geniş ufuklar açacak. İnşallah burada yaptığımız çalışmalarla eğitim bakanlıklarımız, okullarımız, üniversitelerimiz çok daha yakın bir işbirliği içine girecekler. Ortak tarih kitabı hazırlığı meselesi o kadar çok şeyi değiştirecek ki 10 yıl 20 yıl sonra geriye dönüp bakanlar, o günlerde bu olayları bizzat yaşayanlar nasıl duyarsız kalabilmişler bu konuya diye çok şaşıracaklar."

Türk Keneşi Eğitim Bakanları 2. Toplantısı'na Bakan Avcı'nın yanı sıra, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Türk Keneşi'nden yetkililer katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halil Akıncı Azerbaycan Nabi Avcı Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title