Haberler

Erzurum'da Fetö/pdy Davası

Güncelleme:

Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu öne sürülen N. Ö.'in "silahlı terör örgütü kurup yönettiği" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu öne sürülen eski N. Ö.'in "silahlı terör örgütü kurup yönettiği" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık N. Ö. ile avukatı Gündüz Güneş ve tanıklar katıldı.

Kimlik tespitinin ardından savunma yapan Ö., dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını ve bu sebeple savunma yapmak istemediğini belirterek süre talep etti.

Tanık olarak dinlenen eski Asayiş Şube Müdürü İ. Ş. de Erzurum'da emniyet amiri olarak görev yaptığını belirterek, sanıkla görev yaptığı sırada tanıştığını söyledi.

Dini hassasiyetlerle daha önceden de cemaat toplantılarına katıldığını anlatan Ş., "Ö., Erzurum'da cemaat toplantılarının olduğunu, benim de katılabileceğimi söyledi. Bunun üzerine ben de sanıkla aynı grupta sohbetlere katılmaya başladım." dedi.

Ş., toplantıların haftada bir gün ya da on günde bir gün yapıldığını bildirerek, şunları ifade etti:

"Toplantılarda genel itibarıyla dini konuşmalar yapılıyor, Kur'an-ı Kerim ve Risale-i Nur okunuyor bazen de Fetullah Gülen'in vaazları dinleniyordu. Ayrıca fakir fukaraya yardım adı altında herkesten verebildiği kadar miktarı belirsiz şekilde para toplanıyordu. Ben de bu yardımları sanık N. Ö.'e verirdim. Bu şekilde para verme işi çok defa olmuştur. Sanığın bana karşı herhangi bir emir, talimat veya yönlendirme şeklinde davranışı olmadı. Bizim 4 kişilik bir grubumuz vardı. Bunlar M. Y. A., N. B., sanık ve benden oluşuyordu. Sanık müsait olduğumuz zaman toplantı yapalım veya şu şekilde yapalım, hareket edelim diye konuşurdu. Toplantılara yönelik organizasyon yönlendirmesi yapılıyordu."

Tanık M. Y. A., beyanında, devresi olan sanık Ö. ile Erzurum'a tayin olduğunda tanıştığını söyledi.

Ö.'in, devre arkadaşlarıyla bir araya gelip toplandıklarını söyleyip kendisine de katılma teklifinde bulununca arkadaşlarıyla bir araya gelme amacıyla toplantıya katıldığını dile getiren A., "Akabinde ilmihal, dini kitaplar, Gülen'in kitaplarından alıntılar okunmaya başlayınca bunun bir cemaat toplantısı olduğunu anladım fakat yine devre arkadaşlarım olması, dini hassasiyetim nedeniyle bu toplantılara iştirak ettim." dedi.

A., ilk önceleri M. D.'ın sohbetleri yaptığını anlatarak, şöyle devam etti:

"D. daha sonra sohbet verme işini Ö.'e devretti. Benden yardım adı altında para istenmedi, ben de vermedim. Konuşmalar sırasında doğal olarak siyasi konular da konuşuluyordu fakat özel bir şekilde hükümet aleyhine siyasi içerikli konuşmalar yapılmadı. Sanık toplantı organizasyonlarını kendisi yapıyordu. Fakat bunun dışında emir, talimat veya telkin verme gibi bir durum yoktu. Grup olarak 4 kişiydik. Aramızda astlık üstlük ilişkisi ve hiyerarşi yoktu."

Tanık M. D. ise beyanında, sanığın sohbet toplantısı yaptığı grubun içerisinde olduğunu, başka bir şey bilmediğini öne sürdü.

Gruptan ayrıldıktan sonra grupla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını iddia eden D., "Söz konusu gruba sohbet yapmam için 'Abdullah' kod isimli öğretmen A. K. tarafından görevlendirildim. Sohbete katılıyordum ve bu grubun adı '99 mezunları polis grubu' idi." dedi.

D., sanıktan bir ya da iki kez "himmet" parası aldığını belirterek, şunları dile getirdi:

"Söz konusu para, ihtiyacı olanlar ve yurt dışındaki okullarda okuyarak bizleri temsil eden öğrencilere yardım için toplanırdı. Ayrıca öğrenci olmamakla birlikte Müslümanlara da gittiği söyleniyordu. Cemaate bağış adı altında para toplamak gibi bir düşüncemiz yoktu. Bir grup bırakıldıktan sonra onunla ilgilenmeme gibi bir prensibimiz vardı. Özellikle Ali Bey bu şekilde telkinde bulunduğu için bunu araştırmazdık. Ben sohbet yaparken sadece haftalık görüşme gününü bildirirdim. Bunun dışında kişilere emir veya talimat vermezdim. Yardımları ben toplardım, sanıkla az görüştüm fakat gördüğüm kadarıyla sanık vatanına ihanet edecek biri değildir."

Sanık avukatı Gündüz Güneş ise müvekkiline "silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi" olma suçundan dava açıldığını ancak suç vasfının terör örgütü üyeliği yönünde değişme ihtimali bulunduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, Nurettin Öner'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksik hususların tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık eski Erzurum Havaalanı Şube Müdürü N. Ö.'in devre arkadaşları ile M. D.'ın ve "Abdullah" kod adlı A. K.'ın imamlığında FETÖ/PDY terör örgütünün toplantı grubuna dahil olduğu ve terör örgütünün kullandığı haberleşme sistemi "ByLock" programını kullandığı anlatılıyor.

Sanığın, örgüt lideri Fetullah Gülen'in talimatı doğrultusunda Bank Asya'ya para yatırdığı, örgütün polis yapılanmasına dahil olduğu, örgütsel mertebesinin yükseltilip toplantı grubuna imamlık yapmaya ve "himmet" toplamaya başladığı anlatılan iddianamede, Ö.'in "silahlı terör örgütü kurup yönettiği" iddiasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Öner Gündüz Güneş Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title