Haberler

Enerji alanındaki yeni gelişmeler Bursa Kent Konseyi'nde konuşuldu

'Bursa Enerji Günleri Konferansı ve Paneli'nde konuşan uzmanlar, ekonomik bağımsızlık için enerjide söz sahibi olunmasının, bunun için de arge, inovasyon ve teknolojiye daha yatırım yapılması gerektiğini anlattı.

Bursa Kent Konseyi ve Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi tarafından Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Uludağ Salonu'nda 'Enerji Günleri Konferansı ve Paneli' düzenlendi. Programa Bursa Kent Konseyi Başkanı adına Mehmet Necati Şahin, Enverder Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, TOSYÖV Bursa Şubesi Başkanı İsmail Korkmaz, MÜSİAD Bursa Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Demirci ve Bursalılar katıldı. Toplantının açılışında konuşan ENVERDER Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal, enerji konusunda senelerdir sivil toplum kuruluş olarak çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Programın düzenlenmesine destek olan Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür edene Uysal, dünyanın ve Türkiye'nin çalkantılı bir dönemden geçtiğini, bu çalkantının en önemli sebebinin enerji kaynakları üzerinde hakimiyet kurma isteğinin olduğunu belirtti. Enerjinin artık su gibi bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Uysal, "Artık enerji yönetebilen ülkeler, dünyayı yönetmektedir. Türkiye'de bu çalkantılı süreçten en çok etkilenen ülkelerden birisidir. Toplantıda enerji alanındaki en güncel bilgileri vatandaşlarımızla paylaşmak istedik" dedi.

"Teknoloji geliştirme ekonomik bağımsızlığın ön şartıdır"

Programın 'Enerji Problemleri ve Akıllı Enerji Çözümleri' konulu konferans bölümünde, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ontario Üniversitesi'den Prof. Dr. İbrahim Dinçer'in bilgilerini paylaştı. Dünyada enerji konusu ve Türkiye'deki enerji fotoğraf konularında deneyimlerini paylaşan İbrahim Dinçer, dünyanın yöneldiği yeni enerji türleri ve yapılan teknoloji çalışmalardan bahsetti. İnovasyon ve teknoloji geliştirme konularının önemine dikkat çeken Dinçer, "Ekonomik bağımsızlık ancak teknolojik başarıyla mümkün olabilir. Bu yüzden teknolojimizi ve markalarımızı geliştirip başarıyı yakalamayız. İnovasyon odaklı ekonomiyi ve toplumu geliştirmeliyiz. Yenilikçi fikirleri eğitim ve araştırma alanında ödüllendirmeliyiz. Ancak yenilikçi anlayışla küresel ekonomide söz sahibi olabiliriz. Bu kültürü okul öncesi programlarından başlayarak oluşturmalıyız. Üniversitelerin kalitesini iyileştirecek mekanizmaları kurmalıyız. Yenilikçiliğin her zaman bir adım ötesinde olmalıyız. Türkiye'de gençler 10 üzerinden 5 birim bilgiyle liseden mezun oluyor. Üniversiteden en fazla 1 birim üzerine katarak mezun oluyor. Kanada'da ise 10 üzerinden 2-3 birimle liseden mezun oluyor. Ama üniversiteden 8-9 birimle mezun oluyor. Üniversiteye gitme oranı yüzde 20 civarındadır. Bu oran ülkeyi yönetiyor. Kısacası üniversitelerde görevler doğru şekilde yerine getirilmiyor. Gençleri ülkenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yetiştirmeliyiz" diye konuştu.

Bilgiyi sadece yayınlara değil, teknolojik ürünlere ve ticarete taşımak zorunda olduğumuzu anlatan Dinçer, Türkiye'nin araştırma, inovasyon ve ticarileştirme konseptini hayat geçirmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Uygun planların yapılması, uygun oyuncuların bir araya getirilmesi, işbirliklerinin oluşturulması, kısa, orta ve uzun vadeli programlar hazırlanmasının önemini anlatan Dinçer, "Politikaları belirleyip projeleri oluşturmalıyız. Üniversiteler inovasyonda kritik oyunculardır. Araştırma inovasyona giden bir yol, inovasyon ise teknoloji geliştirmenin ön şartı, teknoloji geliştirme ise ekonomik bağımsızlığın ön şartıdır. Türkiye´de 60-70 milyar dolar enerji ve enerji ürünlerine gidiyor. Cari açık en çok da bu kalemlerden ötürü oluşuyor. Cari açığı kapatabilirsek ülkemiz birkaç basamak birden atlar" dedi.

Programın 'Enerji Problemleri ve Bölgesel Çözümler' konulu panel kısmında ise, ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu ve MÜSİAD Bursa Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Demirci enerji alanındaki bilgilerini paylaştı.

MÜSİAD Bursa Enerji Komisyonu Başkanı Mehmet Demirci, enerji türleri hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin sahip olduğu rüzgar ve güneş enerjisini kullanma kapasitesini daha üst sevilere çıkarması gerektiğini aktaran Demirci, güneş enerjisini ısıtmalı sistemde kullanma noktasında ise üst seviyelerde olduğumuzu hatırlattı. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilebilir enerji kaynaklarını faaliyete geçirmek gerektiğini söyleyen Demirci, böylece ülkenin parasının da dışa çıkmayacağını belirtti.

BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu ise, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye daha fazla yönelmesi gerektiğini, ancak teknolojiyi hala dışarıdan almak zorunda olduklarını ifade etti. BTSO'nun enerji alanındaki çalışmalarını anlatan Dağlıoğlu, enerjide daha fazla söz sahibi olabilmek için teknolojiye yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Enverder Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, enerji verimliliği konusunun çok geç gündeme alındığını belirterek derneğin kuruluş sürecini ve çalışmalarını anlattı. 2009'dan bu yana Bursa'da nüfusun artmasına karşın doğalgaz tüketiminin azaldığını anlatan Uysal, Bursa'nın yatılımda Türkiye'nin en hızlı tepki gösteren şehri olduğunu aktardı. Vatandaşların yüzde 90'ının tasarruflu ampule geçtiğini ve aydınlatmadan kaynaklanan enerji sarfiyatının 5'te 1 oranında düştüğünü dile getiren Uysal, enerji sarfiyatını daha da düşürmek için Arge çalışmaları yapmak ve alternatif enerjilerin ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Program soru cevap bölümüyle sona erdi. Program sonunda konuşmacılara günün anısına takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Demirci Mustafa Uysal Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title