Haberler

Ekonomiye İki Ayda 30 Milyarlık Yatırım

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki ayda 30 milyarlık yatırımın imzasının hazır olduğunu belirterek, "Süper teşvikle 60 milyarlık yatırım aşılacak" dedi.

Hükümetin, belirlenen projelere sıfıra yakın maliyetle yatırım imkânı sağladığı süper teşvik sistemi meyvelerini vermeye başladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bitme noktasına gelen 4-5 proje olduğunu, iki aylık dönemde 30 milyar liralık yatırımın geleceği müjdesini verdi. Zeybekci, " Gümrük Birliği'nin getirdiği petrokimya, demir-çelikle ilgili kısıtlamaları aştığımızda yıl sonuna 60 milyar lirayı aşacağız. Projeler içinde enerji, petro-kimya, sağlık, madencilik başta olmak üzere her alanda yatırım talebi var" dedi.

Bakan Zeybekci, ekonomi gündemine ilişkin sıcak gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi. Zeybekci, şu mesajları verdi:

DEMİRDE GEREKİRSE VERGİ YİNE İNDİRİLİR

Demirde 50 milyon ton kurulu kapasitemiz var. Kullanılan 30 milyon ton civarında. Bunun yavaş yavaş devreye girmesi var. O bir dengeleme olacak. Bir etkin adım da atarak yüzde 30 olan gümrük vergisini yüzde 10'a indirdik. Gerek duyulursa, tekrar indirilir. Süreçlerin sonucuna bakıp değerlendirme yapmak lazım. Üreticiyi mağdur etmemek ve üretim kapasitemize de zarar vermemek lazım. Onlara da dikkat etmemiz lazım.

FAİZLER HÂLÂ BÜYÜK MALİYET

Paranın bol, ucuz ve kolay ulaşılabilir olması lazım. Bunlarla ilgili sıkıntı var demek ki özel sektör yatırımlarımızla ilgili sıkıntılar var. Gerek KOBİ ölçeğinde gerek, orta ölçekte, gerek büyük yatırımlarda. Toplam maliyetlerine baktıklarında faiz halen bir maliyet oluşturuyor. Gelişmekte olan 5'li içerisinde en yüksek faiz seviyesi bizde. Böyle bir faiz ortamında yatırım yapılamayacağı bir gerçek.

FİNANS SEKTÖRÜ TOPA GİRMELİ

Finans sektörü de topa girmeli. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bir hacim yaptık. Etkisi çok olumlu oldu. KGF'nin etkilerini bu yıl bütün büyüme ile ilgili faktörlerde çok ciddi olarak göreceğiz. Bir hacim oluşturuldu, bir para yatırılmadı.

SIFIRDAN GELEN VAR MI?

Özellikle petrokimya, enerji, sağlık teknolojilerinde sıfırdan gelen yatırımcılar var. Yeni bir teşvik sistemine gerek olmayacak. Yatırım yapacaklarla beraber yapıyoruz. Bu firmalar yıl sonunda gelecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Güneydoğu, Orta Anadolu'ya yakın yerler var. Yıl sonuna 60 milyar liralık proje tutarının yarısını tek bir imza ile bitirecek hale geliriz.

HER SEKTÖRDEN TALEP VAR

Her alanda talep var enerji teknolojileri, petrokimya, sağlık teknolojilerinde var. Madencilikte var. Maden işleme alanında var. Süper teşvik de deniliyor. Bir projeye verildi. Bitme noktasına gelen 4-5 proje de var.

GB DOSYASI EKİMDE AÇILIYOR

Gümrük Birliği görüşmeleri ekimde başlayacak. GB Türkiye için imtiyazmış gibi gösteriliyor. Güncellemeyle 10 artı değer oluştuğu zaman bunun 6'sı AB'ye 4'ü Türkiye'ye yaradığı ortaya çıktı. AB ülkeleri içinde en çok pozitif olarak etkilenecek ülke de Almanya. Böyle bir durumda bu şekilde konuşulması ve siyasete malzeme edilmesi yanlıştır.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gümrük Birliği Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title