Haberler

Türkiye ile Çin Arasında Ekonomik ve Ticari İşbirliği Geliştirilecek

Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik milletlerarası anlaşma Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, Resmi Gazete'de yayımlandıTürkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari...

Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik milletlerarası anlaşma Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, Resmi Gazete'de yayımlandıTürkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik milletlerarası anlaşma onaylanarak, Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşma çerçevesinde iki ülkenin iş çevreleri karşılıklı yatırımların artırılması ve teşviki için desteklenecek, teknik değişim ve işbirliğini güçlendirilecek. İki ülke arasında finans ve sigorta kuruluşları gerekli finansman ve sigorta desteğini sağlamak için teşvik edilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 8 Ekim 2010 tarihinde Ankara'da imzalanan ve 6267 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Anlaşması'nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığı'nın 21 Şubat 2012 tarihli yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 16 Mart 2012 tarihinde kararlaştırıldı. Anlaşmaya göre iki ülkenin karşılaştırmalı üstünlükleri ve ekonomik tamamlayıcılıkları göz önünde bulundurarak, Türkiye ve Çin ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirecek. İki ülkenin iş çevreleri karşılıklı yatırımların artırılması ve teşviki için desteklenecek, teknik değişim ve işbirliğini güçlendirilecek.

Anlaşmayla iki ülke, öncelik verilecek alanların demiryolları, elektrik, havaalanları, limanlar, yollar ve otoyollar, köprüler ile telekomünikasyonu içeren kamu hizmetleri ve altyapı inşaatı, tekstil sanayi, turizm, ticaret tanıtım etkinlikleri, küçük ve orta ölçekli firmalar arasında deneyim paylaşımı ve işbirliği, maden kaynakları, enerji, metalürji, makine, ulaşım ekipmanları ile araç ve parçaları, elektronik, ekipman takımlarını ve hafif sanayiyi içeren imalat olarak belirledi.

-FİNANS VE SİGORTA KURULUŞLARINA GEREKLİ FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAK-

Onaylanan Anlaşma ile iki ülke arasında finans ve sigorta kuruluşlarını gerekli finansman ve sigorta desteğini sağlamak için teşvik etmek hususunda mutabakat sağlandı.

Ekonomik ve Ticari Kalkınma Orta ve Uzun Vadeli Programı'nın oluşturulmasının ikili ticari ve ekonomik işbirliğinin düzenli ve dengeli gelişimine katkıda bulunduğunu ve krizin etkisini hafiflettiğini göz önünde tutan iki ülke, uygun bir zamanda Program'a ilişkin ortak bir çalışma başlatacak. Bu kapsamda, Taraflar, Türk-Çin Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu çatısı altında Genel Müdür düzeyinde bir Çalışma Grubu kurulacak. Çalışma Grubu, iki tarafın ilgili kurumlarından oluşacak ve iki ülkedeki ekonomik kalkınma ile sanayi ve ticarete ilişkin güçlü yönleri, ticari ve ekonomik işbirliğinin mevcut durumunu, var olan sorunları, kalkınma potansiyellerini ve orta ve uzun vade kalkınma yön ve hedeflerini, Türk-Çin ticari ve ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve orta ve uzun vade kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için politika önerilerini çalışmakla sorumlu olacak. İki ülke, ticaret ve yatırım sergileri, ticaret heyetleri, fuarlar, seminerler ve diğer ticari tanıtım faaliyetleri organize etmek için her iki ülkenin sanayi ve iş çevrelerini teşvik edecek, bu amaçla karşılıklı kolaylıklar sağlayacak.

-MESLEKİ EĞİTİM VE İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİNDE İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK-

Türkiye ve Çin, ikili ticarette ortaya çıkan sorunlarda olumlu bir tutum sergileyecek ve sorunları çözecek. Taraflar, iki ülkenin ilgili sektörlerini değişim ve diyalog mekanizmaları oluşturmaya ve ikili ticarette var olan sorunları işbirliği yoluyla çözecek. Ancak, bu hüküm tarafların ilgili Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmaları kapsamındaki haklarını kullanmalarını engelleyecek şekilde yorumlanmayacak.

İki ülke ayrıca mesleki eğitim ve insan kaynakları gelişiminde mübadele ve işbirliğini güçlendirmeyi, ayrıca ilgili kanunlarına bağlı olarak, ticari ve ekonomik işbirliği için vize ve oturma izni verilmesi gibi alanlarda kolaylık ve uygunluk sağlamayı taahhüt etti.

-10 YIL YÜRÜRLÜKTE KALACAK-

Çerçeve Anlaşma, tarafların, diplomatik kanallardan, yürürlüğe giriş için iç hukuki gerekliliklerin tamamlandığını belirten yazılı bildirim mektubu tarihinde geçerlilik kazanacak. Anlaşma 10 yıl süre ile yürürlükte kalacak ve Taraflardan birisi, yürürlük süresinin bitiminden en az 6 ay önce Anlaşmanın feshini yazılı olarak bildirmedikçe, yürürlük süresi on yıl süresince kendiliğinden uzatılacak. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Haberler

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title