Haberler

Teknoloji Bakanı Işık: Yeni Kriptolu Telefonların Şekli Değişmiyor

Güncelleme:

Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni kriptolu telefonların yazılımı konusunda beyaz hacker'ların göreve başladığını belirterek "Ben onlara iyi yürekli hacker diyorum." dedi.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni kriptolu telefonların yılbaşından önce dağıtılacağını açıkladı. Işık, kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin ayrıntıları da açıklayarak, "Paralel örgüt için delil arayanlar, kriptolu telefon dinlemesine baksın." dedi. Bakan Işık yeni telefonların yazılımı konusunda da beyaz hacker'ların şimdiden göreve başladığını duyurdu.

BAKAN IŞIK SİSTEMİN AYRINTILARINI ANLATTI

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Işık, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, ABD ve Almanya'nın paralel örgütle işbirliği yapmaması halinde, kriptolu telefonları dinleme şansı bulunmadığını da vurguladı.

Bakan Işık, kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin sistemin ayrıntılarını şöyle anlattı:

-Kriptolu telefonların yazılımını yapanlar, telefonların IMEI numaralarını TİB'e bildirmişler

-TİB, kriptolu telefonların IMEI numaralarını kaydetmiş.

-Oysa kriptolu telefonların IMEI numaralarının TİB'e bildirilmesi de, TİB'in bunları kaydetmesi de yasadışı

-TİB'e telefonların IMEI'leri emniyet tarafından bildirilmiş.

-Dolasıyla, bu sadece tek bir kurumdan yapılan ihlal değil. Değişik kurumlardaki, aynı örgütün farklı elemanlarının işbirliği sonucunda yapılan bir güvenlik ihlali.

"KRİPTOLU TELEFONLARIN DİNLENMESİNE BAKSINLAR"

Işık, bu ayrıntıları verdikten sonra ise şu cümleyi kullandı; "Eğer paralel örgüt konusunda hala delil arayanlar varsa, kriptolu telefonların dinlenmesine baksınlar. Kriptolu telefonların sadece bunların yazılımını yapanlar tarafından dinlenilmesi mümkün değil. Pek çok kurumdaki örgüt elemanlarının işbirliği sonucunda bu dinlemeler yapılabiliyor"

"ALMANYA, ABD, PARALELSİZ DİNLEYEMEZ..."

Bakan Işık, Almanya, ya da ABD gibi ülkelerin, böylesine örgütsel bir yapının gerekli olduğu kriptolu telefon dinleme konusunu, "paralel yapının yardımı olmadan yapamayacaklarını" da vurguladı. Bakan Işık, "dinledilerse, mutlaka paralel aracılığıyla dinlemişlerdir" dedi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI

Bakan Işık, kriptolu telefonların nasıl dinlendiğinin belirlenme sürecinin ayrıntılarını da paylaştı. Buna göre;

-Kriptolu telefon konuşmalarının tapeleri internete sızınca, dinlemenin nasıl yapıldığı konusunda araştırma başlatıldı.

-TÜBİTAK'taki kriptolu telefon yazılımlarında, ilerde dinlemeyi sağlamak için özellikle yazılım açıkları bırakıldığı belirlendi

-Tüm mahkeme kararları tek tek incelenerek, kriptolu telefonların IMEI numaraları arandı. Ancak kriptolu telefonların IMEI numaralarının hiçbir mahkeme kararında bulunmadığı da kesinleştirildi.

-Buna rağmen, TİB'e kriptolu telefonların IMEI numaralarının emniyetteki bazı kişiler tarafından iletilip, kayıt edildiği de belirlendi.

-Tapeler ortaya çıktıktan sonra, TİB ve TÜBİTAK'ta ayrıntılı soruşturma başlatıldı.

-TİB'de silinen konuşmaların izleri bulundu. Bu izler sürülerek, hangi kriptolu telefonların dinlenildiği belirlendi.

-Bu çerçevede toplam 164 kriptolu telefonun 76'sının dinlendiği ortaya çıkarıldı. Bakan Işık, "ben matematikçiyim. Eğer 164 telefondan 76'sının dinlendiği ortaya çıkmışsa, hepsinin dinlendiğini düşünürüm" dedi.

YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR YILBAŞINDA

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonların yazılımlarının da halen TÜBİTAK'ta yeni bir ekip tarafından yapıldığını, yeni telefonların yılbaşından önce dağıtılmasının planlandığını söyledi.

BEYAZ HACKER'LAR GÖREVDE

Yeni yazılım konusunda da, TSE'nin 'beyaz hacker'larının daha şimdiden göreve başlayıp, açıkları belirlemeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Işık, "Ben onlara iyi yürekli hacker diyorum" dedi.

KİME KRİPTOLU TELEFON VERİLECEĞİNE MGK KARAR VERECEK

Yeni kriptolu telefonların kimlere verileceğine ise Milli Güvenlik Kurulu karar verecek. Bakan ışık, "kaç telefon olduğunu şimdiden söylemek mümkün değil. Bizim için 150 ya da 200 telefon olması fark etmez. Kimlere telefon verileceğine MGK'da karar verilecek, biz de dağıtacağız" dedi.

TELEFONLARIN ŞEKLİ DEĞİŞMİYOR

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonların çok kısa bir süre içinde, yılbaşından önce dağıtılmasının planlanması nedeniyle, sadece yazılımın yenileceğini, kullanılan telefonların ise eskilerine çok benzer olacaklarını söyledi. Işık, "ancak yeni kriptolu telefonları dağıtır dağıtmaz, daha gelişmiş yeni nesil yazılım için çalışmalara da başlayacağız. Bu yeni nesil yazılımla birlikte, bir sonraki aşamada, yeni telefonlar da kullanıma girecek" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Zeynep Gürcanlı Fikri Işık Hürriyet Almanya Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500

Yorumlar (17)

OSMANLI:

Her vasıta, kendisinin de bildiği gibi lehte veya elehte kullanılabilir. Hükümet, zaten, hukuk ve demokrasiyi rafa kaldırmıştır. Muhalefetin tedbiri elden bırakmaması gerekir. Sayın bakana gelince, yandaşların bakanı olduğunu tapeler konusunda ilan etmiştir. . .

8
2
yanıtYanıtla
Bu Halk Hala Bunlara İnanabiliyor mu:

''Kriptolu telefon konuşmalarının tapeleri internete sızınca, dinlemenin nasıl yapıldığı konusunda araştırma başlatıldı. '' Demek ki o kayıtlar montaj değilmiş, ağzıyla söylemiş bakanımız. Peki kayıtlarda duyduklarımız doğru ise bu Rezagiller niye serbest?

8
1
yanıtYanıtla
Cumhur:

12 yıldır önüne gelen dinlemiş. ABD, Almanya, İngiltere hepsi dinlemiş. Bakanım şu ülkelere biraz sert konuşsanız nasıl bizi dinlersiniz deseniz. Sanki bu ülkelerden biraz çekindiğinizi hissediyorum.

7
1
yanıtYanıtla
samsun:

dinledirlerse mi adamlar evet dinledik diyor bakan hala dinledilerse diyor eğer öyleyse siz bu paralele hiçbirşey yapamazsınız çünkü büyük devler bunu yapar

7
0
yanıtYanıtla
biri:

Önce Matematik Öğretmenliği, sonra Unlu Mamüller işinde esnaflık yapmış birinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olursa ancak bu kadar olur. Bir cümlesinde ''ben matematikçiyim. Eğer 164 telefondan 76''sının dinlendiği ortaya çıkmışsa, hepsinin dinlendiğini düşünürüm'' diyen adam diğer cümlelerde ARAŞTIRILMA YAPILDIĞINI ve ''Ancak kriptolu telefonların IMEI numaralarının hiçbir mahkeme kararında bulunmadığı da kesinleştirildi. '' söylüyor. Be akıllım, madem araştırılma yapıldı ve 76sı dinlendiği kesinleştiyse sen neden 164 telefonun da dinlendiğini düşünüyorsun. Ama doğruya senin hislerin var, düşüncelerin var ve bunlar bilimsel verilerden, araştırmalardan daha kesin değil mi? Hey Allahım. . .

4
0
yanıtYanıtla
Hakkaniyet:

Diğer suçlamalarda çoğu kesimlerce iddia edildiği gibi, paralel darbecilik iddiası ile yapılan suçlamalar da da yargısal olarak, adaletle kanıtlanıncaya kadar, itham edilen kişiler, masum ve suçsuzdur. Tanımları niye yapılmıyor acaba bu aralar.

2
0
yanıtYanıtla
ÇİN MALI BUNLAR:

ANTİ KRİPTOLU TELEFONLAR YAPIN. SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ YAHU. BİREBİR KULAKLARINIZA FISILDASANIZ BİLE DEŞİFRE OLUYORSUNUZ. EN İYİSİMİ BEDEN DİLLERİ İLE İLETİŞİM SAĞLAYIN.

2
0
yanıtYanıtla
Abdi:

Hani basina yansiyan ses kayitlari montaj ve sahteydi sayin ''hisli'' bakan. ABD bizi dinleyen Almanya''yi dinleyebilecek teknolojiye sahip sayin bakan hala ABD ve Almanya iceriden yardim almadan dinleyemez diyor. . . . Bu kadarina pes.

2
0
yanıtYanıtla
anti koyun:

gerkesiz olan Diyanet işleri başkanlığı kaldırılsın 17 bakanlığın toplamından fazla paranın aktığı bu gereksiz kurumun parası bilime ve sağlığıa harcansın PARALAR KARADELİĞE ATILACAĞINA İŞE YARASIN YANİİ

2
0
yanıtYanıtla
CIRAK:

ANTI SIGIR DIYANET ISLERININ KALDIRILMASINI NEDEN BUKADAR ISTEYE BILIRSIN YOKSA SAKIN MESHEBINDEN DOLAYI OLMASIN? ulan delikanli ol dobra dobra yaz

yanıt0
yanıt0
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title