Haberler

Taksim'de Dükkanlar Boşaltılıyor

Güncelleme:

Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında etraftaki dükkanlara tahliye kararı gelmeye başladı.

Sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının "Taksim'i insansızlaştıracak" diyerek karşı çıktığı Taksim Yayalaştırma Projesi için Taksim Gezi Parkı'ndaki çay bahçelerine ve aşağısındaki (Cumhuriyet caddesi) dükkanlara tahliye kağıtları gelmeye başladı.

Bianet'in haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Emlak Müdürlüğü, dükkanlara gönderdiği tebliğde Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında dükkanların tahliye edilmesini istiyor aksi takdirde zorla boşaltılacağını belirtiyor.

Belediye, projeyi uygulayabilmek için bir yıldır dükkanların kira sözleşmelerini yenilemiyordu; ama kontratı biten dükkanlar kiralarını ödemeye devam ediyordu. Ancak şimdi gelen tahliye kararıyla esnaf ne yapacağını şaşırmış durumda.

Kimi 30 yıllık esnaf ellerinde tahliye kararları ile ne zaman çıkmaları gerektiğini bilmeden bekliyor.

Muhatap alınmamaktan şikayet eden esnaf, bir yıl önce toplanıp İBB ile görüşme talep etmiş ancak yanıt alamamış. Yıllarca kurdukları düzenin yıkılacağını ve birçok kişinin işsiz kalacağını söyleyen esnaf, "Zararımızı kim karşılayacak; işçilerin tazminatı kim ödeyecek" diyor. Esnaf, projenin gündeme geldiği günden beri her gün yıkanan kaldırımların temizlenmediğini parktaki çöplerin düzgün toplanmadığını söylüyor.

PROJEDE EN VAR?

Uygulama projesi hala kuruldan geçmedi; Mimarlar Odası'nın yürütmeyi durdurmak için açtığı dava devam ediyor. Ancak geçen hafta projenin ilk etabı olduğu düşünülen bir kısmı için Kalyon inşaata ihale verildi.

İBB'den herhangi bir açıklama gelmezken, Taksim'e 15 bin kazık çakacak inşaatın ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor.

Taksim trafiğini yer altına indiren ve Topçu Kışlası'nı yeniden inşasını öngören projede, İBB'nin verdiği ilk bilgilere göre dalış tüneli, Tarlabaşı- Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye- Tarlabaşı yönünde 320 metre uzunluğunda olacak.

Altgeçit Tarlabaşı Bulvarı'ndaki mevcut araç otoparkından başlayacak, restitüsyonu yapılacak olan Taksim Topçu Kışlası'nın bitimine kadar devam edecek.

Anıt etrafındaki trafik, otobüsler ve duraklar meydandan kaldırılacak. Tarlabaşı'ndan gelen bir araç kesintisiz şekilde Harbiye, Taşkışla, Dolmabahçe yönüne gidebilecek. Gümüşsuyu ve Sıraselviler ulaşımı, Mete Caddesi üzerinden AKM ve The Marmara Otel önünden yüzeyden sağlanacak.

UZMANLAR NE DEMİŞTİ?

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı: Taksim'e çıkan tüm caddelerdeki trafiğin yer altına indirilmesi trafik sorunun çözmeyecek. Yerin altında zaten metro ve füniküler var, bir de araçları da alta indirince aşağıda kaotik bir dehliz olacak. Taksim Meydanı'nın simgesel bir değeri var. Bu proje bu simgeyi yok etmeye yönelik 'mekansal değil, siyasal bir girişim'. Amaç 1 Mayıs kutlamasının ve toplanma hakkının önüne geçmek. Hiçbir caddeden toplu halde Taksim'e çıkmamız mümkün değil. Ancak tek sıra halinde yürünebilecek."

Taksim Platformu'ndan Betül Tanbay: "İstanbul'da yaşayanların 'nefes alma ve yürüme hakkı' var. Bu proje tamamen araçlara yönelik, yayaları hiçe sayıyor. Bütün dünyada şehir merkezlerine artık araçlar sokulmuyor. Taksim'in bir düzenlemeye ihtiyacı varsa, bu yaşayanların katılımıyla müzakere edilerek olmalı."

Mimar Korhan Gümüş: "Tüm süreç sinsi bir şekilde yürütüldü. Zaten ne yapılacağına karar verildi; ihale yapıldı, sonra da hukuki kılıfı hazırlandı. Bu ancak otoriter rejimlerde olabilir."

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarlabaşı Harbiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title