Haberler

Şantiyeye Dönen Nijerya Türk Yatırımcıları Bekliyor

BASIN BÜLTENİDİR.

BASIN BÜLTENİDİR.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100’e yakın iş adamı Nijerya’yı ziyaret etti. Adeta şantiyeye dönen Nijerya’da alt yapı ve üst yapının yanı sıra 8 milyar dolarlık enerji ve 350.000 adetlik konut projeleri Türk yatırımcıları bekliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 100’e yakın iş adamı önceki gün Nijerya Federal Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu’nun (TUSKON) işbirliği ile yapılan organizasyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Nijerya Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa Bello, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı. Organizasyon çerçevesinde düzenlenen Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu ise 100’e yakın Türk işadamı ile 450 Nijeryalı iş dünyasını buluşturdu. Oldukça yoğun geçen forumda yapılan ikili görüşmelerde 150 milyon nüfuslu Nijerya’da alt yapı ve üst yapı yatırımlar ile birlikte sadece enerji alanında 8 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulduğu kaydedildi. Nijerya’da ayrıca, 350.000 adetlik konut projelerinin de bulunduğu açıkladı. Ülkede gıdadan tekstile, enerjiden elektroniğe tüm alanlarda yatırıma ihtiyaç var.

Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Biz bünyemizdeki 150 dernek ve 15.000 iş adamımız ile, diğer Afrika ülkelerine olduğu gibi, yıllardan beri bu ülkeye de iş seyahatleri düzenliyoruz” dedi. Nijerya’ya ilk kez Cumhurbaşkanı statüsünde bir katılım gerçekleştirdiklerini ifade eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bizler dünyaya, özellikle de Afrika’ya açıldıkça oradaki cevherleri keşfetmeye başladık. Nijerya’nın da büyük olduğunu düşünüyorduk ama maalesef bu potansiyel güvenlik dedikodularının gölgesinde kaldı. Abuja’nın çok modern, güvenli, gelişmiş bir şehir olduğunu görünce, acaba bu söylentiler kasıtlı mı çıkarılıyor diye düşünmeden edemiyoruz” şeklinde konuştu.

İş dünyası Nijerya’ya yoğunlaşmalı

Nijerya’nın son dönemlerde şeker üretimine odaklandığını açıklayan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Nijeryalı’lar ülkelerinde şeker fabrikaları kurmaya çalışıyorlar. Bu ülkedeki kesme şekerler Fransa’dan geliyor. Bunun dışında temel gıda maddeleri un, tuz, makarna gibi alanlarda çok büyük açıkları var” dedi. Ayrıca giyim ve tekstile de ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, “Nijeryalılar ülkelerinde Türk mallarını görünce, kalitedeki farkı hemen anlıyorlar. Bu nedenle Nijerya’ya daha fazla yoğunlaşmamız lazım. Bu ülkede talep bu ülkede dağılmış durumda. Çok büyük ve potansiyeli olan şehirleri var” diye konuştu.

8 milyar dolarlık enerji yatırımı Türkleri bekliyor

Nijerya’da çok ciddi elektrik enerjisi açığı olduğunu belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “3.000 megavat kurulu güçleri var. Türkiye’nin ise 43.000. Oranladığımızda açığın boyutu ortaya çıkıyor. Burada bu doğalgazı elektrik enerjisine çevirecek santraller kurulması lazım. Kurulu güçlerini 12 bin megavata çıkarmak istiyorlar” dedi. Nijerya’nın enerji için 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıklayan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bunun dışında ülkede 300.000 konut açığı var. Devlet altyapı, enerji ve konuta odaklanmış durumda. Biz bu kadarını tahmin etmiyorduk. Her yerde yoğun bir çalışma var. Burada toplu konut inşaatı ve arazi geliştirme konularında Türk işadamları ile işbirliği istiyorlar. Sadece Nijerya Demiryolları’nın rehabilitasyon projesi için 185 milyon dolar bütçe ayrılmış durumda” diye konuştu.

İhracat 1 milyar dolara çıkmalı

Forumda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Nijerya’nın 41 milyar dolarlık ithalatı olduğunu, Türkiye’nin ise bundan 250 milyon dolarlık bir pay aldığını açıkladı. Büyükekşi, “Nijerya’ya ihracatımız 2001 yılından bu yana ihracatımız 5 kat arttı. Biz buradan sadece petrol ve doğalgaz alıp makine, demir çelik ve tekstil gibi her türlü ürünü satıyoruz. Ama yine de çok düşük. Bu ihracat kısa vadede 1 milyar dolar olmalı. Bu ülkenin her türlü potansiyeli var, GSMH’si diğer Afrika ülkelerine göre çok yüksek” dedi. Büyükekşi ayrıca, Afrika’da yaşayan 4 esmer adamdan birinin Nijeryalı olduğunu belirterek, “ABD toplam petrol ithalatının yüzde 9’unu buradan ithal ediyor. ve bunu da önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 15’e çıkarmayı planlıyor. Bu da buradaki zenginliğin bir göstergesi” dedi.

Afrika ülkelerine THY’nin seferler koyduğuna da dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, “Bu direkt uçuşlar çok önemli. Çünkü dolaylı uçuşlar gidiş- geliş 40 saati buluyor. O zaman Türk işadamı buraya gelmekten imtina ediyor. 5 -6 saatlik mesafe ile gidip gelmek artık kolay. Bunlar ticaretin önündeki engelleri kolaylaştıran şeyler” dedi. Türkiye’nin kabul değiştirdiğini de söyleyen Büyükekşi, şu an 50 bin ihracatçı bulunduğunu, bu rakamı 2023 yılında 70 bine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Ekşioğulları Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ekşi ise, 2002’den beri Nijerya’da iş yaptığını belirterek, “Burası inanılmaz büyük bir pazar. Yol ve bina inşaatları yapıyoruz. Ki bu çalışmaların çoğunu devlete yapıyoruz. Nijerya’da iş yapan ilk Türk firmasıyız. Afrika’da 600 milyon zenci yaşıyor. 4’te biri Nijeryalı. Fakat Batı basınının ülkeyi dünyaya güvensiz göstererek sadece kendisine pazarlanabilir kılmaya çalışıyor. Eğer güvensizse kendileri neden bu ülkede ciddi işlere, imza atıyor” dedi. Şu an Nijerya’da en etkili iki ülkenin Almanya ve İtalya olduğunu bunları ise İngiltere ve ABD’nin takip ettiğini açıklayan Recep Ekşi, “Biz maalesef gerilerdeyiz. Fakat bize çok güveniyorlar. Zaten ürünlerimiz kaliteli. Bunu test ettiler. Daha fazla iş yapmak istiyorlar. Biz Ekşioğulları olarak şu ana kadar ülkeye 230 milyon dolarlık bir yatırım yaptık” dedi.

RESİM ALTI (Toplu fotoğraf): (Soldan sağa) Nijerya Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa Bello, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’na katıldılar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title