Haberler

Rusya Kriziniden En Çok Sigortacılar Endişeli

Güncelleme:

Sigortacılar, bir taraftan sınırlarda bekletilen TIR'lardaki sigortalı malların zarar görmesinden, diğer taraftan da kriz nedeniyle sigorta potansiyelinin düşmesinden de korkuyorlar.

Rusya ile giderek derinleşen kriz, sigortacıları da endişelendirmeye başladı. Rusya'nın, başta yaş meyve sebze olmak üzere Türkiye'den giden birçok ürüne ambargo uygulaması, TIR'ların sınırlarda bekletilmesi nedeniyle oluşacak zarar, nakliye ve mal sigortaları açısından sigorta şirketlerini korkutuyor. Sadece nakliyat sigortaları değil, turizmde yaşanacak kaybın da sigortayı ciddi etkilemesi bekleniyor. Öte yandan, Rusya ile yaşanan kriz, politik risklerin sigortalanması tartışmasını da beraberinde getirdi.

HANGİ SİGORTALAR VAR

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Rusya ile yaşanan kriz sebebiyle sınırda bekletilen kamyonlardaki malların bozulmasının söz konusu olduğunu ifade ederek, malların zamanında teslim edilememesinin de kayıplara yol açacağını kaydetti. Rusya'ya sevk edilen mallar ile ilgili olarak iki ayrı yönden koruma sağlandığına değinen Gülen, "Malların taşıma sırasında zarar görmesi halinde yük sigortası bu zararı öder. Taşıyıcı sorumluluk sigortası ise bu zarardan sorumlu olması ihtimalinde de taşıyıcının tazminat ödeme yükünü üstlenir" dedi.

Uğur Gülen, bozulan mallar için sigortanın ödeme yapıp yapmayacağının ise sözleşme hükümlerine bakılarak belirleneceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer sözleşme, Rusya'nın, Türkiye'den gelen araçları sokmamasından kaynaklanan zararları teminat dışında bırakmıyorsa, bu zararların karşılanması gerekir. Ancak, bu bağlamda bazı ispat sorunlarının yaşanması da kaçınılmaz. Rusya'ya hiç girememiş veya zamanında giriş yapamamış taşıyıcıların, ortaya çıkan zarardan sorumlu olup olmayacakları ve sorumluluk sigortalarının ödeme yapıp yapmayacağı ise poliçe hükümlerinin değerlendirilmesi ile belirlenecek."

HASAR ÖDENİR Mİ?

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Rusya ile ticaret hacmine bağlı toplam ekonomik riskin de büyük olduğunu söyledi. Şu an için en önemli risklerin politik ve finansal riskler olarak göründüğünü belirten Ülken, "Genel olarak bu konuda teminat talep eden sigortalı sayısının yüksek olmaması ve sigortalama şartlarının ağır olması nedenleriyle, sigorta şirketleri açısından riskin çok yüksek olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
Musa Ülken, "Rusya ile kriz sonrası hiç hasar ödemesi yaptınız mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Henüz Rusya'nın ilan ettiği önlemler nedeniyle ödenen bir hasar yok."

İŞ AZALACAK, TAHSİLATTA SIKINTI OLACAK

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Rusya ile yaşanan krizin başta ihracat ve turizm gelirleri olmak üzere ekonomiyi etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi: "Sigorta sektörü de dolaylı olarak bu etkiden payını alacak. Ekonomik faaliyetlerin tümünün sigorta destekli olarak sürdürüldüğü dünyamızda, gerçekleşmeyen ticaret aynı zamanda gerçekleşmeyen sigorta demektir. Yapılmayan sigorta ise, sigorta sektörünün iş kaybetmesi anlamını taşır. Öte yandan, doğrudan etkilenen turizm sektöründe de sigortacıların hem iş azalması hem de mevcut işlerin karşılığının tahsil edilmesinde sorun yaşamaları söz konusu olabilecek."

POLİTİK RİSK SİGORTASI GEREKİR

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Rusya'ya gönderilen malların sigortaları hakkında şu açıklamaları yaptı: "Rusya'ya yapılan sevkiyatlara konu mallara emtia taşıma sigortası yaptırılmış olsa dahi bu poliçelerin; normalde malın siyasi, ekonomik, politik sebeplerle reddi; gümrükte bekletilmesi gibi nedenler sonucu bozulmasını, geri gönderme masraflarını veya reddi nedeniyle karşılaşılan finansal zararları karşılamaz. Bu tür olaylar politik riskler kapsamında sigortalanabilir. Ancak bu tür risklerin sevkiyat bazında tek başına sigortalanması zordur." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Anadolu Sigorta Uğur Gülen Türkiye Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500

Yorumlar (3)

ErdovanMobil-IOS:

Külliye alır hepsini

4
4
yanıtYanıtla
Havadan para alıonuz:

Birde zarardan bahsediyonuz, devede kulak kalır dediğiniz zarar

3
2
yanıtYanıtla
dogrusöz:

bu kriz in etkileri çok uzun yıllar sürecektir şimdiden yeni pazar arayışına gidilmeli alternatif ülkeler bulunmalıdır en büyük zararıda nakliye sektörü görecektir

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title