Haberler

Kompen Genel Müdürü Küçükşehir, İnşaat Sektörünü Değerlendirdi

Kombassan Holding'in PVC sektöründe faaliyet gösteren şirketi Kompen'in Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, inşaat sektörünü değerlendirdi.

Kombassan Holding'in PVC sektöründe faaliyet gösteren şirketi Kompen'in Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, inşaat sektörünü değerlendirdi.

Erdal Küçükşehir, geride kalan 2011 yılının inşaat sektörü açısından iyi bir yıl olduğunu belirterek, "TÜİK verilerine göre 2011 yılının son çeyreğinde konutlarda tüketici talep artışı yaşandı. 2010 yılının 4'üncü çeyreğinde 97 bin 517 konut satışı gerçekleşirken, 2011 yılının aynı çeyreğinde konut satışlarının 118 bin 867'ye yükseldiğini görüyoruz. 2011 yılının geneline bakıldığında ise yaklaşık 480 bin konutun satıldı" dedi.

2011 yılında yaşanan bu hızlı hareketin 2012 yılının başlarında yavaşladığına dikkat çeken Kompen AŞ Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, "Bu yavaşlamanın sebebi, ağır geçen kış şartları mı yoksa ekonomi yönetiminin soğutma çabası mı? Bunu şimdiden söylemek çok zor. Ancak nisan ayı sonlarında bu yavaşlamanın sebebini daha net ortaya koyabiliriz" şeklinde konuştu.

"KONUT KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ"

İnşaat sektörünün 2012 yılında da hareketli bir yıl yaşaması için finans sektörüne büyük görev düştüğünün altını çizen Küçükşehir, "Finans sektörü kredi imkanlarını devam ettirmezse inşaat sektörü 2011 yılındaki hızı 2012 yılında yakalayamaz. Konut kredisi faiz oranları aşağı çekilmez ise konut satışlarında dikkat çekici azalmalar yaşanacaktır" dedi. İnşaat sektörünün tüm sektörler içindeki payının yüzde 6.5'e yükseldiğini, devletin 2009-2014 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 8.5 büyüme

beklentisinde olduğunu hatırlatan Kompen AŞ Genel Müdürü Küçükşehir, "Kentsel dönüşüm projeleri önümüzdeki 5 yıl boyunca inşaat sektörüne olumlu ve ciddi katkı sağlayacak. Bu olumlu etki beraberinde istihdama da ciddi katkı sağlayacaktır. Ayrıca inşaat sektörünün 200 ayrı kalemden oluştuğu düşünüldüğünde de genel piyasalarda da olumlu katkısı olacaktır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ İNŞAAT SEKTÖRÜNE BAĞLI"

Dünya ve özellikle Euro Bölgesi'nde yaşanan durgunluktan 2012 yılında Türkiye'nin de etkileneceğini ve hükümetin de bu doğrultuda hareket ettiğini dile getiren Erdal Küçükşehir, şöyle devam etti: "Dünyada ve özellikle Euro Bölgesi'nde yaşanan durgunluğun bir şekilde ülkemizi etkileyeceği görülüyor. Özellikle vurgulamak istiyorum; ülkemizin büyümesi ve istihdam sorununun çözümü inşaat sektörünün büyümesine bağlıdır. 2B Yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesi inşaat

sektörü için büyük bir öneme sahip. Bu üç unsur işlev kazanırsa inşaat sektörü oldukça hareketlenir. Ancak bu unsurlar hayata geçmezse inşaat sektörünün hız keseceğini düşünüyorum."

"SEKTÖRDEKİ EN BÜYÜK TEHLİKE MÜTEAHHİTLİK MESLEK YASASI'NIN OLMAMASIDIR"

Erdal Küçükşehir, inşaat sektörünün önündeki en büyük tehlikenin Müteahhitlik Meslek Yasası'nın olmaması olduğunu kaydederek, "Bir miktar parası olan herkes müteahhit olabiliyor. Özellikle vurgulamak istiyorum; sektörün önündeki en büyük tehlike Müteahhitlik Meslek Yasası'nın olmamasıdır. Müteahhitliğin maalesef hiçbir standardı yok. Örneğin, terzi olabilmek için en az bir odaya kaydolmak ve en az bir kalfalık belgesine ihtiyaç varken, müteahhit olmak için hiçbir standart yok. Sadece bir miktar para

olması yeterli. İşi bilen ya da bilmeyen herkes kolayca müteahhitlik yapabiliyor. Bu durum arsa fiyatlarının yükselmesine yol açan sebeplerden biri" ifadelerini kullandı.

Özel sektörün en büyük rakibinin devlet olduğunun altını çizen Kompen AŞ Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, "Özel sektörün ürettiği konutların maliyetlerine bakıldığında arsa payı bu maliyetin yüzde 50-60'ını oluştururken, TOKİ hazine arsalarına bedelsiz alarak konut üretiyor" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kombassan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title