Haberler

İskenderun Limanı Törenle Limak Holding'e Devredildi

İskenderun Limanı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı törenle Limak Holding'e devredildi.

İskenderun Limanı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı törenle Limak Holding'e devredildi. Şirketin 5 yıllık bir zaman diliminde limana 250 milyon dolarlık yatırım yapacağı ifade edilirken, İskenderun Limanı'nın Türkiye'nin 'en büyük limanı' haline getirilmesinin planlandığı kaydedildi.

Limak Holding tarafından 36 yıllığına işletme hakkı devralınan İskenderun Limanı'nı ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada firma yetkilileriyle görüş alışverişinde bulundu. Ziyaret kapsamında düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldırım, İskenderun Limanı'nın çok kısa süre içerisinde hareketlendiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Özel sektör ile kamu arasındaki farkın liman yatırımında açık ve

net bir şekilde görülebileceğine işaret eden Yıldırım, kamuda işler uzun sürerken, özel sektörde karar alınıp, bunun en kısa sürede hayata geçirilip, gerekli yatırımların da yapıldığını anlattı.

"YOL AÇAN BİR HÜKÜMETİZ. KATKILARIMIZ, ALDIKLARIMIZDAN ÇOK DAHA FAZLA"

'Yol açan bir hükümet' olduklarını söyleyen Yıldırım, "Katkılarımız, aldıklarımızdan çok daha fazla. Dolayısıyla verdiğimiz her kuruş, her bir kaynak faize değil, dönüşü olmayan bir yere değil, ekonomiye, büyümeye, refaha, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerine konulan bir tuğladır. Bu nedenle cömert olun, elinizi korkak alıştırmayın verin, fazlasıyla döner. Yeni işyerleri yolların etrafında yapılıyor. Yol olmayan yerde fabrika, hastane kurulduğunu gördünüz mü? Yollar ekonominin hayat damarları

gibidir. İnsanda atardamar, toplardamar neyse yollar da aynıdır. Yol yapmaya, milletin yolunu açmaya devam edeceğiz. Bunda kararlıyız. Türkiye, son 9 yılda güvenle büyümeye devam ediyor. Gaziantep, Kilis ve Hatay, Hassa bölgesine açılacak tünelle denize ve limana bağlanacak. Hatay'da iki vadi arasında her zaman bir Belen vardı, ama o Belen'i bir delende mutlaka olacak. Yol açan bir iktidar olacağız, yolları tıkayan bir iktidar olmayacağız" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, geçmişte yatırım yapılamayışının ana nedeninin kaynak yetersizliğinden değil, bakış açısından kaynaklandığını ifade ederek, Maliye Bakanlığı olarak ellerinden geldiğince vergiyi tabana yayarak vergi oranlarını arttırmadan iş alemi üzerindeki vergi yükünü aşağı çekip, memleketin önünü açmaya kararlı olduklarını söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, yıllarca atıl kalan limanın hareketlendiğini görmenin kendilerini ümitlendirdiğini ifade etti.

"BU DENLİ BÜYÜK BİR YATIRIM DEVLET-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE OLABİLİR"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, "Türkiye ve bölge için çok önemli gördüğümüz bu denli büyük bir yatırım, ancak devletle özel sektörün birbirini cesaretlendirmesi, desteklemesiyle hayat bulabilir, anlam kazanır. Biz bu desteği görmekten çok büyük onur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Özdemir, limanın doğal coğrafik yapısı gereği başta Gaziantep olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve diğer Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu havzasında bulunan sanayi ve ticaret merkezlerine hizmet için en uygun konumda bulunduğunu dile getirdi.

"İLK ETAPTA 1.3 MİLYON TEU'LUK KONTEYNER YATIRIMINDA BULUNACAĞIZ"

'İskenderun Limanı Projesi'nin Limak Yatırım'ın en önemli projelerinden biri olarak öne çıktığını vurgulayan Özdemir, limanın aynı zamanda Irak ve Suriye gibi ülkelere transit ticaret için önemli bir aktarma noktası olarak öne çıktığı yorumunda bulundu. Limanın geniş bir hinterlanda daha fazla tercih edilir hale gelmesi için rıhtım ve arka saha altyapı çalışmalarının yanı sıra modern ekipman yatırımları da yapacaklarını anlatan Özdemir, ilk etapta 1.3 milyon TEU'luk konteyner yatırımı yapacaklarını ve

ilerleyen aşamalarda 3 milyon TEU'ya ulaşacaklarını belirtti. Nihat Özdemir, "Tüm bunların yanında demiryolları düzenlemeleri ve modern depolama hizmetleri için gerekli projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz" diye konuştu.

"5 YILDA LİMANA 250 MİLYON DOLARLIK BİR YATIRIM YAPACAĞIZ"

5 yıl içinde İskenderun Limanı'na 250 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyleyen Özdemir, bölge için oluşturulacak ekonomik gücün istihdamla birleşmesiyle çok önemli bir yatırımın ortaya çıkacağını kaydetti. İlk etap yatırımları sonucu limanda doğrudan 250, dolaylı olarak bin kişinin çalışacağını belirten Özdemir, ileriki aşamada bu rakamın doğrudan bin, dolaylı olarak da 4 bin kişinin istihdamı olarak artacağını söyledi. Özdemir, Limak Holding olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini,

yeni girişim alanlarını değerlendirme noktasında heyecan taşıdıklarını dile getirdi.

İskenderun Limanı'nın bir bölümünü 'konteyner limanı' haline getireceklerini, bu konudaki çalışmaların da başlatıldığını anlatan Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Liman için üç aşamadan oluşan bir yatırım planımız var. Dünya ticaret hacmindeki artışı ve bu ticaretin önemli bir bölümünün deniz yolu ile gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. Bunun yanı sıra yüklerin taşımalık ile taşınma trendinin önemli bir ivme kazandığı görülüyor."

2023 yılında Türkiye'nin ihracat hacminin 500 milyar dolar olmasının hedeflendiğini ve bu ihracatın büyük ölçüde limanlardan yapılacağını ifade eden Özdemir, bu ihracata katkıda bulunmak için ulaştırma altyapısının da desteklenmesi gerektiğini belirtti. Özdemir, bu bağlamda bölgenin ihracat merkezi Gaziantep ile İskenderun arası mesafeyi yaklaşık 80 kilometre kısaltarak Türk ihracatçısına rekabet avantajı sağlayacak 'Hassa-Dörtyol Tünel Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

"6 BANKADAN TOPLAM 425 MİLYON DOLARLIK KREDİ TEMİN ETTİK"

Söz konusu proje için 6 büyük bankadan toplam 425 milyon dolarlık kredi temin ettiklerini açıklayan Özdemir, şunları söyledi:

"Kredinin toplam vadesi 13.5 yıl, geri ödemesiz dönem ise 4 yıl olacak. Bu kredi Özelleştirme İdaresi'ne işletme devir bedeli ödemesinde, limanın kapasite artırımı ve iyileştirme yatırımları için kullanılacak."

Özdemir, Limak Yatırım olarak yeni dönemde yeni hedeflere ulaşmak için faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde dengeli ve sürdürülebilir büyüme ilkesi çerçevesinde ilerlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Nihat Özdemir, bakanlar Binali Yıldırım, Sadullah Ergin ve Mehmet Şimşek'e İskenderun Limanı'nda bir süre önce başlatılan yatırım çalışmalarını yerinde göstererek, bilgi verdi. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Nihat Özdemir Mehmet Şimşek Limak Holding İskenderun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title