Haberler

İgmd: "İthal Gümrük Müşaviri İstemiyoruz"

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İgmd) Başkanı Cihangir Onger, "Gündemdeki Yasa Taslağı ile Ups, Fedex, Dhl Gibi Uluslararası Hızlı Kurye Şirketlerine ve Posta İdarelerine Haksız Yetki Veriliyor. Gerçek Kişilerin Gönderilerinin Gümrüklemeleri Bu Kurumlara Yetkilendiriliyor; Bu Çılgınlıktır" Dedi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Başkanı Cihangir Onger, "Gündemdeki yasa taslağı ile UPS, Fedex, DHL gibi uluslararası hızlı kurye şirketlerine ve posta idarelerine haksız yetki veriliyor. Gerçek kişilerin gönderilerinin gümrüklemeleri bu kurumlara yetkilendiriliyor; bu çılgınlıktır" dedi.

İGMD Başkanı Cihangir Onger, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Onger, söz konusu yasa üzerinde yapılması düşünülen değişikliğin AB'ye uyum yasaları çerçevesinde yapıldığının söylendiğini, ancak AB'nin bile bu yasanın getirdiği "Yetkilendirilmiş Yükümlülük" kavramını henüz uygulamadığını ve hala tartıştığını belirtti. "70 milyonluk Türkiye'de 2 bin 200 gümrük müşaviri var ve mesleğimiz İpek Yolu'ndan beri devam ediyor" diye konuşan Onger, DHL, UPS, Fedex gibi uluslararası hızlı kurye şirketlerinin yasanın çıkması için lobi çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Onger, planlanan değişikliği kapitülasyonlara benzeterek, gerçekleşirse başta güvenlik olmak üzere yerli gümrük müşavirlerinin işsiz kalmasına kadar varacak kötü sonuçları olacağını vurguladı. Onger, "Bu vesileyle bir kaymak tabaka yaratılmaya çalışılıyor. Bizim de Avrupa'da bu işi yapabileceğimiz söyleniyor, ama meslektaşlarımız ekonomik sıkıntıdan evine zor gidiyor, oraya nasıl gitsin? Bize ithal gümrük müşaviri lazım değil, biz bize yeteriz" diye konuştu.

"TERÖR TEHDİDİ OLABİLİR" Onger, kurye şirketlerinin taşıdıkları malların ayrımını yapmada yetersiz kalacaklarına, özellikle terörizm, fikri ve sınai mülkiyet haklarının çalınması ve sahte ürün girişi konularında problemler yaşanacağına dikkat çekerek, "Devletin tüm kontrol mekanizmalarının dışına kaçan, vergi kayıplarına sebep olan bu işlemlere şimdi devlet kendi eliyle izin vermek istiyor, bu hak mıdır?" dedi.

Bu konuda dünyanın en ünlü markalarından Louis Vuitton'un sahibi Patrick Vuitton'un geçen Mayıs ayında bir röportajında, "Sahte ürünler terörü finanse ediyor" dediğini hatırlatan Onger, "Devletin istihbaratına, polisine, askerine bu konuda en büyük yardımı yapanlar bizleriz" şeklinde konuştu.

Onger, gümrük memurluğundan emekli olan personelin, doğrudan gümrük müşavirliği belgesi alabildiğini hatırlatarak, nakliye şirketlerinin bu kişiler aracılığıyla gümrükleme firmaları kurdurduğunu ve İstanbul'daki 900 müşavirin yaklaşık 300 tanesinin bu yöntemle çalıştığını söyledi. Onger, "Gümrükleme bir ihtisas işidir. Nakliyeciler gümrükleme yapamaz ama biz istersek nakliyecilik yaparız, sonunda nakliyeciler zararlı çıkar" dedi.

Cihangir Onger, Gümrük Kanunu'nda ismen belirtilmesine rağmen hala oda haline gelememelerinin devletin üzerindeki lüzumsuz yükü artırdığını söyledi. "Kayıt içi ekonomi" mensupları olarak, benzer durumdaki mali müşavirler ve avukatlar gibi oda olmak istediklerine dikkat çeken Onger, "2000 yılından beri hükümetler bunu başaramadı. Yıllardır oda olma talebimiz var, bu talep herhalde bir 'öcü' ki dikkate almıyorlar. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bunu istemiyor" diye konuştu.

Son olarak derneğin yürüttüğü çalışmalardan bahseden İGMD Başkanı Onger, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Oğuz Satıcı ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ihracat rakamlarını açıkladıkları toplantılara, "işin emekçileri ve çözüm ortakları" olarak davet edilmeyi arzuladıklarını ifade etti. Derneğin vizyonunu geliştirme adına geçen Mart ayında Avrupa Birliği gümrük müşavirliği çatı örgütü CONFİAD'ı İstanbul'da ağırladıklarını ve oluşumun gelecek seçimlerinde başkanlığına aday olduklarını hatırlatan Onger, 9 Haziran tarihinde de Dünya Gümrük Müşavirleri Örgütü'nün (FCBA) Dünya Konferansı'nı İstanbul'da kendilerinin organizasyonu ile gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

(CY-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title