Haberler

Hisarcıklıoğlu'ndan Almanya'daki Türklere Lenin'in Sözleriyle Organize Azınlık Mesajı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupalı Türk İşadamlarına Şöyle Seslendi: Organize Olmuş Azınlık, Organize Olmamış Çoğunluğa Önderlik Eder.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupalı Türk işadamlarına şöyle seslendi: Organize olmuş azınlık, organize olmamış çoğunluğa önderlik eder.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üzerinden oluşturduğu Dünya Türk İş Konseyi’nin Tamer Atalay başkanlığındaki Avrupa Bölge Komitesi’nin ilk toplantısını Berlin’de gerçekleştirdi. TOBB ayrıca, 2004 yılında Köln ve İstanbul’da iki merkezli kurduğu Türk-Alman Ticaret Odası’nın bir şubesini de Berlin’de açtı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa’daki 120 bin Türk işadamını temsil yöneticilerine, 1917 Sovyet devriminin lideri Vladimir İlyiç Lenin’in, "Organize olmuş azınlık, organize olmamış çoğunluğa önderlik eder" sözüyle yol gösterdi.

TOBB’un DEİK üzerinden önderlik ederek İstanbul’da topladığı "Dünya Türk İşadamları Kurultayı"nın 80 ülkeden 2 bin 500 kişinin buluştuğu bu yılki toplantısında, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında "Dünya Türk İş Konseyi" oluşturuldu. Bu konseyin çatısı altında ortaya çıkan oluşumlardan biri de 496 üyeli Avrupa Bölge Komitesi oldu. Tamer Atalay başkanlığındaki bu komite, ilk toplantısını Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB’un 9 yönetim kurulu üyesinin katılımıyla 9-10 Haziran’da Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirdi.

Lenin’le yol gösterdi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da sayıları 120 bini bulan gurbetçi Türk işadamının temsilcilerine şu sözlerle birlik çağrısı yaptı: "Bundan üç yıl önce sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasa konusunda görüşmeler yapmak için Fransa’nın başkenti Paris’e gittik. Fransa Odalar Birliği, Paris Ticaret Odası gibi muhatap kuruluşların temsilcileriyle buluştuk. O buluşmada öğrendim ki, Fransa’da 500 bin Ermeni, 500 bin de Türk yaşıyormuş. Sayımız aynı olmasına karşın, Ermenilerin sesi, bizimkilerden 1000 kat fazla çıkıyor, daha etkin rol oynuyorlardı. Üstelik Fransa Odalar Birliği’nin Başkan Yardımcısı da Ermeni kökenliydi. Bakın Lenin, ’Organize olmuş azınlıklar, organize olmamış çoğunluğa önderlik eder’ der. Bizim atalarımız da, ’Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var’ der. Yani, birlik olmaya mecbur ve mahkumuz."

TATSO Berlin’e de girdi

TOBB’un 2004’te iki ülke başbakanlarının katılımıyla Köln’de açtığı, İstanbul’da da "eş merkez"ini oluşturduğu Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO), Berlin’de bir ofis açtı. Berlin Ticaret ve Sanayi Odası, TATSO’ya kendi merkezinde kira almadan ofis yeri ayırdı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TATSO’nun üyeleri arasında Mercedes’ten Volkswagen’e kadar Almanya’nın önde gelen şirketlerin temsilcilerinin bulunduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, TATSO’ya, bugün dünyanın içine bulunduğu kriz ortamında önemli rol düşüyor" dedi.

Türkiye’siz Avrupa aptallıktır

TATSO Başkanı aynı zamanda Eurocommerce Başkanlığına seçilen Dr. Reinhardt von Leoprechting artık Türk Alman ayrımı kalmadığını belirterek Berlin ofisinin açılması ile Almanya’da kararların alındığı yere aynı zamanda üyelere yakın olmak istediklerini dile getirdi. Hem Avrupa Parlamentosunda hem de federal hükümet seçimlerinde ’Türkiyesiz Avrupa’ propagandası yapıldığını ve bunun kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Leoprechting, "Bu çok büyük siyasi bir aptallıktır, halkı yanlış yönlendirmektir" diye konuştu. Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen’le önceki gün bir araya geldiklerinde de ’Türkiyesiz Avrupa’ tartışmasını konuşma imkanı bulduğunu belirten Leoprechting, Türkiye’nin başarısının Avrupa’nın başarısı olacağını anlatmaya bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini dile getirdi.

Sanayi Bakanlığı müsteşarı Ali Boğa da Leoprechting’in samimi açıklamalarının kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek başladığı konuşmasında 3 milyon Türkün yaşadığı Almanya’da 65-70 bin Türk işyeri, 100 bin kişilik bir istihdam sağlanmasının önemli olduğunun altını çizdi. Boğa, "Gelinen nokta bu iki ülkeyi zaten işbirliğine zorlamaktadır" diye konuştu.

Camilerde bile ayrışma var

ALMANYA’da yerleşik 3 milyon Türk’ün ve işadamlarının çok sayıda ve birbiriyle yanana bile gelmeyen derneklerin çatısı altında toplandığına dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Öyle ki, camilerde bile ayrışma var. Bir camide namaz kılanı, öteki cami etrafında toplananlar, ’dinden çıkmış’ sayıyorlar. Unutmayalım, birbirimizi sevmeme gibi bir lüksümüz yok. Bakın atalarımız tarihte 16 imparatorluk kurmuş. Bunlardan ayakta olan var mı? Yok. Kuran da biz olmuşuz, tarihe gömen de."

’Vizesiz Avrupa’nın peşini bırakmak yok

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO) Berlin ofisinin açılışında, "Vizesiz Avrupa" konusunda şunları söyledi: "Almanya, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009 tarihli ’Soysal Davası’ kararını uygulamaya dönük bir adım attı. Bu kararı önemle not ettik. Ancak, bu karar, Adalet Divanı kararını tam yansıtmıyor. Hizmet sunum serbestisi, işadamlarını dışarda bırakarak sağlanamaz. Bu konuda atılacak adım, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini çok daha yukarılara çeker. TOBB, her platformda bu konunun takipçisi olmayı sürdürecek."

TATSO’nun 400’den fazla üyesi var

TÜRK-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO) Türk tarafına TOBB adına Engin Koyuncu öncülük yapıyor. TATSO’nun Başkanlığını ise, Alman Metro Grubu’nun yöneticilerinden Rainhardt Leoprechting yürütüyor. Leoprechting, TATSO’nun 5 yılda çocukluktan büyüme aşamasına geçtiğini 400’den fazla üyeyi kucakladığını söyledi. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusuna da değinen Leoprechting, "Bazı Avrupa ülkelerinin siyasi liderleri, seçim kampanyalarında ’Türkiyesiz AB’yi savunuyor. Oysa bu, AB için büyük yanlış olur. Şimdi Türkiye, Avrupa için çok daha önemlidir" dedi. Engin Koyuncu da, TATSO’nun kuruluşu sonrası geçen 5 yılda Türk-Alman işadamları arasında işbirliği fırsatlarının daha iyi değerlendirildiğini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title