Haberler

"Fed'in Kararı Fon Girişini Hızlandırabilir"

SPYD Başkanı Ünver: ''Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye fon girişi hızlanabilir'' ''Ancak ABD, değirmenin suyunu bir şekilde kesecektir. Likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar bu gerçeği göz ardı etmemeli''

Erdal Çelikel – Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Amerikan Merkez Bankasının ( Fed ) tahvil alımına devam etmesi kararıyla ilgili, "Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye fon girişi hızlanabilir" dedi.

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel piyasalarda son dönemde belirsizlik havası olmasına karşın, aslında böyle bir kararı beklediğini söyledi.

Bankanın tahvil alımını azaltmasını yılın 3 veya 4. çeyreğinde yapacağını öngördüğünü ifade eden Ünver,  "Küresel krizden çıkış noktasında ipi en önce göğüsleyecek ülke ABD olacak. ABD ekonomisinin güçlenmesi ise dünya ekonomisine zarar verecek. Çünkü sermaye piyasaları algı ile şekillenir ve Avro Bölgesi henüz kendisi ile ilgiyi algıyı düzeltemedi. ABD'de ise toparlanma süreci var" diye konuştu.

Fed'in parasal sıkılaştırma kararını neden sonraki dönemlere bıraktığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünver, bankanın siyasetçiler gibi davranarak piyasanın hassasiyetlerini gözettiğini, bir başka deyişle "nabza göre şerbet verdiğini" dile getirdi.

"Türkiye parasal sıkılaştırmaya hazırlıklı"

Önümüzdeki dönemde Fed'in tahvil alımını azaltmasının Türkiye'ye olası etkileri üzerine de görüşlerini paylaşan Ünver, şunları kaydetti:

"Türkiye son dönemde açıkçası çok akıllı işler yaptı. Özellikle sukuk gibi İslami finans araçlarını çekme konusunda çok hızlı hareket etti. Gezi Parkı olayları nedeniyle artan tansiyonun düşeceği beklentisi ile Fed'in kararı birlikte düşünüldüğünde ve Türkiye'nin sukuk gibi İslami finans araçlarını çekme konusundaki çabaları göz önüne alındığında parasal sıkılaştırma olasılığından Türkiye'nin fazla etkilenmeyeceği söylenebilir."

"Değirmenin suyu kesilecek"

Bugün itibarıyla Fed'in kararının likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Ünver, "Ancak önümüzdeki dönemde ABD değirmenin suyunu bir şekilde kesecektir. Dolayısıyla likidite bolluğundan faydalanan yatırımcılar bu gerçeği göz ardı etmemeliler" görüşünü dile getirdi.

Kararın ardından önümüzdeki haftalarda "Türkiye'ye fon girişinin hızlanabileceğine" işaret eden Ünver, gösterge faizin ise yüzde 5'in altına düşmesini beklemediğini söyledi.

Kısa vadeli fon girişlerine karşı Merkez Bankasının hazırlıklı olduğunu belirten Ünver, bankanın faiz oranlarını değiştirmemesinin para piyasaları açısından her şeyin Merkez Bankasının kontrolü altında olduğunun bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Japonya da takip edilmeli"

Bundan sonraki süreçte Gezi Parkı olayları nedeniyle yükselen tansiyonun düşmesi ile piyasanın yurt dışındaki gelişmelere daha fazla odaklanacağını anlatan Ünver, "Fed her şey demek değil, Japonya'dan gelecek haberler de Fed'in açıklamaları kadar takip edilmeli" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Erdal Çelikel Türkiye Fed Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title