Haberler

Ecb, Gerektiğinde Parasal Genişlemeyi Hızlandıracak

ECB Başkanı Draghi: "Bugün ek para politikası uygulama ve reel ekonomiye kredi desteği sağlamayı içeren önlemler alma kararı aldık.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "ECB anahtar faiz oranları uzun bir süre enflasyonun mevcut görünümüne göre şu anki seviyelerde kalacak. Gerekirse daha fazla parasal genişleme konusunda hızlı hareket edeceğiz" dedi.

ECB, bugün Frankfurt'ta düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısında, politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0,15'e çekti. Mevduat faizi ise 10 baz puan indirimin ardından yüzde -0,10 oldu.

ECB Başkanı Mario Draghi, faiz indirme kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, gerekmesi halinde parasal genişlemeye daha da hız verebileceklerini vurgulayarak, tedbirlerin etkili olmasını beklediklerini ifade etti.

Fiyat istikrarı yakalamayı amaçladıklarını kaydeden Draghi, "Bugün ek para politikası uygulama ve reel ekonomiye kredi desteği sağlamayı içeren önlemler alma kararı aldık. Bu paket ECB anahtar faiz oranlarında kesintiye gitmeyi, uzun vadeli refinansman operasyonlarını, doğrudan varlık destekli menkul kıymetler alımlarını kapsıyor" bilgisini verdi.

Alınan kararların, Eurosistem personelinin son makroekonomik projeksiyonlarından oluşan ekonomik analizleri ve parasal analizlerden gelen sinyallere dayandığını aktaran Draghi, tedbirlerin enflasyon oranlarının yüzde 2 seviyelerine daha yakın olmasına katkıda sağlayacağını dile getirdi.

- "Yönetim Kurulu, gerekli durumlarda geleneksel olmayan araçları kullanmaya ilişkin oy birliği sağladı"

Avro bölgesi için enflasyon beklentilerinin, orta ve uzun vadede hedefleriyle doğru orantıda seyredeceğini anlatan Draghi, "İleriye baktığımızda Yönetim Kurulu güçlü şekilde bu noktaya odaklanmış durumda. İleriye dönük hedeflerimiz doğrultusunda, ECB anahtar faiz oranları uzun bir süre enflasyonun mevcut görünümüne göre şu anki seviyelerde kalacak. Gerekirse daha fazla parasal genişleme konusunda hızlı hareket edeceğiz. Yönetim Kurulu, kendi yetkisi dahilinde gerekli durumlarda çok üzün süre daha düşük enflasyon riskleriyle mücadele konusunda geleneksel olmayan araçları kullanmaya ilişkin oy birliği sağladı" şeklinde konuştu.

Faiz kararlarındaki değişikliklerin 11 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyleyen Draghi, "Hane halkı ve finansal olmayan şirketlere, hane halkı ev satın alma hariç banka kredisi sağlamayı desteklemek için bir dizi uzun vadeli refinansman operasyonları işleme koyacağız" ifadesini kullandı. Tüm uzun vadeli refinansman operasyonlarının 4 yıl boyunca 2018 yılı Eylül ayına kadar devam edeceğini belirten Draghi, şöyle devam etti:

"Bankalara uzun vadeli refinansman imkanı başlangıç tutarı 400 milyar avro olacak, bununla ilgili eylül ve aralık ayında iki LTRO ihalesi öngörüyoruz. Eurosistem basit ve şeffaf varlığa dayalı menkul kıymet satın almayı dikkate alacaktır.

Fonlama imkanlarının genişletilmesi konusundaki karar oybirliği ile alındı. Yönetim Kurulu para politikası aktarım mekanizmasının işleyişini geliştirmek için varlığa dayalı menkul kıymetler piyasasında kesin alım ile ilgili hazırlık çalışmalarını yoğunlaştırmaya karar verdi."

"Jeopolitik riskler, gelişen piyasalardaki ve küresel finans piyasalarındaki gelişmeler..."

Büyüme projeksiyonlarına ilişkin de bilgi veren Draghi, Avro bölgesi reel Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 arttığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu sonuç beklenenden biraz daha zayıf olsa da bölgede devam eden kademeli büyümeyi doğruladı. Son anketler, ılımlı büyümenin yılın 2. çeyreğinde de devam edeceği sinyalini veriyor. Eurosistem personelinin Avro bölgesi Haziran 2014 makroekonomik projeksiyonlarına göre, 2014 yılında yüzde 1, 2015 yılında yüzde 1,7 ve 2016 yılında da yüzde 1,8 büyüme öngörülüyor.

Mart 2014 makroekonomik projeksiyonlarıyla kıyaslandığında, 2014 yılı GSYH'si aşağı yönlü revize edildi, 2015 yılı tahmini ise yukarı yönlü revize edildi. Jeopolitik riskler ve gelişen piyasalardaki ve küresel finans piyasalarındaki gelişmeler, ekonomik koşulları olumsuz etkileme potansiyeline sahip olabilir."

Avro bölgesi yıllık enflasyon verilerinin beklenenden daha düşük olduğunu ifade eden Draghi, "Enflasyonun, 2015 ve 2016 yıllarında kademeli artmasının öncesinde gelecek aylarda düşük seviyelerde devam etmesini bekliyoruz. Uzun ve orta vadede enflasyon beklentileri hedeflerimizle sıkıca ilişkili olarak yüzde 2 seviyesine yakın olacak" öngörüsünü paylaştı. Draghi, Yönetim Kurulu'nun bu konuda kararlı olduğunu vurguladı.

"Bu yıl yüzde 0,7, gelecek yıl yüzde 1,1 ve 2016 yılında da yüzde 1,4 enflasyon bekliyoruz"

Eurosistem personelinin haziran projeksiyonlarının kendi değerlendirmeleriyle uyuştuğunun altını çizen Draghi, "Bu yıl yüzde 0,7, gelecek yıl yüzde 1,1 ve 2016 yılında da yüzde 1,4 enflasyon bekliyoruz. 2016 yılının son çeyreğinde yıllık enflasyonun yüzde 1,5 olması hedefleniyor. Mart ayı projeksiyonlarına kıyasla 2014, 2015 ve 2016 yılı enflasyon oranları aşağı yönlü revize edildi. Bu projeksiyonların döviz kurları ve petrol fiyatları da dahil olmak üzere, bir takım teknik varsayımlara bağlı olduğunun vurgulanması gerekir" yorumunda bulundu.

Mali politikalara ilişkin detaylar veren Draghi, Eurosistem personeli makroekonomik tahminlerinin, Avro bölgesi kamu finansmanlarını yeniden sağlamlaştırma sürecinde ilerleme kaydedildiğini aktardı.

Draghi, "2015 ve 2016 yıllarında kamu açığının GSYH'ye oranının sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 1,9 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Kamu borcunun ise bu yıl yüzde 93,4 olması bekleniyor. Bunun ardından da 2016 yılında bu oranın yüzde 91'e gerileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Avro bölgesindeki toparlanmaya ilişkin bir soruya cevap veren Draghi, bölge genelinde toparlanmanın kırılgan ve yavaş ilerlediğini, toparlanmanın henüz sona ermediğini belirtti.

Parasal genişlemenin en fazla kırılgan ekonomiye sahip ülkelere etki yapacağına dikkati çeken Draghi, gelişmekte olan ülkelerin gerekli politika adımlarını atması gerektiğini de sözlerine ekledi. - Hessen

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Mario Draghi Frankfurt Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title