Haberler

Deutsche Welle: Otomotivdeki Grev Türkiye İçin Alışılmadık, Yayılabilir

Güncelleme:

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Bursa'da otomotiv sektöründeki 15 bini aşkın işçinin katıldığı eylemin Türkiye için alışılmadık olduğunu, yayılabileceğini aktardı.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), otomotiv sektöründeki Bursa'da 15 bini aşkın işçinin grev ve tavrının Türkiye için alışılmadık olduğunu, bunun iyi okunması gerektiğine dair görüşler bulunduğunu aktardı.

TÜRKİYE'DE EKONOMİNİN MOTORU SARSILDI

DW, Türkiye'nin yaklaşan 7 Haziran seçimi nedeniyle siyasette gerilim dolu günlerden geçtiğini, ekonominin motoru konumundaki otomotiv sektörünün grevlerle sarsıldığını aktırdı. DW'de yer alan haber-yorumda yıllık 22 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektörünün merkezi konumundaki Bursa'da, otomotiv işçilerinin 'ücret zammı' istemiyle başlattıkları iş bırakma eylemi giderek büyüdüğünü 4 otomotiv şirketinde 15 bin 600 işçinin greve katıldığını aktardı.

EKONOMİDEKİ BİR GÜNLÜK KAYIP 175 MİLYON LİRA

İşçilerin, işveren ve sendika yönetimini aynı işe farklı ücret politikası uygulamakla suçladığı, otomotiv şirketlerinin sektörde 1 günlük üretim kaybının ekonomide 175 milyon TL'lik zarara yol açtığını savundukları ifade edildi. Otomotivdeki üretim kaybının yılda 3.5 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan Almanya pazarını da etkileyebileceğine dair görüşler bulunduğu kaydedildi. Haber-yorumda uzmanların, Türkiye'de işçilerin sendikasız bu büyüklükte eylem yapmalarını dikkat çekici olduğuna işaret ederek, işveren hem de sendikacıların işçilerin bu mesajını iyi okuması gerektiğini dile getirdiği vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN İKİ DEVİ FELÇ

Bursa'da üretim yapan Renault fabrikasında 15 Mayıs'ta başlayan iş bırakma eylemi, bölgedeki en büyük üreticilerden TOFAŞ ve yan sanayii şirketleri Coşkunöz ve MAKO'ya da sıçradığı hatırlatıldı. TOFAŞ'tan Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği, Türkiye'nin otomotiv merkezinde iki büyük üretici firmanın üretiminin durmuş olduğu belirtildi. Eylemlerde, öncelikle Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi istenirken ailelerin tesislerde kalan işçilere dışarıdan destek verdiği hatırlatıldı.

SENDİKA İŞVEREN AĞZIYLA KONUŞTU

İşçilerin grev gerekçesi olarak üretimi 8 ay önce Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan sözleşmenin koşullarının, Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarından daha kötü olmasını gösterdiği, sendikanın aynı iş için farklı işverenle farklı pazarlık yaptığı, ücretlerin düzeltilmesi gerektiğini gösterdiği bildirildi. İşçilerin eylemine destek vermeyen Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, eyleme son verilmediği takdirde işverenin 'Tazminatsız işten atma hakkı'na sahip olduğu uyarısını yaptığı ifade edildi.

1 MİLYON KİŞİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

DW, Türkiye'de otomotiv ana sanayisinde 50 bin, tedarik sanayisinde 250 bin çalışan bulunduğunu, bağlı iş kolları ile birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin geçimini otomotiv sanayisinden sağladığını üretimdeki bir günlük gecikmenin ana sanayiye maliyetinin 175 milyon TL olduğu tahminlerinin yapıldığını aktardı.

BATI AVRUPADAN SONRA EN BÜYÜK TESİS

Grevin başladığı Oyak Renault'nun Bursa'daki üretim merkezinin, Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olduğu, şirketin Türkiye'de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri olduğu kaydedilirken şöyle denildi:

"KAN KAYBEDEN TÜRKİYE'Yİ ZORLAYACAK"

"Bursa'da giderek yayılan işçi eylemleri, son dönemde tekleme sinyalleri veren ekonomide şimdilik ciddi bir olumsuzluğa yol açmasa da otomotiv üretimindeki yavaşlamanın ihracatta kan kaybeden Türkiye'yi zorlayacağı belirtiliyor. Öte yandan işçilerin ücret taleplerine olumlu yanıt alamamaları halinde eylemlerin genişleyebileceği ve diğer şirketlere de sıçrayabileceği ifade ediliyor. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, DW'ye yaptığı açıklamada söz konusu iş bırakma eyleminin Türkiye'nin alışık olmadığı türden bir işçi eylemi olduğuna dikkat çekiyor.

"İLK DEFA SENDİKASIZ EYLEM"

Binlerce işçinin sendika olmadan bu çapta bir iş bırakma eylemine girişmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Çelik, 'Sendikasız bir şekilde ve sendikaya karşı ayaklanan işçilerin rahatsızlığını görmek gerekiyor.

"SENDİKACILARIN ÇIKARACAĞI DERSLER VAR"

Bu grevden hem işverenlerin hem sendikacıların çıkaracağı çok ders var' diyor. Eylemin 'yasa dışı' olduğu iddiasının doğru olmadığının altını çizen Aziz Çelik, 'Türkiye'nin toplu iş hukuku sisteminde bağıtlanmış toplu iş sözleşmelerinin yürürlük süreleri hariç içeriğinin taraflarca değiştirilebilmesi mümkündür.

İŞÇİLERİN TALEBİ YASAYA UYGUN

'İşçilerin talebi yasaya ve uygulamaya uygundur.' diye konuşan Çelik, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sözleşmelerine göre grev hakkının yalnızca toplu iş sözleşmelerini kapsamadığına işaret ediyor.

"TALEPLER KARŞILANMAZ İSE EYLEM YAYILIR"

İşçilerin taleplerinin karşılanmaması halinde iş bırakma eyleminin daha da yaygınlaşabileceğini ifade eden Aziz Çelik, 'Bu eylem sendikal yaşamda 'toplu eylem' olarak adlandırdığımız ve kendi kendine gelişen bir süreci ifade ediyor. İşçilerin talepleri karşılanmazsa büyüyerek devam edecektir.' değerlendirmesinde bulunuyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Deutsche Welle Aziz Çelik Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

500

Yorumlar (56)

40mobilWeb@haberler.com:

Hak arayani allah sever ama AKP e sevmez

14
4
yanıtYanıtla
vay be:

asgari ücrete kaynak yokmuş millet vekillerine var ama

16
1
yanıtYanıtla
ymobilWeb@haberler.com:

Bu da alman yanın oyunudur kesin

5
10
yanıtYanıtla
xxxmobilWeb@haberler.com:

Almanya kendine baksin bir yıldır burasi eylemlerle sarsılıyor

8
4
yanıtYanıtla
KRALmobilWeb@haberler.com:

Sorun DEĞİL DEVLETIMIZ İŞÇİ BULUR....KEŞKE ÇIKSALAR..

2
8
yanıtYanıtla
C* BARİŞ C*mobilWeb@haberler.com:

Bu olaylar karınlarının doyduğuna işaret

1
9
yanıtYanıtla
UzmanmobilWeb@haberler.com:

Metal iş ayda 18 trilyon para kazanıyor ama işçiyi savunmuyor ceplerini dolduruyor. İşçiler haklı, tazminatsız işten çıkaracaklarmış... Bu bi korkutma yöntemi var mı o cesaret bu kadar işçiyi tazminatsız atacak Yemezler işçi kardeşler direnin zafer sizin. Sizin sırtınızdan kese dolduranlar kaybedecek...

10
0
yanıtYanıtla
servet...:

uzun zamandır bekliyor ki Türkiye bunu. . . herkes bunun bilincinde hem de. . . . hak aramayı başlatan, haksızlıklara karşı gelen öncülere selam olsun, , , , helal olsun. . . keşke destek vermek için oraya gidebilsek. . . maymun gözünü açtı hey akp yönetimi yeter artık asgeri ücret ayağı ile oyalayıp durduğunuz biz geçim derdindekileri. . . bakın daha neler olacak. . utanmanız yok ki karnını da tok ohhh gelsin paracıklar. . .

6
3
yanıtYanıtla
TürkMobil-ANDROID:

Almanya sen işine bak her pis likte siz varsınız yıllarca pkk ya doğrudan destek verdi niz geziyi organize ettiniz her pislik sizde var

5
4
yanıtYanıtla
TURAN:

almanya Türkiye için fırsat kolluyor. Türkiyeyi çekemiyor. Türkiyenin güçlenmesi batıyor Almanlara. Hitlerin torunlari.

5
4
yanıtYanıtla
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title