Haberler

Demirtaş'tan Kırmızı Et Fiyatlarına Kalıcı Çözüm Çağrısı

Kırmızı et fiyatındaki artışa kalıcı çözüm gerektiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Geçici çözümler yerine uzun vadeli tedbirler alınması gerekiyor.

Kırmızı et fiyatındaki artışa kalıcı çözüm gerektiğini ifade eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Geçici çözümler yerine uzun vadeli tedbirler alınması gerekiyor. Sorunun çözümüne ilişkin önerilerimizi rapor haline getirerek, bayramdan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Kutbettin Arzu'ya sunacağız" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demirtaş, canlı hayvan, kanatlı et ve et ürünleri grubu meslek komitesi üyeleriyle birlikte kırmızı et fiyatlarındaki artış sorununu masaya yatırdıklarını anlattı. Çözüm için gerekenlerin acil olarak uygulamaya konulması gerektiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: "İthalat ile hayvan yetiştiricilerimizin olumsuz ve telafi edilemeyecek şekilde etkilenmelerine karşı önlemler ivedilikle alınmalı. Hayvancılıkta sermaye devir hızının düşük olması, risk ve belirsizliklerin fazlalığı, girdi maliyetlerinin yüksekliği, sektörün fiyat ve fiyat dışı enstrümanlarla desteklenmesini zorunlu kılıyor. Destekleme modelinde işletme ölçeklerini büyütmek ve verimlilik artışı esas alınmalı. Üreticilerin üretimden vazgeçmemesi için destekleme devam ettirilmeli. Damızlık ve besilik dana işletmeleri ayrı ayrı sistemle desteklenmeli. Üreticilerin sürdürülebilir üretim yapmasına olanak sağlayan düzenleme yapılırken aynı zamanda halkımızın uygun fiyata et tüketebilmesi sağlanmalı. En önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin fiyatı tüketicilerimiz için artık ulaşılabilir olmalı. Oda olarak üyesi olduğumuz, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin yürüttüğü çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Konseyin çalışmalarını yakından takip ediyor destekliyoruz."

"GEÇİCİ ÇÖZÜMLER DEĞİL UZUN VADEDE TEDBİRLER ALINMASI GEREKİYOR"

Yüksek olan girdi maliyetlerinin fiyatlara yansıdığını, bu nedenle öncelikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Kırmızı et üretiminde yemleme maliyetlerinin minimizasyonu için mera kanununda hedeflendiği gibi meraların etkin kullanımı sağlanmalı. Meralarda aşırı otlatma, amaç dışı kullanım önlenmeli ve verim artışına yönelik ıslah projeleri artırılmalı. Kaba yem üretiminin artırılması teşvik edilmeli. Yemleme ve yem teknolojileri daha etkin bir şekilde kullanılmalı. Küçükbaş hayvan eti tüketiminin artırılmasına yönelik çalışma yapılmalı. Küçükbaş hayvancılık geliştikçe büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır."

Artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığına dikkat çeken Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

"İthalatın fiyatları düşürmede uzun vadeli etkisi olmuyor. Geçici çözümlerden ziyade uzun vadeli tedbir alınması gerekiyor. Ülkemizdeki hayvan varlığının doğru bilinmesi önem taşıyor. Bu kapsamda; envanter çalışması yapılmalı. Hayvan hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele edilmeli. Hayvanlarımızın genetik özelliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmeli. Hayvancılık politikaları uzun vadede istikrarı koruyabilecek ve oluşabilecek olumsuz piyasa koşullarındaki dalgalanmalara karşı hazır olacak şekilde yapılandırılmalı. Bu politikalar oluşturulurken konu ile ilgili kişi, kurum, kuruluş ve organizasyonlarla fikir birliği sağlanmalı." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kutbettin Arzu İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title