Haberler

Arap Şirketi TÜRKSAT'ın Sırtından Yüz Milyonlarca Lira Kazanmış

Güncelleme:

Araplara satılan Türk Telekom'un 10 yıldır TÜRKSAT uydusunu bedava kullandığı ortaya çıktı. Devlet, bu işten 264 milyon lira zarar etti, Suudiler havadan para kazandı.

TÜRKSAT'ın Şirketin hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri çok büyük bir skandalı ortaya çıkardı.

Hükümet kontrolündeki TÜRKSAT, Arap yatırımcılara ait Türk Telekom'dan tam 10 yıl boyunca frekans bedeli almamış! Araplar, iktidar partisinin göz yumması sayesinde 264 milyon liralık haksız kazanç elde etmiş…

HER ŞEY ÖZELLEŞTİRMEYLE BAŞLADI

Bu büyük skandalı anlamak için biraz geriye 2000'li yıllara geri dönmek gerekiyor. Devlet şirketi Türk Telekom, GSM sektörüne yeni adım atmıştı. 'Aycell' markasıyla piyasaya giren Telekom, Aycell'in kullanması için TÜRKSAT uydularından 18 Ghz bandından bir dizi frekans tahsis etti.

'Aycell' daha sonra 'Aria' şirketi ile birleşerek 'Avea' adını aldı. Ancak bu dönemde ilginç bir gelişme yaşandı. Devlet, daha önce Türk Telekom tarafından işletilen uyduları TÜRKSAT A.Ş adını taşıyan yeni bir şirkete devretti. Böylece uydu işletmeciliği ile haberleşme ve internet hizmetleri birbirinden ayrıldı.

SUUDİLERE BEDAVA FREKANS

Kısa bir süre sonra Türk Telekom özelleştirildi. 2005 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ihalesini Suudi Arabistanlı Oger Grubu kazandı. Araplar şirketin yüzde 55'i için 5.5 milyar dolar öderken, uydu işletme şirketi TÜRKSAT devlette kaldı. Skandallar zinciri işte tam da bu süreçte başladı. Suudiler yıllar boyunca devlet tarafından kendisine özel olarak tahsis edilen uydu frekanslarını bedava yani 5 kuruş para ödemeden kullandı!

Bu durum müfettişlerin dikkatinden kaçmadı. Sayıştay denetçileri 2005 yılından itibaren her yıl hazırladıkları raporlarda bu durumu gündeme getirdi. Müfettişler, kamu zararının her geçen gün daha çok arttığına dikkat çekerken, TÜRKSAT yöneticileri, "Bu frekansların Türk Telekom tarafından kullanılmasına bir sakınca bulunmamaktadır" diyerek herkesi şaşırttı.

Sayıştay denetçilerinin bu durumun TÜRKSAT yöneticileri açısından hukuki sorunlar doğurabileceği uyarısı üzerine şirket Türk Telekom'a karşı tam 8 yıl sonra dava açtı!

8 YIL SONRA ZORLA DAVA

TÜRKSAT avukatları 11 Mart 2013 tarihinde Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi'nde Türk Telekom aleyhine dava açtı. 2013/81 esas numaralı dosyada yer alan bilgilere göre Türk Telekom'un her yıl TÜRKSAT'a uydu hizmetlerinden yararlanma bedeli olarak ödemesi gereken tutar 26.4 milyon lira.

Yani Suudi Arabistanlılar son 10 yılda devletin uydusunu bedava kullanarak tam 264 milyon lira haksız kazanç elde etti...

CEZA DAVASI AÇILMALI

Sayıştay denetçileri hazırladıkları raporda Elektronik Haberleşme Kanunu, Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği ve Spektrum Yönetimi Yönetmeliği'ne atıfta bulunarak Türk Telekom'un sadece para cezasıyla bu işten kurtulamayacağına dikkat çekti. Müfettişler ayrıca Türk Telekom'a söz konusu frekansları usulsüz kullanımı nedeniyle cezai yaptırım da uygulanmasını istedi.

KAMUOYU BU SORULARA CEVAP BEKLİYOR

- Türksat yönetim kurulu üyeleri yabancı sermayeli bir şirkete neden böyle bir kıyak yaptı?

- Türk Telekom yöneticileri bu borcu ödememek için Ankara'da kimlerle görüştü?

- Türk Telekom'a '7 muhalif kanalı Tivibu'dan çıkart, borcunu sıfırlayalım' sözünü kim verdi?

- Ortaya çıkan 264 milyon liralık kamu zararı TÜRKSAT yönetiminden tahsil edilecek mi? (Kaynak:T24)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türk Telekom Sayıştay Türksat Aria Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (16)

r.uğur:

bu hükümetin işi gücü devlet i zarara uğratmak uyan artık halkım

12
3
yanıtYanıtla
tcMobil-ANDROID:

sayıştay paralel ilan edilir. iş kapanır

12
0
yanıtYanıtla
ahmet ak:

ALLAH C. C HAKKIMIZI BIRAKMASIN. SEBEP OLANLARIN 7 SOYUNDAN ÇIKSIN İNŞALLAH.

12
0
yanıtYanıtla
TC.CAN:

MÜSLÜMAN ONLAR YAPMAZLAR. . . !!!!!

8
1
yanıtYanıtla
ahmet:

1 kasım dan önce satılcak bişey varsa satalım abi ne kaldı elimiz de bir kaç milyon oy veren insan kaldı :)

8
0
yanıtYanıtla
...:

AKP ARAPLARIN KÖLESİ BUNU MAL OLAN ANLAYAMAZ. . .

6
1
yanıtYanıtla
tcMobil-ANDROID:

Türksat'ın yönetim kurulunda kimlerin olduğuna bakılırsa neden bu kıyağın yapıldığı anlaşılır

7
0
yanıtYanıtla
ender türk:

yorum bile yapmaya değmez kanunsuz allahsızlar

6
0
yanıtYanıtla
sibir tatar:

ahh ıste akp

5
0
yanıtYanıtla
AY YILDIZ - TÜRKİYEMMobil-IOS:

Eh adamlar uyanıkmış,,

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title