Haberler

Ekg// İl Sağlık Müdürü Dokucu : " Beyin Ölümünden Bir Geri

"Beyin ölümünden bir geri dönüş fikri kesinlikle yok"

" Beyin ölümüyle alakalı bir karar irade edildi. Bu bilimsel bir tespittir, bilimsel tespite bilimsel verilerle karşı çıkılabilir. Biz o bilimsel tespit ışığında size aynı beyanatı verdik. "

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yapılan 14. Uluslararası Ekspomed ve Labtek Fuarının açılışına katıldı. Fuarın açılışını İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhan Dokucu, TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Muzaffer Güzelyurt ve TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü Serdar Yalçın kurdela keserek yaptı. TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Güzelyurt açılış öncesi sağlıkta yeni sloganın "Üretmek , çok üretmek daha çok üretmek "olduğunu belirterek, "Ürettiğimiz zaman ülkemize daha çok katkıda bulunacağız. "diye konuştu.

" İÇERİDE BAŞLAYAN TARTIŞMA DIŞARIYA DA YANSIMIŞTIR "

Kurdela kesiminin ardından İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güzelyurt ve diğer yetkililer standları gezdi. İl Sağlık Müdürü Dokucu, gezi sonrası gazetecilerin Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi devam eden Bulet Bulut ile ilgili soruları yanıtladı. Dokucu, Buket'in beyin ölümüyle ilgili uzman doktorlar arasında yaşanan tartışmayla ilgili olarak, "Haluk Bey diyor ki, beyin ölümü gerçekleşmiştir. Ancak diğer organları sağlıklıdır ve desteğe devam edilecek mahiyetinde. Arkadaşlarımızla yaptığı toplantıda söylendi ki şu ana kadar yapılan tıbbi müdahalenin doğru olduğu , yerinde olduğu eksik hiçbirşey olmadığı ve bakımla ilgili herşeyin yerine getirildiği beyin ölümünün gerçekleşmesinin ve diğer organlarının sağlıklı çalışmasının umut verici olarak algılanacğı yönünde bir görüş beyan edileceği söylenmişti. İçeride başlayan bir tartışma dışarıya da yansımıştır" dedi.

"BEYİN ÖLÜMÜYLE ALAKALI BİR KARAR İRADE EDİLDİ. BU BİLİMSEL BİR TESPİTTİR "

Beyin ölümü gerçekleşmesi kararını bir komisyonun verdiğini hatırlatan Dokucu, bu komisyonda, anestezi, nöroloji, kardiyoloji uzmanları ile beyin cerrahları ve dahiliye uzmanları olduğunu söyledi.

Dokucu, "Bu karar neticesinde beyin ölümü tespit komisyonunun yaptığı tespit, sonrasında da aileyle de paylaşılıyor" dedi.

Dokucu, 2 gün önce saat 10.30 itibariyle beyin ölümü tespit komisyonunun kararının kesinleştiğini söyleyerek, "Beyin ölümüyle alakalı bir karar irade edildi. Bu bilimsel bir tespittir, bilimsel tespite bilimsel verilerle karşı çıkılabilir. Biz o bilimsel tespit ışığında size aynı beyanatı verdik. Arkasında durmaya da devam etmek durumundayız. Bu görüşler arasında küçük farklar varsa eğer bunlar yine ilgili bilimsel platformlarda değerlendirilmelidir "şeklinde konuştu.

ORGAN BİRİMİNDE SORULAN SORU

Dokucu, ifadelerin çok dikkatli kullanılması gerektiğini belirterek, organ nakliyle ilgili çalışan ekiplerde bu durumun büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Dokucu, "Bu hayal kırıklığını destekleyecek mahiyette bir ifadede bulunmak organ nakli bekleyen hastalarımıza donör olacak ailelerle arasında bir çatışma varmış algısı oluşturmuştur "diye konuştu.

Organ Nakli Birimini dolaştığını ifade eden Dokucu, buradaki görevlileri işaret ederek, "Orada şöyle duyumlar almışlar, bizim hastamızın beyin ölümü tam olarak gerçekleşmeden mi siz organlarını aldınız ? Bu şüphelerin oluşması ülkemiz sağlığı açısından çok doğru olmamıştır. İfadelerin seçilmesi ve tartışmanın medya önünde yapılmasını çok doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. "diye konuştu.

" BEYİN ÖLÜMÜNDEN BİR GERİ DÖNÜŞ FİKRİ KESİNLİKLE YOK "

'Beyin ölümü' kavramının iç organların çalıştığını ancak beynin çalışmadığını ifade ettiğini belirten Dokucu, "Ümit ediyorum, umutlarını destekleyici yönde gelişmeler olur ama benim bildiğim ve bana iletilen bilgiler ışığında hastanın beyin ölümü durumu devam ediyor. Destek de devam ediyor, ilaç yardımıyla tansiyonunun stabilize edildiğini biliyorum" diye konuştu. "Beyin ölümünden bir geri dönüş fikri kesinlikle yok" diye konuşan Dokucu, "Bildiğim kadarıyla Beyin Ölümüyle alakalı komisyon kararını bugün tekrar değerlendirdiğinde, ki bu tekrar değerlendirmeyi gerektirecek bir durumdu, o anlamda komisyonun bir geri dönüşünün olduğunu bilmiyorum" dedi. Müdür Dokucu bir gazetenin haberinde kullandığı 'Hanta virüsü' ile ilgili bir soruya ise, "Bilgim dahilinde değil "yanıtını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title