Haberler

Dürrüoğlu ve Costa BSO ile

Bilkent Senfoni Orkestrası'nın 19 Kasım Cumartesi günü gerçekleştireceği konseri Portekizli şef Cesario Costa yönetecek.

Konserin solisti piyanist Muhiddin Dürrüoğlu. Konser Portekiz Büyükelçiliği'nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

Portekizli besteci Braga Santos'un "Op.21, Senfonik Uvertür No.3" eseriyle başlayacak konser, Muhiddin Dürrüoğlu'nun seslendireceği Chopin'in "Op.21, Fa minör 2. Piyano Konçertosu" ile sürecek. BSO konserin ikinci yarısında Fauré'nin "Op.80, Pelléas ve Mélisande" ile Grieg'in "Op.54, Lirik" Süitleri seslendirecek.

Piyanist ve besteci Muhiddin Dürrüoğlu, müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladı ve üstün yetenekli çocuklarla ilgili "Özel Statü" kapsamına alınarak piyanoda Prof. Kamuran Gündemir ve Prof. Ersin Onay'ın; kompozisyonda Prof. İlhan Baran'ın öğrencisi olarak 4 yıllık lisans eğitimini 18 yaşında tamamladı.

Eğitimine, Belçika'da, önce Brüksel Kraliyet Konservatuvarı yüksek bölümünde Jean-Claude Vanden Eynden'la piyano ve Jacqueline Fontyn'le kompozisyon çalışarak, daha sonra da Chapelle Musicale Reine Elisabeth Virtüozite Okulu'na kabul edilen ilk Türk öğrenci olarak devam eden Dürrüoğlu, buradan "Virtuosité et Grande Dinstiction" derecesi ile mezun oldu. Son olarak ABD'de İndiana Üniversitesi'nde piyanoda Edward Auer'le, kompozisyonda Dr. D. Freund'la en üst düzeydeki çalışmalarını tamamladı.

Öğrencilik yılları süresince önce Eczacıbaşı Vakfı'nın, daha sonra da sırası ile Belçika-Petrofina şirketinin, Fulbright Vakfı'nın ve İndiana Üniversitesi'nin burslarını kazandı.

Sanatçı, Türkiye'de 12 yaşından beri verdiği konserlerine, daha sonra yerleştiği Belçika'dan başlayarak Fransa, Almanya, Hollanda, Arjantin, Lüksemburg, Portekiz, İspanya, İtalya, İngiltere, Romanya, Macaristan, İsrail, Güney Kore, Çin, KKTC, Rusya, Danimarka ve ABD'de resitaller, orkestra ile konserler ve oda müziği konserleri olarak devam etti. Bunların yanı sıra, bu ülkelerin çeşitli radyo ve televizyon yayınlarında yer alan söyleşili konserleri oldu, besteleri çalındı.

Beraber çalıştığı ve sıkça oda müziği konserleri verdiği müzisyenler arasında birlikte kurdukları "Ensemble Khéops"un diğer üyeleri olan Ronald Van Spaendonck (klarnet), Marie Hallynck'in (viyolonsel) yanı sıra Graf Mourja, Marc Danel, Ning Kam, Lise Berthaud ve Vladimir Mendelssohn (keman) gibi isimleri de sayabiliriz. "Ensemble Khéops"la piyasaya çıkan ilk CD'leri büyük yankı uyandırmış ve Avrupa'daki çeşitli ve ünlü müzik magazinlerinden çok olumlu eleştiriler almıştır (5 Diapason, Crescendo'dan "Joker", Classique Info'dan "Ring" gibi).

1991 yılında Avrupa Piyano Yarışması'nın 4 finalistinden biri olan sanatçı, bir sonraki yıl "Nany Philippart" yarışmasını kazandı. 1995'te "Fondation Belge de la Vocation", 1997'de "J.W. Peelemans" ödüllerine lâyık görüldü.

Diğer yandan bestecisi olduğu eserlerinden "Altı Prelüd" ve "Nebula", Belçika Güzel Sanatlar, Edebiyat ve Bilim Akademisi'nin sırası ile 1993'te "Arthur de Greef" ve 2001'de "Irène Fuerison" ödüllerini; "Contact", Paris-Lutèce Akademisi'nin 1993'te "La Coupe de la Création Musicale" ödülünü; "Contact II – Massspace" ve "Varioactivité", Hulste-Belçika Oda Müziği Eserleri Yarışması'nda sırası ile 1996'da SABAM ve 2000'de ikincilik ödüllerini ve "Le Tourneur" (Semazen) Fransa - Orleans şehrinde yapılan 20. Yüzyıl Müziği Piyano Yarışması'nda 2000 yılında en iyi beste ödülünü kazanmıştır. 2011 yılında önce Belçika'nın en önemli modern müzik festivali olan "Ars Musica"da "Emotions Fugitives III" isimli eserinin dünya prömiyerinden sonra Fransa'nın ünlü müzik festivallerinden "Juventus"e "Composer in Residence" olarak davet edilmiş ve geçtiğimiz yaz bu festivalin siparişi ile yazdığı "In Memoriam" adlı eserinin yine dünya prömiyeri yapılmış ve France Musique Radyosu tarafından yayınlanmıştır.

Muhiddin Dürrüoğlu, 1992'den beri eğitim verdiği Brüksel Kraliyet Konservatuvarı'nda şu anda oda müziği profesörü olarak görev yapmaktadır.

CD'leri, Pavane, Cyprès, Kalidisc, René Gailly, Talent, Mega Disc ve Fuga Libera etiketleriyle yayınlanmıştır.

Portekiz'de kendi jenarasyonunun en aktif şeflerinden biri olan Cesário Costa müzik eğitimine Paris'te başladı. Piyano bölümünden mezun olduktan sonra, Almanya'da Würzburg Müzik Akademisi'nde orkestra şefliği eğitimini yüksek lisans düzeyinde tamamladı. 1997 yılında Fundação do Oriente tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Genç Şefler Yarışması'nda birinci olan Costa, aynı yıl Bayreuth Müzik Festivali'nde de burs kazanmıştır.

Portekiz Orchestrutopica'nın baş şefliğini, Orquestra do Algarve'nin baş konuk şefliğini yürüten Cesário Costa aynı zamanda 2008'den beri Metropolitana Lizbon'un yönetim kurulu başkanlığını ve Orquestra Metropolitana de Lisboa'nın sanat direktörlüğünü yapmaktadır. Daha önceki yıllarda Orquestra Clássica de Espinho'nun sanat direktörlüğünü ve baş şefliğini, Porto'da organize edilen Promenade Konserleri'nin sanat direktörlüğünü yürütmüştür. Costa aynı zamanda Portekiz Katolik Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Cesario Costa dünya çapında Royal Filarmoni, Nuremberg Senfoni, Orquestra Sinfónica Portuguesa, Orquestra Gulbenkian, Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Remix Orquestra, Orquestra do Algarve, Ensemble für Neue Musik (Almanya), Arhus Sinfonietta (Danimarka), Makedonya Filarmoni, Roma Filarmoni, Sudecka Filarmoni ve Rzeszów Filarmoni (Polonya), Orquesta de Extremadura ve Murcia Senfoni (İspanya), Liepajas Simfoniskais Orkestris (Letonya), Plural Ensemble (Madrid), Romanya Radyo Oda Orkestrası, Devlet Senfoni Orkestrası Novaya Rossiya gibi orkestralara konuk şef olarak davet edilmiştir.

António Menezes, António Rosado, Brandford Marsalis, Boris Berezovsky, David Russel, Elizabete Matos, Gerardo Ribeiro, Mário Laginha ve Ute Lemper gibi solistler ile, Luís Miguel Cintra ve Terry Jones gibi dünyaca ünlü rejisörlerle çalışmış; İspanya, Fransa, Andorra, Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, Danimarka, Makedonya, Polonya, Letonya, Romanya, Arnavutluk, Malezya, Brezilya, Meksika, Yeşil Burun Adaları, Çin ve Rusya gibi birçok ülkede konserler yönetmiştir. Costa ayrıca Atlantic Waves (Londra), Aberdeen (İskoçya), Arthus (Danimarka), Neerpelt (Belçika), Dresden (Almanya), Murcia (İspanya), Estoril, Sintra, Póvoa do Varzim, Espinho, Coimbra, Leiria ve Mafra (Portekiz) gibi birçok festivalde sahne almıştır.

19 Kasım Cumartesi günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title