Haberler

Obama'nın Hagel ve Brennan'ı Aday Göstermesi

ABD Başkanı Barack Obama, savunma bakanlığına eski Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel'i, CIA başkanlığına da Beyaz Saray Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Danışmanı John Brennan'ı aday gösterme kararıyla ilgili olarak, "Bu iki lider, yaşamlarını"...

ABD Başkanı Barack Obama, savunma bakanlığına eski Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel'i, CIA başkanlığına da Beyaz Saray Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Danışmanı John Brennan'ı aday gösterme kararıyla ilgili olarak, "Bu iki lider, yaşamlarını ülkelerini korumaya adadı, onların olağanüstü bir iş çıkaracağına eminim. Senato'yu da ülkemizi ve Amerikan halkının güvenlik içinde kalması için, onları mümkün olduğunca hızlı biçimde onaylamaya çağırıyorum" dedi.

Obama, Beyaz Saray'da konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, CIA başkanlığına resmen aday gösterdiği Brennan'ı ülkenin en yetenekli ve saygı duyulan istihbarat profesyonellerinden biri olduğunu dile getirdi.

Brennan'ın 25 yıllık CIA çalışanı olarak ulusal güvenliğin, dinamik dünyayı iyi anlama, güçlü analitik bakış sergileme ve gerçeklere dayanan bir politika şeklindeki gereksinimlerini iyi bildiğini kaydeden Obama, Brennan'ın Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'ni kurup liderlik ettiğini hatırlatarak, iş arkadaşlarını kaybetmiş biri olarak Berannan'ın, istihbarat uzmanlarının her gün yüz yüze kaldığı risklerin farkında olduğunu dile getirdi.

Brennan'ın, kendisinin terörle mücadele ve iç güvenlik danışmanı olarak kabinesinde yaptığı hizmetlere değinen Obama, onun çalışmalarının sonucunda bugün El-Kaide'nin hiç olmadığı kadar zayıflatıldığını ifade etti.

Obama, Brennan'ı "yorulmak bilmeyen" bir çalışan olarak tanımlayarak, "John, hayatımda gördüğüm en sıkı çalışan kamu çalışanlarından biri. Dört yıldır hiç uyudu mu emin değilim. Ben Martha's Vineyard'da iken, John geldi ve basın toplantısı yaptı. Yaz ayında, Ağustos'ta takım elbiseli ve kravatlıydı. Bir gazeteci 'Dinlenmek için hiç ara vermez misiniz-' diye sordu. John, 'Dinlenmem ben' diye cevap verdi. Şu anda bile hiç gülümsemiyor" diyerek Brennan'a espriyle takıldı.

Obama, Brennan'ın ABD'nin bir kanunlar ülkesi olduğunu da bildiğini belirterek, politikalarda mümkün olduğunca açık ve şeffaf olmaya yönelik sorumluluklarının farkında olduğunu ifade etti.

Brennan'ı en yakın danışmanlarından ve iyi arkadaşlarından biri olarak tanımlayan Obama, CIA çalışanlarına seslenerek, "Benim güvenimi tamamen kazanmış bir liderimiz olacak" dedi.

-"Mümkün olduğunca hızlı onaylayın"-

Obama, ülkenin savunmasının "hiçbir zaman sonlanmayacak bir iş" olduğuna dikkati çekerek, "Bu kararları alırken benim birinci kriterim çok basit; Amerika'nın güvenliğini sağlamada kim en iyi işi çıkaracak- Bu iki lider (Hagel ve Brennan), yaşamlarını ülkelerini korumaya adadı. Onların olağanüstü bir iş çıkaracağına eminim. Senato'yu da ülkemizi ve Amerikan halkının güvenlik içinde kalması için, onları mümkün olduğunca hızlı biçimde onaylamaya çağırıyorum" diye konuştu.

(Sürecek)

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Ogün Duru - WASHINGTON

Kaynak: AA / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama John Brennan Chuck Hagel Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title