Haberler

Erdoğan: Yapmam Gereken Ne İse Onu Yaptım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı'ndaki Durumu Değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamındaki ''Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla bulunduğunu ve Türkiye cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla da orada konuştuğunu belirterek, ''Sadece ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Türk milletinin onurunu A'dan Z'ye sonuna kadar korumakla mükellef olduğumu bilirim. Yapmam gereken ne ise onu yaparım, onu yaptım'' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Davos toplantısı dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile birlikte katıldığını ve toplantının güzel bir şekilde başladığını belirten Erdoğan, ''Burada Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle birşeyin altına çizerek anlatmak durumundayız. Ben şu anda AK Parti Genel Başkanı olarak konuşmuyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak konuşuyorum. Bu katıldığım toplantıda da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla bulundum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla orada konuştum'' dedi.

Buradaki tavrını tüm Türk ulusuna açıklamak istediğini, bu tür toplantılara ilk kez katılmadığını belirten Erdoğan, bu tür toplantıların en az 2-3 tur olduğunu ve bunların dışında karşılıklı soru-cevaplar yapıldığını bildirdi.

Erdoğan, panelistlerin, bu soruların yanı sıra moderatörün yönelteceği soruları da cevapladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Moderatör bu toplantıya girerken şunu söyleyebilir. Birinci turda 5-10 dakika sunumlarınız olsun. İkinci turda bunu 5 dakikaya indirelim. Üçüncüsünde soru cevap yapalım. Benim sorum olacak. Benim sorularıma cevap verin şeklinde bir usül belirler. Bu toplantıya girerken de buna benzer bazı ricaları oldu. Tabii toplantıya başladık. Başladıktan sonra kendi dakikalarımı da yazdım. Kaçta başlıyor, kaçta bitiyor. Bunları kaydıma aldım. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun konuşmalar içinde bu süreyi birinci turda en iyi kullandı. 8 dakika konuştu. Amr Musa 12., 13. dakikaydı ki moderatör toparlayın diye uyardı. Ve o da tabii toparlayıp 15 dakikada bitirdi. Ondan sonra ben konuşmama başladım. 15 dakikada da ben konuşmamı bitirdim. Peres'e gelince Peres, hiçbir ikaz, uyarı almadan 23 dakika konuşma yaptı. Bunun yanında bu konuşmasında gerçekten bizleri hayrete düşürecek bir üslup içerisinde, bunun da ötesinde bir cumhurbaşkanının adabına yakışmayacak şekilde zaman zaman isim de vererek kendine göre hakarete yönelik ifadeler kullanmak suretiyle bir sunum yaptı. Tabii doğru olmayan suçlayıcı ifadeler ve buyurgan tavrını kabul etmemiz mümkün değil. Çok açık net söylemem lazım. Ben bazı emekli diplomatların anladığı dilden konuşmam. Ben diplomasiden gelmiş birisi değilim. Ben siyasetten gelmiş birisiyim. Siyasetin içerisinde de çekirdekten yetişmiş birisiyim. O diplomatların, hele hele monşerlerin adetini pek bilmem. Bilmek de istemem. Sadece ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Türk milletinin onurunu A'dan Z'ye sonuna kadar korumakla mükellef olduğumu bilirim. Ben bir kabile reisi değilim. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'yım. Yapmam gereken neyse onu yaparım, onu yaptım. Bundan sonra da onu yapmaya devam ederim. Bu benim karakterimdir. Benim kimliğimdir.''

Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un ''Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum'' sözüne de atıfta bulunarak, ''Biz uysal koyun değiliz. Orada konuşmamda da söyledim. Ben sizin yaşınıza bakarak yüksek sesle konuşmuyorum. Yoksa sizden daha yüksek sesle konuşmasını da bilirim. Ama burada bazı sataşmaların cevabını bulması lazım. Bunlar söylenmiştir. Tabii inanıyorum ki orada hangi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bulunursa böyle bir tavrı benim milletim onlardan beklerdi ve milletimin de böyle bir tavrı beklemesi en doğal hakkıdır, çünkü bizim milletimize sünepelik yakışmaz. Böyle birşeyi de zaten yapamazdım'' dedi.

Erdoğan, moderatörün sataşmalara karşı kendisinden söz istediğinde ''toplantıyı kapatıyorum'' demek suretiyle kapatmak yönüne gittiğini, ancak ısrar edince biraz devam edebildiğini ama bu kez de sözünü kesme yoluna gittiğini ve sözünü kesince de Davos başkanının kapanış konuşmasını yapmasını beklemeden dosyasını alıp oradan ayrıldığını kaydetti.

Konunun kişisel bir sorun olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Ülkemin saygınlığı ve itibarı meselesiydi. Bu nedenle tavrım da net ve açık olmalıydı. Kimsenin de ülkemin saygınlığını, özellikle onurunu zedelemesine müsaade edemezdim'' diye konuştu.

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının devlet adamlarıyla, uluslararası iş ve finans çevrelerinin üst düzey yöneticilerini biraraya getiren önemli bir etkinlik olduğunu belirten ve ''Davos toplantılarında gerçekten çok yararlı görüşmeler yaptık'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''Toplantılarda ağırlıklı olarak 2008 yılının son aylarında ortaya çıkan küresel ekonomik kriz ve bununla bağlantılı konular ele alınmış, dünya ekonomisini yeniden canlandırmanın yolları tartışılmıştır.

Çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yaptığını anlatan Erdoğan, 29 Ocak sabahı itibarıyla Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkande, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe Velez, Ortadoğu Dörlüsü temsilcisi olarak bilinen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan Dişişleri Bakanı Eduard Nalbatyan ile biraraya geldiğini söyledi.

Erdoğan, yerli ve yabancı medyanın çok üzerinde durduğu IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile görüştüğünü ifade ederek, bu görüşmelerde ikili siyasal ve iktisadi konuların yanısıra türlü uluslararası ve bölgesel konularda yararlı görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title