Haberler

Diyarbakır - 1//Kız Erkek Ayrımı Yapmadan Okutulup Doktor, V

Diyarbakır'ın Dahi Köyü

DİYARBAKIR'IN DAHİ KÖYÜ

DİYARBAKIR'ın merkeze bağlı Karaçimen Köyü, okuma oranıyla bölgede dikkat çekiyor. Köylüler çiftçilikten elde ettikleri gelirle, kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okuturken, köyden bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yapan 2 doçent, 3 uzman doktor, 10 asistan doktor, 2 veteriner hekim, 2 hemşire, 12 öğretmen çıktı. Köyün eğitim çağındaki tüm çocukları, ilköğretim, lise ve üniversitelerde eğitimlerini sürdürüyor.

Diyarbakır'ın merkeze 45 kilometre mesafedeki 50 kişinin yaşadığı Karaçimen Köyü, okuma oranı ve yetiştirdiği insanlarla 'Doktorlar köyü' olarak anılıyor. Çiftçilikle geçimini sağlayan köylüler, Güneydoğu'nun bazı bölgelerinde kız çocuklarını hala okuma göndermezken, çocuklarını kız erkek ayrımı yapmadan eğitim almaları için varını yoğunu ortaya koyuyor. Bölgede örnek alınacak konumda bulunan köylüler çocuklarının doktor, avukat, öğretmen, hemşire, mühendis sağlık görevlisi olabilmesi için çiftçilikten elde ettikleri gelirlerinin büyük kısmını onları okutmaya harcıyor. Köyde öğrenciler eğitimlerini sürdürmek için Diyarbakır merkezi giderken, köydeki okul öğrenci yetersizliği nedeniyle yıllardır kapalı bulunuyor. Türkçe'yi okula başladıklarında öğrenen çocuklarının ailelerinin verdiği desteğiyle bugüne kadar köyden bugüne kadar 2 doçent, 3 uzman doktor, 10 asistan doktor, 2 veteriner hekim, 2 hemşire, 12 öğretmen çıkarken hala köyün eğitim çağındaki tüm çocukları, ilköğretim, lise ve üniversitelerde eğitimlerini sürdürüyor.

KÖYE DOKTORLUĞU AŞILADI

İzmir Ege Üniversitesi Nüroloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç.Dr. Fikret Bademkıran yıllar önce okumak için köyden ayrılan gençlerin ilkiydi. Doktor olmak hayaliyle 1980'lerde girdiği üniversite sınavında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Fikret Bademkıran, üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirip doktorluk diplomasıyla köye dönünce kardeşleri, yeğenleri ve diğer akraba çocukları da adeta kendisini izlemeye karar verdi. Doç.Dr. Bademkıran'ı beyaz önlük içinde gören köydeki diğer çocuklarda ilköğretim eğitimlerinden sonra okulu bırakmayarak onu izledi.

YOKLUK İÇİNDE OKUDU, KÖYÜNÜ 15 YIL DOÇENT OLARAK ZİYARET ETTİ

Türkçe'yi ilköğretim okulunda öğrenen ve ilköğretimden sonra ailesini bırakarak Diyarbakır'a gidip liseyi ve ardından Tıp Fakültesi'ni başarıyla bitirip, İzmir Ege Üniversitesi Nüroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç.Dr. Fikret Bademkıran, kendisinden sonra 2 kardeşinin doktor, 2 kardeşinin veteriner hekim, 8 yeğeninin de doktor olduğunu söyledi. Bademkıran, "İlkokula ilk başladığımda öğretmenden güçlükle Türkçe'yi öğrendik. Ama ilkokuldan sonra vazgeçmeyerek hedefime ulaşana kadar okudum. Sanırım köydeki diğer gençlere de örnek olduğum için bu kadar çok üniversite mezunu çıktı. Köyümüzden üniversite mezunlarının bu kadar fazla olması az nüfusuna göre Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bu bizi çok sevindiriyor. Hiç kimsenin cahil kalmaması için bölgedeki bütün köylerin Karaçimeniyi örnek almasını istiyoruz. Benim bütün kardeşlerim ya doktor veya veteriner hekim veya mühendis oldular. Aynı şekilde köydeki diğer ailelerin çocukları okudu yüksek mevkilere geldi ve bir çoğu da halen okuyor. Bizim köy Güneydoğu'nun en fazla üniversite mezunu çıkaran köy diyebilirim. Bu da beni gururlandırıyor" dedi

GENÇLER ADETA BİRBİRİYLE YARIŞIYOR

Karaçimenli Köyü Muhtarı Aydın Samancı, köylerindeki tüm gençlerin okuma azmiyle dolu olduğunu bu nedenle eğitim ve öğretim döneminde köyde genç veya okul çağında çocuk bulunmadığını söyledi. Samancı, "Bu durum göğsümüzü kabartıyor. Türkiye'nin bir çok yerinde bizim köyden olan onlarca doktor, öğretmen, veteriner hekim, hemşire, yazar bulunuyor. Köyümüzdeki gençlerin hemen hepsi doktor olabilmek için yoğun çaba sarf ediyor ama olamayanlarda diğer meslek dallarını seçiyor. Köyümüzde yeterli öğrenci bulunmadığı için ilköğretim okulumuza öğretmen gönderilmedi. Çocuklar Diyarbakır kent merkezi ile daha büyük köylerdeki ilköğretim okullarına taşımalı eğitim yöntemiyle gidiyor. Köyümüzün tek sorunu ise düzgün bir yola halen sahip olamayışımız. Köyümüze gelen yoldan 14 köy istifade ediyor. Ama özellikle kış mevsiminde yollar daha çok bozulduğu için araçları engelliyor. Köyümüzün yolunun yapılması için defalarca müracaatta bulunmamıza rağmen maalesef şimdiye kadar sonuç alamadık. Biz çocuklarımızı okutmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Devletinde bizim yolumuzu artık yapmasını istiyoruz" dedi

KIZLARIN OKUMAMASI GİBİ TÖRELER BU KÖYDE GEÇMİYOR

Köyde 6 çocuğundan 2'sinin doktor, 2 kızının hemşire olduğunu söyleyen İnsan Samancı, 2 çocuğunun ise halen üniversitelerine devam ettiğini belirtti. Erkek ve kız çocukları arasında kesinlikle ayrım yapmadıkları gibi kız çocuklarının okuması için onları teşvik ettiklerini söyleyen Saip Bademkıran, "Bizde kız erkek ayrımı olmaz. Hepsi bizim çocuğumuz. Bölgemizdeki bir çok köyün aksine biz kız çocuklarının okumasını daha çok istiyoruz. Erkek çocukları okul kazanamasalar bile ayaklarının üzerinde durabilirler ama kızlar öyle değil. Kızların okuyup ekonomik özgürlüklerini kazanmasından yanayız. Kızlar üstelik aileye daha düşkün" dedi.

Oğlu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Mürsel Bademkıran ise köyün bu yüksek derecede eğitim ve öğretimde başarılı olmasını köyden geçen suya esprili bir şekilde bağlıyor. Köye gelen ilköğretim okulu öğretmenin kendilerine "Çocuklarınızın bu kadar başarılı olması acaba neden? diye sorduğunu kendilerinin de öğretmene galiba suyundan diye cevap verdiğini dile getiren Mürsel Bademkıran, "Köye pek devlet büyüğü gelmez. Bazen kamu kurum müdürleri geliyor onlara köyümüzden çıkan doktor, öğretmen, veteriner hekim, hemşire sayılarını aktarınca şaşırıp kalıyorlar. Onların bizi okuttuğumuz çocuklarımızdan dolayı kutlaması bize dünyanın en büyük hediyesi" dedi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title