Haberler

Türkiye ile Suudi Arabistan, Suriye'ye Operasyon Yapacak mı?

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Suriye'ye kara operasyonu yapmasının hiçbir zaman gündeme gelmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Nübakanı Gentiloni ile ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "Türkiye ile Suudi Arabistan'ın Suriye'ye kara operasyonu yapması gündeme hiç bir zaman gelmedi" dedi.

ABD'NİN PYD ÇELİŞKİSİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile ilgili ABD'nin kendi içindeki görüş ayrılıklarının da Türkiye'yi bağlamayacağını belirterek, "Umarım ABD içinde bu gerçekler tüm kurumlarında yer bulur ve anlaşılır. Kendi içindeki fikir ayrılıkları ortadan kalkar. İç işlerine karışmak için söylemiyoruz ama bizimle olan diyaloglarını da etkilediği için ya da böyle sorular sorulduğu için bunu söylüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bakanlıkta görüştü. Ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

YPG KONUSUNDA ABD İLE SON DURUM

"YPG konusunda ABD ile son durumun ne olduğuna" yönelik soru üzerine Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin telefonda kendisine "YPG'nin güvenilir olmadığını, dolayısıyla IŞİD ile mücadelede birşeyler yapmak gerektiğini" söylediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Ben de kendisine bu noktaya geldikleri, gerçekleri gördükleri için teşekkür ettim" diye konuştu.

"BELGELERLE, DELİLLERLE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bakan Çavuşoğlu, PYD'nin PKK ile aynı ve onun uzantısı olduğuna ve PYD içinde kritik noktalarda PKK'lı teröristlerin yer aldığına ilişkin belge ve kanıtları ABD'ye ilettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"En son Ankara'daki hain terör saldırısını da onların gerçekleştirdiği yönündeki bilgileri de Sayın Başbakanımız (Ahmet Davutoğlu) bizzat paylaştı. Elimizde deliller var. Dolayısıyla PKK, YPG terör örgütüdür. IŞİD gibi terör örgütüyle mücadelede seküler diye bir başka terör örgütüne bel bağlamak acziyettir, çaresizliktir. Hem de çok büyük bir yanlıştır. Suya düşen yılana sarılmamalı. Çünkü o yılan da sizi sokar. Bu kadar ülke, bir terör örgütüyle mücadele için başka bir terör örgütüne güveniyorsa, bel bağlıyorsa bu zaten Suriye'deki tablonun bir göstergesidir. Bu yanlışlardan bir an önce kurtulmamız lazım. Biz anlatmaya, gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Belgelerle, delillerle konuşmaya devam edeceğiz. Duygusal tepkiler olmaz. Varsayımlar üzerinden bu ciddi konular konuşulmaz."

"DOSTUM KERRY, RUSYA İLE ANLAŞMAYA VARDIKLARI TASLAK METNİ BİZE GÖNDERDİ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Rusya arasında Suriye konusunda anlaşmaya varılmasını değerlendirerek, "Rusya ile kendi aralarında vardıkları anlaşma, esasen 11 Şubat'taki deklarasyonun bir başka yansıması olan taslak anlaşma konusunda da bilgimiz var. Bu sabah, dostum John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik ve söz verdiği gibi bu taslak metnini ve yapacakları ortak açıklama metnini bize gönderdi" dedi

"SUUDİ ARABİSTAN'LA TÜRKİYE'NİN SURİYE'DE OPERASYON YAPMASI HİÇBİR ZAMAN GÜNDEME GELMEDİ"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye bir kara operasyonu düzenleyeceği iddialarının manipülasyon olduğunu vurgulayarak, "Irak'ta ve Suriye'de bir terör örgütü var; IŞİD. Biz, 65 ülkeyle birlikte koalisyon oluşturduk, IŞİD'e karşı. Biz, sadece hava saldırıyla IŞİD'in yok edilmeyeceğini söyledik, maalesef haklı olduğumuzu zaman gösterdi.

Biz, hava saldırılarının yanında bir kara operasyonu olması gerektiğini, bütün koalisyonun bunu birlikte yapması gerektiğini söyledik. Türkiye, hiçbir zaman tek başına yada başka bir ülkeyle ikili bir operasyon yapmayacağını söyledi. Şimdi Suudi Arabistan'la birlikte Suriye'ye müdahale edileceği nereden çıktı. Suudi Arabistan'da bazı Avrupa devletleri de kara operasyonu şart diyordu. Ama asker göndermek istemeyen ülkeler de vardı.

"BÖYLE BİR ŞEY GÜNDEMDE YOKTUR, ÇOK AÇIK SÖYLÜYORUZ"

Biz, arazide IŞİD'le mücadele için başka terör örgütlerine sırtımızı vereceğimize, bu terör örgütleriyle 65 ülke olarak biz çok iyi mücadele edebiliriz, yok edebiliriz. Şu anda, Suudi Arabistan'la Türkiye'nin Suriye'de operasyon yapması hiçbir zaman gündeme gelmedi, bu bir manipülasyondur. Böyle bir şey gündemde yoktur, çok açık söylüyoruz. Bir kara operasyonu olacaksa bunu tüm ülkelerle birlikte yapmalıyız. Ortada bir gerçek var, dünyada 65 ülke IŞİD'le mücadele etmeyi başaramadık. Çünkü bir kararlılık yok, strateji yok. ve umudumuzu YPG gibi başka terör örgütlerine bağlamışız, bu yöntemle terör örgütüyle etkili mücadele edemeyiz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Suudi Arabistan Türkiye Suriye Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (57)

artvinsevim:

siz kimsinizki suriyeye operasyon yapacaksınız

21
10
yanıtYanıtla
CİWAN BOTAN:

Kesinlikle katılıyorum Sevim Hanım. 2 gündür yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Artvin e selamlar.

yanıt6
yanıt0
Ciwan Botan:

Kesinlikle katılıyorum hanımefendi. Artvine sevgiler selamlar.

yanıt5
yanıt0
Recep Atli:

Sen Artvinli Sevim olamazsin. Artivin Türk bayragi tasiyor. Sen pkkli kürtsün.

yanıt0
yanıt0
vedat:

siz kimsiz halk katilleri

18
10
yanıtYanıtla
ÇekoMobil-IOS:

Rusya orda olmasa girerdik ama şimdi biraz sıkar

20
5
yanıtYanıtla
DAVUT:

RUS KORKUSU NEYE KADİR :) ARTIK UÇAKLARINIZI BİLE KALDIRAMIYORSUNUZ.

17
8
yanıtYanıtla
Diyarbekir:

Gel bağlara hergün kalkan uçakları gör, jetlerin sesleriyle kulaklarının pası silinsin öyle istanbuldan mas başında atıp tutmak kolay. Asıl Türk korkusu neye kadir Ruslar o olaydan sonra bir daha sınırlarımıza giremedi.

yanıt0
yanıt0
Abdullah:

Bir dediğiniz ötekini tutmuyor . . Allah sonumuzu hayır etsin.

19
3
yanıtYanıtla
YAVUZ KOÇAK:

HANİ ŞAMDA CUMA KILACAKTIK ÜLKEYİ BİTİRDİK YA DİYECEK BİR ŞEY YOK

17
5
yanıtYanıtla
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title