Haberler

Despouy: 'Erdoğan'ın Açıklamaları Soykırımı Tanıma Yönünde Önemli Bir Adım?

Güney Amerika'nın en fazla Ermeni nüfusunu barındıran kenti Buenos Aires'te 24 Nisan'da bir dizi anma ve protesto eylemi yapıldı. Arjantin Sayıştay Başkanı Leandro Despouy 'Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları Türkiye'nin soykırımı tanıma yönünde attığı önemli bir adım olarak görüyorum' dedi.

Sabah saatlerinde San Gregorio Katedra'linde düzenlenen ayinden sonra Ermeni Kültür Merkezi Siranuş Salonu'nda merkezi anma etkinlikleri başladı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ VE PARTİ LİDERLERİ 24 NİSAN ANMASINDA

Anma törenine Sosyalist Parti lideri Hermes Binner, Plaza de Mayo Büyükanneleri Başkanı Estela de Carlotto, Sayıştay Başkanı Leandro Despouy, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu, Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Enstitüsü Başkanı Pedro Mouratian, iktidar ve muhalif partilerden milletvekileri, Musevi örgütleri, Venezüela, Çin, Fransa vb on ayrı ülkenin büyükelçileri ve Ermeni cemaati liderleri katıldı.

Ermenistan Büyükelçisi Vahagn Melikian yaptığı konuşmada Arjantin devletine soykırımı tanıdığı için teşekkür ederek, Ermeni gençleri seslerini tüm dünyaya duyurmak için daha sıkı çalışmaya davet etti.

Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavour'un 'İls son tombée-Düştüler' şarkısının da söylendiği törende konuşan Sayıştay Başkanı Despouy, 1985'te Birleşmiş Miletler alt Komisyonunda kabul edilinceye kadar 'soykırım'ın sessizlikle boğulmuş olduğunu söyledi. Despouy, o dönemlerde BM'de Ermeni soykırımının tanınması görüşmeleri yapılırken, bir Türk diplomatın yanına gelerek, 'Ateşle oynuyorsunuz, bu teklif geçerse Türkiye'deki azınlıkların hayatı tehlikeye girer, sağcı grupları durduramayız. Türk halkı asla sizi affetmeyecek' dediğini iddia etti.

TÜRK HALKI İNKAR POLİTİKALARINI AFFETMEYECEK

Salı günü Buenos Aires Şehir Meclisi tarafından 'fahri hemşire' nişanı verilecek yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu'nun, Erdoğan'ın 24 Nisan açıklamalarının çok önemli bir adım olduğunu ancak gerisinin gelmesini beklediğini söyleyerek başladığı konuşmanda şöyle konuştu:

' Türkiye'de 24 Nisan anmaları ilk olarak 1990'da İnsan Hakları Derneği başlattı. Her geçen yıl daha geniş bir katılımla sürüyor. Ben de vicdan sahibi Türkiye halkları adına konuşuyorum: Türkiye'nin yılladır sürdürmekte ısrar ettiği inkarcı politikaları asla affetmeyeceğiz. Çünkü inkarcılık da soykırım gibi bir suçtur.'

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı Sonrası ABD'ye savaş tazminatının bir kısmını 1915 olayları sırasında öldürülen bu yüzden daha sonra hiç kimsenin hakkında davacı olamadığı soykırım kurbanı Ermenilerin poliçeleriyle ödediğini hatırlatan Zarakolu, Obama, Palisi gibi politikacıların muhalefetteyken soykırımı tanıyan açıklamalar ve çalışmalar yaptıklarını iktidara gelince her şeyi unuttuklarını söyledi.

Darbeler ve ekonomik krizler gibi ortak bir kaderi paylaşan Arjantin ve Türkiye tarihinin benzerliklerine dikkat çeken Zarakolu, 'Cumartesi annelerinden Plaza de Mayo annelerine selam getirdim' diye konuştu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ÖNEMLİ BİR ADIM

DHA'ya açıklamalarda bulunan Sayıştay Başkanı Leandro Despouy ise şunları kaydetti:

'Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları Türkiye'nin soykırımı tanıma yönünde attığı önemli bir adım olarak görüyorum. Daha önce de bu konunun araştırılması yönünde açıklamalar yapmıştı ama ilk defa bu kadar önemli bir adım atıldı. Ancak bu adımın devamı için Türkiye bazı şartlar öne sürerse bu süreci sekteye uğratır. Türkiye gibi Avrupa Birliği'ne entegre olmaya çalışan bir ülkenin bu tür demokratik açılımlara çok önceden girmesi gerekirdi. Umut ediyorum bu açıklamalar soykırımın tanınmasında ön açısı olur.'

BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDE PROTESTO

Akşam saatlerinde Buenos Aires Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup, meşalelerle aynı cadde üzerinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği rezidansına doğru yürüyüşe geçti. Hrant Dink posterlerinin de taşındığı yürüyüşte, bir araçtan sürekli, Türkiye aleyhine sloganlar atıldı.

Büyükelçilik Rezidansı önünde yapılan saygı duruşunun ardından, Arjantin ve Ermenistan milli marşı okundu. 1915 olayları kurbanlarının ve Hrant Dink anısına dua edilmesinin ardından bir konuşma yapan Ermeni Gençlik Örgütü'nde Garo Seferian Erdoğan hükümetinin 'Ermeni soykırımı ve diğer insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı dayanışma halinde olan insan hakları örgütlerine ve sosyal patlamalarla kendini gösteren demokratik hak taleplerine karşı baskıcı politikalar' izlediğini söyleyerek youtube ve twitter yasağını örnek gösterdi.

Arjantin'de 24 Nisan günü ulusal yayın yapan bütün gazeteler 1915 olaylarına geniş yer ayırdı. Hükümet yanlısı Tiempo Argentino gazetesi özel ek verirken, İncaa televizyonu Atom Egoyan'ın Ararat filmini yayınladı. Gün boyu radyolarda 1915 anısına programlar ve yürüyüş duyurusu yapıldı. Ermeni nüfusun yoğun yaşadğı Cordoba şehrinde anma ve protesto etkinlikleri yapılırken Uruguay'ın Başkenti Montevideo'da bir yürüyüş düzenlendi. Ermeni Gençlik Örgütü (UJA)'nın başlattığı kampanyayla #Ermeni Soykırımı hashtagi Arjantin'de trend topic oldu.

Arjantin Ermeni soykırım iddialarını tanıyan 17'nci ülke olmuştu. 11 Ocak 2007'de yürürlüğe giren yasa, 24 Nisan'ın Ermeni soykırımı adına 'Halklar Arasında Hoşgörü ve Saygı İçin Eylem Günü' olarak ilan edilmesini ve Ermeni asıllı öğrenciler ile çalışanların aynı gün izinli sayılmasını öngörüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ragıp Zarakolu Buenos Aires Arjantin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title