Haberler
BBC

Trump'ın Tweetlerinin Arkasındaki İsim: Beyaz Saray Sosyal Medya Direktörü Dan Scavino

Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyada, özellikle de Twitter'da paylaştığı mesajlarla dünya gündemini değiştirebilen bir lider.

Trump'ın Twitter'daki 51 milyonu aşkın takipçili hesabı, ABD'de davalara dahi konu oldu.

Trump'ın hesabı tarafından engellenen kimi kullanıcılar, ABD Başkanı'nın eylemlerinin anayasayı ihlal ettiğini savunuyordu.

TWEETLERİN ARDINDAKİ İSİM SCAVINO

Ancak New York Times muhabiri David Draper için o davanın ilginç yanı yöneltilen suçlamalar değil, Trump'ın Twitter hesabı ile ilgili olarak açılan davada ABD Başkanı'nın yanı sıra bir ismin daha suçlanıyor olmasıydı: Dan Scavino.

Scavino, Donald Trump yönetiminin bir parçası. Trump başkan olmadan önce Beyaz Saray'da mevcut olmayan bir görevi yürütüyor: Sosyal Medya Direktörlüğü.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINA ERİŞİMİ VAR

İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, Scavino'nun Trump'ın sosyal medya hesaplara erişiminin olduğunu aktarıyor.

ABD'de Trump aleyhine açılan davada suçlanan isimlerden birisinin de Scavino olmasının nedeni de bu. Trump ailesiyle tanışıklığı uzun yıllara dayanan Scavino'nun başta @realDonaldTrump hesabı olmak üzere başkanın sosyal medya hesaplarına erişiminin olması.

SCAVINO TARAFINDAN ATILIYOR

Daily Telegraph, Trump'ın paylaştığı ve tüm dünyada gündem olan bazı Tweetlerin de Scavino tarafından atılmış olabileceğini öne sürüyor.

Gazetenin haberinde, "4 Ekim'de Scavino kendi şahsi Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. O mesajda şöyle diyordu: 'NBC news #SahteHaberdir ve CNN'den dahi daha ikiyüzlüdür. Onlar iyi gazeteciliğin yüz karası. Reytinglerinin bu kadar düşmesine şaşmamalı!'. Sadece dakikalar sonra aynı mesaj Trump tarafından tweetlendi. Scavino'nun mesajı kısa süre içinde silindi, Trump'ınki ise yerinde durdu" deniyor.

GOLF SAHALARINDA BAŞLAYAN DOSTLUK

Trump ve Scavino'nun tanışıklığı 1990 yılına kadar gidiyor. New York Times'tan David Draper, 18 yıl önce genç Scavino'nun o zamanlar adı Westchester County olan, daha sonraysa Trump satın alınca adı Trump Ulusal Golf Kulübü'ne dönüşen golf sahasında zengin golf tutkunlarının sopa takımlarını taşıdığını yazıyor.

Trump'ın golf takımını da taşıyıp sopalarını parlatan Scavino, New York'lu emlak zengini Trump'tan 200 dolar bahşiş almış. Draper, bu ilk karşılaşmanın sonunda Trump'ın Scavino'ya "Bir gün benim için çalışacaksın" dediğini yazıyor.

TRUMP İLE YAKIN ARKADAŞ

Eğitimini tamamlayan Scavino, aynı golf kulübüne 2004'te yönetici asistanı olarak geri dönmüş ve dört yıl sonra da kulübün genel müdürü olmuştu.

Draper, kendi danışmanlık firmasını kuran Scavino'nun beklediği başarıyı elde edemediğini, bunun üzerine Donald Trump'ın oğlu Trump Jr ile temasa geçerek yeniden aile için çalışma niyetini dile getirdiğini yazıyor.

Draper, Scavino'nun 2013'te bir tweet atarak '@realDonaldTrump olmadan şu an bulunduğum yerde olamazdım' dediğini de yazıyor.

Draper, 2014'te Trump'ın başkanlığa aday olması ihtimali yeni yeni dillendirilirken Donald Trump Jr'ın düğününe giden Dan Scavino'nun Trump'a "Adaylığını koyduğunda yanındayım" dediğini aktarıyor.

140 KARAKTERİN ERNEST HEMINGWAY

2015'te Trump'ın resmen başkan adaylığını açıklamasıyla birlikte Scavino'nun da seçim kampanyasının bir parçası haline geldiği biliniyor.

Draper, "Kampanyanın ilk aylarında Scavino aynı golf sahasındaki genç yardımcı çocuk gibiydi. Getir götür işlerini yapyor, Trump'ın dikte ettirdiği tweetleri yazıyordu" diyor.

Kısa bir süre içerisinde Scavino Trump'ın Twitter ve Facebook hesaplarını yönetir hale gelecekti.

Draper, Scavino'nun Kasım 2015'te Güney Carolina'da düzenlenen bir davette "Benim için 140 karakterin Ernest Hemingway'i diyorlar" dediğini aktarıyor.

"BİRAZ ŞAŞKIN AMA ATILGAN"

Daily Telegraph'a konuşan ve Trump yönetimine yakın olan isimler, Dan Scavino'yu 'biraz şaşkın ama atılgan' olarak tanımlıyor.

New York Times muhabiri Draper ise Beyaz Saray yetkililerinden aldığı bilgilere göre Scavoni'nin çalışkan ve Trump'a mutlak bağlılık gösteren bir isim olduğunu yazıyor.

Scavoni'nin Trump'ın tweetlerinin içeriğine müdahale ettiğini de ifade eden Draper, bu müdahalenin ne boyutta olduğunun ise tam olarak kestirilemediğini vurguluyor.

RUSYA BAĞLANTILARI VAR

Scavino Trump'ın seçilmek için Rusya'nın desteğini aldığı iddialarının da içine çekilmiş durumda.

ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Facebook benzeri bir Rus sosyal medya platformu olan Vkontakte, Scavino ile temasa geçmişti. Trump'ın seçim kampanyasını reklamlarla kendi platformlarında duyurmayı teklif ediyorlardı.

Washington Post'un haberine göre Scavino Vkontakte'nin ABD'deki temsilcisi Rob Goldstone'a gönderdiği e-postada kapıyı açık tutuyordu: "Elinizdekileri bana göndermekten çekinmeyin. Donald Trump ve seçim kampanyasına gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler."

TWEETİ GERÇEKLİĞİNİ KORUYOR

Her ne kadar ABD Senatosu'ndan Dianne Feinstein Scavino'yu Kongre'de ifade vermeye çağırmış olsa da, bu çağrının Cumhuriyetçiler tarafından desteklenmemesi ve Trump'ın sosyal medya direktörünün arkasında durması nedeniyle Scavino talebi reddedebilmişti.

New York Times muhabiri Robert Draper, "Ne olursa olsun Scavino'nun 2013'te paylaştığı '@realDonaldTrump olmadan şu an bulunduğum yerde olamazdım' tweeti hala geçerliliğini koruyor" diyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Twitter Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title