Haberler
BBC

Çin'in Sincan bölgesinde Uygur Türklerinin tutulduğu inşaatı tamamlanan yaklaşık 400 kampın uydu görüntüleri yayınlandı

Güncelleme:

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yetkililerin yıllardır varlığını inkar ettiği ve iddiaya göre Uygur Türklerine işkenceler edildiği kampların varlığı, bu kez de Avustralyalı bir düşünce kuruluşu tarafından gündeme getirildi. Kuruluş, Uygur Özerk Bölgesinde yaklaşık 400 kamp inşa edildiğini açıklayarak uydu görüntülerini paylaştı.

Avustralyalı bir düşünce kuruluşu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerini gözaltında tuttuğu 400'e yakın kamp inşa ettiğini ve onlarcasının inşaatının son iki yıldır devam ettiğini açıkladı.

Bu bulguların, bu kampların varlığını inkar eden ve "yeniden eğitim" sistemi olarak adlandırdıkları kamplara giden çoğu insanın "topluma geri döndüğüne" dair Çinli yetkililerin açıklamaları ile çeliştiği belirtiliyor.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) elde ettiği uydu fotoğrafları, Çin'in batısındaki Sincan bölgesinde yer alan kampların 14'ünün inşasının devam ettiğini gösteriyor.

ASPI, 2017'den bu yana Sincan'da 380 gözaltı kampı kurulduğunu ve bunların bir kısmının düşük güvenlikli yeniden eğitim kampı, bazılarının ise yüksek tahkimli cezaevleri olduğunu belirtiyor.

Daha önceki araştırmalarda kampların sayısı 200'lü rakamlarla ifade ediliyordu. Araştırmacılar ayrıca gözaltı merkezlerinin çoğunu tespit ettiklerini belirtiyor.





ASPI araştırmacılarından Nathan Ruser, bu kamplarda tutulanların "mezun oldukları" yönündeki Çinli yetkililerin açıklamalarına rağmen yeni gözaltı merkezlerinin inşasının 2019 ve 2020'de de devam ettiğini söylüyor.

Tek tek kampların konumları da dahil olmak üzere ASPI'nin bulguları Sincan Data Project'te paylaşıldı.

Bu bilgiler, kamplardan çıkan kişilerin anlatımları, diğer projelerde elde edilen bilgiler ve uydu fotoğrafları ile elde edildi.





Zorla çalıştırma

ASPI'nin raporunda, kampların fabrikaların yakınlarında bulunduğu ve gözaltında tutulanların buralarda zorla çalıştırıldığı bilgisine yer veriliyor.

Pekin yönetimi Sincan'da insan hakları ihlalleri olmadığını söylüyor. Çinli yetkililer önce gözaltı kamplarının varlığını inkar etmiş, daha sonra ise bu kamplarda yoksulluğu ve terör tehdidini ortadan kaldırma amaçlı meslek edindirme ve yeniden eğitim programları uygulandığını açıklamıştı.

Aralık ayında Çin resmi medyası, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Şohrat Zakir'i alıntılayarak "eğitim programlarına katılanların tümünün mezun olduğu" haberini vermişti.

Ancak Çin kamplara gazetecilerin veya insan hakları gruplarının girmesine izin vermiyor.

Sincan bölgesindeki Müslümanlara yönelik "suçlamaların" evde Kuran bulundurulması veya domuz eti yenmemesi gibi nedenlere dayandırılabildiği ve bu kişilerin kamplarda keyfi gözaltılar, sağlık hizmetlerine erişimin engellenmesi veya zorla doğum kontrolü gibi uygulamalara maruz kaldığı ifade ediliyor.

Uygur ailelerin yanına Han soyuna mensup Çinli yetkililerin "akraba" sıfatıyla gözetim amaçlı iskanı ve kamu alanlarında yaygın bir gözetleme sistemine başvurulduğu belirtiliyor.

ASPI raporunda kampların nüfusun fazla olduğu bölgelerde yoğunlaştığı, ancak bu kamplarda tutulanların sayısında belli bir azalma kaydedildiğine işaret ediliyor.





En büyük kamp Urumçi'de

En büyük kampın Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'deki Dabançeng kampı olduğu ve burada 100'e yakın binanın tespit edildiği belirtiliyor.

Tarihi İpek Yolu kenti Kaşgar'da ise Ocak ayında yeni bir kampın açıldığı, buradaki binaların 14 metre yükseklikte duvarlar ve gözetleme kulesi içerdiği bilgisine yer veriliyor.

Kamplarda tutulanların "tatmin edici gelişme göstermemesi halinde yüksek güvenlikli kamplara nakledildiklerine" dair anlatımların, yüksek güvenlikli gözaltı merkezlerinin yoğunlaşması bulgusu ile örtüştüğü ifade ediliyor.

BBC

Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Haberler

500

Yorumlar (16)

ADSIZ:

ARAPLARA GÖSTERDİĞİNİZ DUYARLILIĞI ŞU TÜRKLERE GÖSTEREMEDİNİZ. . YAZIKLAR OLSUN SİZE. . . RABİA YA DEVAM EDİN SİZ. . . .

9
2
yanıtYanıtla
ahmet:

1950 den bu yana devam eder bir işkence ve yok etme var. her meselede hükümeti suçlayan ahmaklar, hükümetin ne yapacağınıda söylese ya. çinimi vurucağız. siz önce çin malını almaktan vazgeçin sahte milliyetçiler. elimiz yetmez kolumuz yetmez. çin ile ilişkileri keselim desek çinin umurundamı olur. tek yapılacak uzun menzilli silahlara sahip olmak ve çini gerçekten vuracak güce ulaşmak. Türkistan kendi kendini diyen bir kurt gibi, birlik yok, ortada devlet yok. kazakistan biraz devlet gibi.

3
6
yanıtYanıtla
TÜRKİYE:

BİRGÜN TÜM TÜRKLER ÇILDIRACAK İŞTE OZAMAN DÜNYA YENİDEN DİZE GELECEK !!!!

6
2
yanıtYanıtla
Türk:

Yada TAM BATACAK biz kimseye lazim degiliz daha anlamadinmi bunu

yanıt2
yanıt0
Sulo:

Çın denilen bozuk ırk dünyanın başına bela olmuş

6
1
yanıtYanıtla
KEŞKE ARAP OLSALARDI:

REİS YARDIM EDERDİ TÜH

3
4
yanıtYanıtla
Akil:

Allah yardimcilari olsun tek suclari musluman ve turk olmak ama onlar yinede benliklerinden vazgecmiyorlar helal olsun gercek musluman onlar iskenceye ragmen dinlerinden donmuyorlar

yanıt1
yanıt0
TÜRK:

Türkler uyanık olmalı birlik olmalı ve çok çalışmalı. Yoksa bu şekilde giderse hep kaybedecekler. Bütün dünya TÜRK DÜŞMANI. bu çekik gözlüler Türklerin ne olduğunu bildiği için çok korkuyorlar ve soyunu kurutmaya çalışıyorlar. Allah fırsat vermesin.

6
1
yanıtYanıtla
TÜRKCÜ:

Niye acaba Biz basimizi degistirmek lazimiz yoksa devam hice sayiliriz

yanıt1
yanıt0
asd:

İddiaya göre mi? İddia ne demek bütün dünya biliyor bunların UYGUR TÜRKLERİ''NE neler yaptıklarını. Daha ne kanıtı istiyorsunuz???

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title