Haberler

Papa, Uygur Türklerini 'zulüm altındaki' halklar arasında saydı! Çin 'asılsız' diyerek tepki gösterdi

Güncelleme:

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, Çin'deki Müslüman Uygur Türklerinin durumuna ilk kez değinerek Uygurları "zulüm altındaki" halklar arasında saydı. Çin, bu nitelendirme için "asılsız" diyerek Papa'ya tepki gösterdi

Çin, yeni kitabında Müslüman Uygur azınlığın ızdırap çektiğinden bahseden Papa Francis'e tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, Papa Francis'in Uygur Türkleriyle ilgili yorumunun "gerçeği yansıtmadığını" belirterek ülkede "tüm etnik gruplardan insanların dini inanç özgürlüğü hakkının keyfini çıkardığını" söyledi.
Papa Francis, 1 Aralık'ta piyasaya çıkacak "Let US Dream" adlı kitabında Uygur Türklerini inançları nedeniyle eziyet gören gruplar arasında gösterdi.

PAPA NE DEDİ?

Kitapta dünyada "günah ve sefalet, dışlanma ve ızdırap, hastalık ve yalnızlığın hüküm sürdüğü" yerlere bakılması gerektiğinden söz eden Francis, "Sıklıkla zulme uğramış insanları düşünüyorum: Rohingyaları, zavallı Uygurları, Yezidileri - DEAŞ'ın onlara yaptığı gerçekten acımasızca- ya da Mısır ve Pakistan'da kilisede dua ederken patlayan bombalarla ölen Hristiyanları." ifadesini kullandı.

Vatikan, geçen ay Pekin yönetimiyle Katolik piskoposların atanmasına ilişkin tartışmalı anlaşmayı yenilemişti.

SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ'NDEKİ KAMPLAR

Çin'de son yıllardaki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM, KİTLESEL GÖZALTILARIN DURDURULMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, Çince dil eğitimi ile mesleki ve kültürel kurslar verdiğini öne sürdüğü kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol açıyor. BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019'da, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Kaynak: AA / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Papa Francis Uygur Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (7)

Recep Koca:

Papa ya teşekkür ediyorum bir müslüman ve Türk olarak memnun oldum doğruyu söyledi başkaları kıvırıyor. Allah Uygur türkülerini korusun kimliği ve inancı kimseyi urkutmesin zafer islamin

4
1
yanıtYanıtla
coni:

bizim muslumanlarin diyemedigini sen dedin Papa bravo sana !

2
1
yanıtYanıtla
ANTI ARAP:

Hristiyanlarin Basi Türkleri düsünmüs..sagolsun.. Pekii..kactane Müslüman ülke acaba Uygurlara yardim etti veya en azindan Söz etti ? Suudiler ancak oralara kendi kültürlerini din adina yayiyor baska birsey yok..sadece kendi cikarlari icin ve bu dünyanin heryerinde

3
0
yanıtYanıtla
Terlik:

Sabah 6 akşam 8. Kimsenin güneşi gördüğü yok ama herkes halinden memnun.

1
0
yanıtYanıtla
Celo:

Katil kızıl çin ata yurdumuz doğutürkistan dan defol

1
0
yanıtYanıtla
korkmaz çakar:

taşlarını gezdiren yesin papa

0
0
yanıtYanıtla
Fani:

Nice toplumlar var daha bu neki

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title