Haberler

CHP Genel Sekreteri Sındır Açıklaması

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'nda yer alan ve ilgili komisyona geri çekilen zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi büyük bir tehdit olarak gördüklerini bildirdi.

Tire'nin en büyük merasının bulunduğu Eskoba Mahallesi'nde köylülerle görüşen Sındır, ardından basın açıklaması yaptı.

Sındır, Türkiye'de uzun yıllardır izlenen politikaların, tarımı sektör olarak uluslararası sermayenin egemenlik alanına açtığını öne sürdü.

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'nda yer alan ve ilgili komisyona geri çekilen zeytinliklerle ilgili düzenlemeye de değinen Sındır, "Bu madde geri çekilmemiş olaydı zeytinliklerin yakınına organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve benzeri işletmeler kurulabilirdi. Bu ne demek biliyor musunuz? 'Ben hükumet olarak tüm zeytinlikleri sanayi işletmelerine açabilirim' demek. Biz bunu büyük bir tehdit olarak gördük." dedi.

Düzenlemenin Meclisten geçmemesi için mücadele ettiklerini anlatan Sındır, şunları söyledi:

"Bakanla görüşüldü ve zeytin sektörünün bileşenleri görüşmeler yaptılar. Sonuçta geçen gün bu maddeyi komisyona geri çektiler. Kanundan çıkarılmadı. Mecliste görüşülmeyecek ama komisyonda duracak. İzmir, Aydın bölgesi, Ege, Trakya, Akdeniz bölgesi zeytinlik alandır. Bu bölgedeki zeytinliklerin bulunduğu alanlarda kireç taşı hakimdir. Zeytin, kireç ve deniz iklimini sever. Dolayısıyla bölgede aktif fay hattı ve jeotermal çoktur. Bu bölgelerde madencilik rezervleri çok yüksektir. Aslında bu kanun maddesindeki değişikliği isteyen, organize sanayi sitelerinin yapılmasını isteyenlerin dışında bir madencilik lobisi de var. Bu değişiklik zeytinliklerin yok olmasının ötesinde buraların talan edilmesi anlamına geliyordu. Bu madde komisyona geri çekildi."

Mera alanları ile ilgili düzenleme

Sındır, Mera Kanunu'nda da değişiklik yapılmak istenildiğini, meraların da organize sanayi bölgelerine, sanayi sitelerine açılacağını öne süren Sındır, şunları kaydetti:

"Bakın İzmir'e şehrin içinde sanayi siteleri var. Şehrin içinde bulundukları alan rant alanı. Bunlar şehir dışına çıkmak istiyorlar ve devlete bize yer verin diyor. Devlet de onlara işin en kolayı köylünün çiftçinin kullandığı mera alanını önerecek. Gel buraya sanayini kur noktasına getirecek bir düzenlemedir. Köyleri bitirme düzenlemesi operasyonudur. Mera alanlarını yok edecek bir düzenlemedir. Mera alanının yok olması demek hayvancılığın sonunun başlangıcı demektir. İnşallah önümüzdeki hafta bunu Meclis gündemine geldiğinde bu maddenin geri çekilmesi, aslında geri çekilmesi de değil tasarıdan çıkarılmasını ya da reddedilmesini sağlayacağız."

Sındır ve beraberindekiler daha sonra mera alanındaı otlatan çobanlar ve köy muhtarı Ergün Bayır ile sohbet etti.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kamil Okyay Sındır Türkiye Tire Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title