Haberler

Cenk Tosun'un A Milli Takım'a Yükseliş Öyküsü...

Top Toplayıcılıktan A Milli Takım'a

TOP TOPLAYICILIKTAN A MİLLİ TAKIM'A

Almanya'nın Eintracht Frankfurt takımında yetişen Cenk Tosun, başarı basamaklarını hızla tırmanarak önce A takıma, ardından da sezon arası transfer olduğu Gaziantepspor'da attığı goller ve gösterdiği performansla Türkiye A Milli Futbol Takımı'na yükseldi. Gaziantepspor'un formasını ilk kez giydiği Galatasaray maçında attığı iki gol ve asistlerin yanı sıra oynadığı futbolla da dikkatleri bir anda üzerine çeken Cenk Tosun, dört yıl öncesine kadar Türkiye'nin Frankfurt'ta oynadığı cezalı milli maçlarında top topluyordu. Şimdi ise 19 yaşındaki Cenk, hem Gaziantepspor'un hem de Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın gol silahı oldu.

MAÇLARI YAKINDAN İZLEMEK İÇİN TOP TOPLAYICILIK YAPTI

Cenk Tosun, 7 Haziran 1991'de Almanya'nın Wetzlar kentinde doğdu. Cenk, babasının Frankfurt Havalimanı'ında iş bulması nedeniyle Frankfurt'a taşındı. Genç yıldız, 14 yıl önce 5 yaşında iken altyapısına girdiği Frankfurt'ta yetişti. Cenk Tosun, zaman zaman Frankfurt Commerzbank Arena'da Eintracht'ın Bundesliga maçlarında top toplayıcılık da yaptı. Cenk'in tek amacı futbolcuları yakından izlemek, onlardan birşeyler öğrenmekti.

TÜRKİYE MİLLİ TAKIM MAÇLARINDA DA TOP TOPLAYICISIYDI

Futbola hasta, adeta topa aşık olan Cenk Tosun, Türkiye'nin 2008 Avrupa Şampiyonası grup eleme maçlarını cezası nedeniyle Frankfurt'ta oynayacağını duyunca adeta sevinçten havalara uçtu. Maç günleri yaklaşınca günlerce gözlerine uyku bile girmedi. Almanya'nın genç milli takımlarında forma giymesine rağmen o Ay-yıldızlı formaya adeta tapıyordu. Frankfurt'ta 2006 yılında Türkiye'nin seyircisiz oynadığı A Milli Takım maçlarında saha kenarında top toplayan gençler arasında da Cenk vardı. Moldova'ya karşı 5-0 galip gelinen maçta saha kenarında top toplayıcılar arasında yerini bulunca çok sevindi. Cenk, maç esnasında yaklaşıp, "Abi, milli takım maç oynarken benim fotoğrafımı da çeker misin? Çünkü bir gün o Ay-yıldızlı formayı ben de taşıyacağım, son gücümle terleteceğim" demişti.

GOLCÜ YARATILMIŞ

Spor dünyasında bir anda herkesin dilinden düşmeyen ve "Cenk Tosun Paşa" ismiyle lanse edilmeye başlanan Cenk'i aslında Frankfurt'ta ve onu hatta Alman Genç Milli Takımı'ndan tanıyanlar bir gün patlama yapacağından emindi. O da bu patlamayı Türkiye'ye gittiği ilk maçında yaptı. Gaziantep'te bulduğu şansı çok iyi değerlendirdi. Nasıl bir futbolcu olduğunu herkese gösterdi. Cenk, genç takımların bütün kategorilerinde ilk 11'in değişmez oyuncusu, Almanya Ümit Milli Takımı'nın golcüsüydü. Hatta son kez oynadığı Almanya Ümit Milli Takımı'nda başarılı bir oyun göstermiş, attığı golle İngiltere karşısında skoru 2-0'a yükseltmişti.

FUTBOLA AŞIK

Cenk Tosun, 5 yaşından beri ayağına aldığı futbol topuna çok iyi hükmeden bir futbolcu. Zira o gerçek bir futbol aşığı. Sanki Cenk'i Cenk yapan golcü olarak yaratılmış. Eintracht Frankfurt alt yapısına geldiğinden beri ise her geçen gün futbolunda aşama kaydetti. Cenk, antrenmanlardan hiç kaçmaz, aksine her antrenman sonrası tek başına da çalışırdı. Hatta dört yıl öncesine babasıyla birlikte Mörfelden-Walldorf'taki Avrupa Hürriyet'in futbol antrenmanlarına katılır, ek antrenman yapardı. Çoğu kez ise antrenmanlara koşarak gelirdi.

MÜCADELEDEN YILMAZ

Cenk Tosun, Almanya'nın genç milli takımlarında gösterdiği performansla gözleri üzerine çevirmiş, takımın A genç takımı yanında Regionallliga (4.lig) ekibine de alınmıştı. Burada da sezonun ilk yarısında 11 gol atıp takımını üst sıralara yükseltmişti. Burada gösterdiği başarılı futbolu üzerine Eintracht Frankfurt, Cenk ile 3 yılllık profesyonel sözleşme imzaladı. Fakat Cenk, dizinden sakatlanma şanssızlığı yaşayınca uzun bir süre futbol oynayamadı. Frankfurt'un o zamanki teknik direktörü Friedhelm Funkel'in, ligin son maçında Wolfsburg'da son 15. dakika sahaya sürmesiyle Cenk Tosun, Bundesliga'daki ilk ve tek maçını oynadı. Cenk için Almanya Futbol Federasyonu resmi internet sitesinde, "Her iki ayağını da kullanabilen, top tekniği çok yüksek bir oyuncu. Takım arkadaşlarını pasları ile pozisyona sokan, ceza sahası içinde doğru kararlar veren ve uygulayan golcü bir futbolcu. En büyük özelliğide mücadeleden yılmayan cengaverliği" olarak yorum yapılmıştı.

AİLESİNE VE ARKADAŞLARINA DÜŞKÜN

Bugün ise Cenk Tosun, Gaziantepspor un kısa sürede golcüsü oldu, sempateik yüzü ve tavırlarıyla taraftarının sevgilisi oldu. Cenk, ailesine ve arkadaşlarına çok düşkün sevecen bir genç. Cenk Tosun, özellikle annesi Selma ve babası Şenol'un kendisi için yaptıklarını hep şöyle dile getirir: "Futbola ilk başladığımdan itibaren başta babam olmak üzere, annem ve kız kardeşim beni çok destekledi. Babam ve annem beni sürekli olarak antrenmanlara getirip götürdüler. Ayrıca başta amcam olmak üzere yakınlarımın desteğini gördüm. Onların hep hayır dualarını aldım. Her maçtan önce de, maçta başarılı olmak ve sakatlık olmasın diyerek Allaha şükür ederek, dua ederim."

GALATASARAY ALMADI, PİŞMAN OLDU

Alman Bundesliga'da Cenk bir buçuk sezon boyunca sadece bir Bundesliga karşılaşmasında oynama fırsatı buldu. Bunun üzerine birçok Avrupa'da yetişmiş Türk futbolcu gibi şansını Türkiye'de denemeye karar verdi. Ara transfer döneminde Stancu'yu 5.5 milyon Euro'ya transfer eden Galatasaray, gurbetçi futbolcu Cenk Tosun ile ön anlaşma yapmış, fakat 300 bin Euro bonservis ücreti yüzünden vazgeçmişti. Galatasaray da Cenk ile ilgilense de o tercihi Frankfurt'un istediği 550 bin Euro'luk bonservis bedelini ödeyen Gaziantepspor'dan yana yaptı ve 2010-11 sezonun ara transfer döneminde Gaziantep'e transfer oldu. Transfer aşamısında araya Kayserispor'da girip teklif yapmıştı. Hatta bonservis bedeli olarak 1 milyon Euro ödemek istemesine rağmen Cenk, kendisini uzun süreden beri takip eden, hatta sezon başında da teklif getiren Gaziantep'i seçti. Bu seçimde Gaziantepspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas'ın genç futbolucuya gösterdiği yakın ilgi önemli bir rol tutmuştu. Gaziantehspor'un Galatasaray'ı elediği Türkiye Kupası'nda 3-2'lik maçta tüm gözler ilk kez forma giyen Cenk Tosun'un üzerinde odaklandı. Cenk, ilk kez forma giydiği bu maçta iki gol attı ve göz doldurdu. Cenk Tosun, lig maçında da Galatasaray'ı yıkan golün asistini kaydetti. Rövanş maçında gol atamadı Cenk, fakat Galatasaray defansına zor anlar yaşattı.

Her geçen gün performansı artıyor

Gurbetçi futbolcu, ilk maçındaki performansını diğer maçlara da yaydı. Konya'da galip geldikleri gollerde de büyük pay sahibiydi. Bursaspor 4-2'lik skorla geçilirken, son iki gol Cenk'in ayağından geldi. Eşkişehirspor maçında da iki gol atarak, müthiş bir performans sergiledi. Eskişehirspor 2-1'lik skorla geçilirken, goller yine Cenk'ten geldi. Daha ilk maçtan kalitesini belli eden Cenk, futboluyla Galatasaray'a adeta, "Beni almadığınız için pişman olacaksınız" mesajını gönderdi. Cenk, Tigana döneminde Almanya'da Beşiktaş kampına gitmiş, ilgi görmemişti. Fenerbahçe'nin altyapıya almak için İstanbul'daki tesisleri de gezdirilen Cenk, nedense daha sonra Sarı-lacivertli ekibin yönetcilerinin ilgisizliği yüzünden transferi gerçekleşmedi.

MİLLİ GURUR

Babası Şenol Tosun, Almanya'da döneminin önemli Türk ekipleri Dillenburg Türkgücü Wetzlar Ataspor ve Neu İsenburg Türkgücü'nde top koşturdu. Oğlunun ise iyi bir eğitim almasının yanı sıra hayalini kurduğu Bundesliga'da top koşturmasını istiyordu, bunun için hep ona eşlik etti. 1996 yılıydı. Köy takımı Raunheim da oynayan Cenk, Frankfurt alt yapı tarama ekipleri tarafından beğenildi ve alınması için rapor verildi. 5 yaşında adımını attığı Frankfurt'ta hızla tırmanışa geçti. Bundesliga'ya kadar yükseldi. Cenk Tosun'un bir başka özelliği ise Ay-yıldızlı formaya adeta tapması. Türkiye A Milli Takımı'na çağrılması, onun hayallerinin birisine daha kavuşmasını sağladı. Cenk, şunları söyledi:

"Hiddink Hoca, bana yakın ilgi gösterdi. İstanbul'a çağırıp beni beğendiğini benimle ilgili planlarını anlattı. A Milli Takım'a çağıracağını söyleyince dünyalar benim oldu. Hedefim Ay-yıldızlı formayı uzun yıllar giymek. Ayrıca kendime güvenim var. Eksik olan tecrübemi geliştirmek için çok çalışıyorum. Eğer teknik direktörümüz Hiddink, bana şans verirse bu şansımı iyi kullanacağım. Hedeflerim arasında milli takımızla birlikte Avrupa Şampiyonası'na katılmak var" dedi.

İSTATİSTİKLERİ HARİKA

Milli takımlardaki ve Türkiye Süper Lig'de Avrupalı Türk gençleri çok başarılı oluyor. Son olarak Almanya, Cenk gibi bir futbolcuyu Türk futboluna sundu. Geldiğinden beri istatistikleri de harika olan Cenk, 6 maçta ikisi kupada olmak üzere 5 gol kaydetti. Cenk Tosun daha önce U15'de 5, U16'da 2, U17'de 6, U18'de 7, U19'da 8, U20'de 3 ve son olarak 2 kez formasını giydiği U21 Almanya Genç Milli Takımı'nda 40'a yakın gol atıp golcü olarak kendisini göstermişti. Denizlili bir işci ailesinin çocuğu olan Cenk, "Geçen sezon altı ay sakatlık nedeniyle forma giyemedim. Son maçlarda ise sakatlığım düzelince Almanya U21'de oynadım, başarılı da oldum. Fakat hocam Skibbe nedense şans vermedi. Bunu hala anlamış değilim" dedi.

TÜRKİYE'YE KARŞI GOL ATMIŞTI

Türkiye'ye karşı Lüksembourg'da oynadıkları U19 eleme turnuvasında Almanya formasını taşıyan ve Türkiye'nin 2-1 galip geldiği maçta Almanya'nın son dakikadaki tek golünü atan Cenk Tosun, "Gol atınca icim cız etti. O anda nasıl oldu bilmiyorum. Kale içinden topu kapıp santraya doğru koştuğumu hatırlamıyorum. Sonra bana söylediler. Futbolda sadece kazanmak isterim. Onun için formamım hakkını vermem gerekir diye düşünürüm hep. Ayrıca o maça sakat olarak çıkmıştım. Türkiye maçı sonrası ise ağrılarım arttı. Doktorlar dizlerimde aşırı yüklenme nedeniyle ağrılar oluştuğunu, bir süre dinlenmemi ve daha sonra fizyoterapist eşliğinde çalışmayı önerdiler. Türkiye'ye attığım golün cezasını altı ay sahalardan uzak kalmakla çektim galiba" diye konuştu.

AVRUPA HAYALİ SÜRÜYOR

Türkiye Süper Lig'de kalıcı oluduktan sonra hedefinin Avrupa olduğunu söyleyen Cenk Tosun, "En büyük hedefim Frankfurt'ta kalıcı olup takımın kaptanı olarak tarihe geçmekti. İnşallah bu isteğime bir gün kavuşurum. Ama benim hedefim Avrupa'da ünlü bir kulupte oynayıp, Devler Ligi'nde mücadele etmek. Gaziantep ile Türkiye Kupası'nda Galatasaray'ı eledik, sırada şimdi Beşiktaş var" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT, (DHA)

(Tür: Spor)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title