Haberler

Çanakkale Istanbullu Işadamları Çanakkale'de

Istanbullu işadamları Çanakkale'deİSO Meclis Başkanı Okyay: "Türkiye, AB'ye adaylık yolunda ilerlemeye devam etmeli"İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Meclisi, her yıl düzenlediği geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri kapsamında bu kez Çanakkale'ye geldi.

Istanbullu işadamları Çanakkale'de

İSO Meclis Başkanı Okyay: " Türkiye, AB'ye adaylık yolunda ilerlemeye devam etmeli"

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Meclisi, her yıl düzenlediği geleneksel Anadolu illeri ziyaretleri kapsamında bu kez Çanakkale'ye geldi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) adaylık yolunda ilerlemeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclisi ve Meslek Komiteleri üyeleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ÇTSO) ziyaret ederek, iş birliği fırsatlarını araştırdı. İlk olarak ÇTSO Piri Reis Müzesi'ni gezen İSO üyeleri, ardından ÇTSO Meclisi Başkanı Osman Okyay ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin'in ev sahipliğindeki toplantıya katıldı. ÇTSO İçdaş Toplantı Salonu'ndaki buluşmada ilk konuşmayı yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için İstanbul'un yanına yeni cazibe merkezleri koyabilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

ONLAR GELECEĞİN KAZANANLARI OLACAK

Gerek bulunduğu konum itibariyle bir bağlantı noktası olmasıyla, gerek tabiat özellikleri ve sosyo ekonomik yapısıyla Çanakkale'nin bu bölgede cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek illerin başında geldiğine dikkat çeken Okyay, "Çanakkale yeni tarım devriminin laboratuvarı olabilir. Yenilenebilir enerjide sadece üretici değil, tüm gelişmiş rüzgar türbini ve güneş panellerinin sanayicisi, yazılımcısı ve tasarımcısı olabilir. Kültür ve sağlık turizminin en önemli lokasyonlarından birisi olabilir. Çanakkale bir ileri eğitim merkezi haline gelip, ülkenin üretken zeka ihtiyacını karşılayabilir. Çanakkale'nin tıpkı ülkemiz gibi parlak bir geleceği olduğuna inancımız tam. 18 Mart'ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü ile bu kentin ufku genişlemiştir. İstanbul-İzmir aksında gelecek 10 yılın en önemli gelişim alanları Çanakkale ve Balıkesir olacaktır. Bu nedenle bir kez daha bu kente yatırım yapanların geleceğin kazananları olacağını söylemek isterim" diye konuştu.

"TÜRKİYE, AB'YE ADAYLIK YOLUNDA İLERLEMELİ"

İSO Meclis Başkanı, Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay ise, Türkiye'nin zor dönemlerden geçtiğini, ancak bu kritik dönemlerden geçebilmek için birlik ve beraberliğe ihtiyacın sonsuz olduğunu ifade etti. Okyay, "Hepimiz, Türkiye'nin parlak bir hikayesi olduğuna inanıyoruz ki; sanayiciler olarak bugün aslında her türlü zorluğa karşı emeğimizi de, sermayemizi de, işimize koyarak yolumuza devam ediyoruz. Ülkenin tabii ki Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinden sonra 2000'li yıllarda ciddi bir vizyonu oldu ve ivmeyle reform yapma iradesi olduğunu gördük. Dolayısıyla zaman zaman çeşitli gündemlerle bu irade inkıtaya uğrasa da aslında Türkiye bu yolda ilerlemeye devam etmeli" dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, "İstanbul'da net bir gerçek var. Artık İstanbul'un sanayisi ve ekonomisi, İstanbul'un kendi sınırları içine artık sığmıyor. Baktığımız zaman şehrin bu hacimsizliğinden dolayı da biz artık bir Marmara kümelenmesi İstanbul'un o ekosistemdeki gücünü ve birikimini artık yakın çevre üzerinden mümkün olduğu kadar değerlendirme ve kullanma noktasında bir vizyon ortaya koyuyoruz. Çok şükür lojistik noktasındaki her geçen gün süren gelişmeler, yapılan yatırımlar da, artık İstanbul'un içinde bir yaşam sürmekten, İstanbul'un içinde işe gidip gelmekten bu tür şehirlere gidip gelmeyi daha da kolaylaştırıyor. İstanbul'un bu ekosistemini biz artık Marmara kümelenmesi şekline taşıdığımız müddetçe zaten Türkiye'nin katma değerine ve Türkiye'nin birikmiş teknolojik, sermaye hakkına değer katacağız. Böyle bir vizyonun ortaya koyulması gereken bir sürece doğru gidiyoruz. Türkiye'nin yarınlara yönelik yeni teşvik politikasında da hep anlatmaya çalıştığımız bu, bu olmak zorunda" dedi.

TEŞVİK SADECE COĞRAFİ DEĞERLENDİRMELERLE OLMAMALI

Türkiye'nin yıllardan beri süren tamamıyla coğrafi dengelere dayalı bir teşvik politikası bulunduğunu anlatan Bahçıvan, "Biz bu olmasın demiyoruz. Tabii ki Doğu'nun da, Güneydoğu'nun da, Orta Anadolu'nun da kalkınması lazım. Ama teşviki sadece coğrafi sahiplerle sadece coğrafi değerlendirmelerle yaptığınız zaman asıl size kaynak yaratacak olan, değer üretecek olan noktalardaki teşviki ihmal ediyorsunuz. O nedenle Marmara Bölgesi sadece kişinin, müteşebbisin, sermayenin kendi birikimiyle bir noktaya gitme noktasından daha farklı bir gözle değerlendirilmek zorunda. Bu noktadaki birikiminde, bu noktadaki yeni heyecanların ve bu noktadaki yeni hedeflerinde ümit ediyoruz ki anlatmaya çalıştığımız ve giderek kabul görme noktasına gelen teşvik politikasında daha farklı değerlendirileceği bir süreç olacak. Çanakkale, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan 2-3 kapısından birisi. Bütün bunları değerlendirdiğimiz zaman, buralardaki manası, değeri ve vizyonu olan yatırımların da mutlak suretle bir Doğu'daki, Güneydoğu'daki yatırım kadar değer bulması, doğru anlatılması ve bu doğru anlatım karşısında da teşvik edilmesi gereken bir süreç olması lazım" diye konuştu.

"İSTANBUL'DAN ÇOK ÖNEMLİ BİR YÜK ALACAK"

İSO Başkanı Bahçıvan, geçtiğimiz 18 Mart tarihinde temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün İstanbul'u rahatlatacağını da belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle bu köprünün yapılacak olması tabi ki Çanakkale'yi İstanbul'dan çok önemli bir yük alacak şehir haline getirecek. Bunu sadece lojistik olarak düşünmemek lazım. Kıymetli iş gücünün de İstanbul'a alternatif yaşamını sürmek isteyeceği, yüksek katma değer ve değer üretecek insanlarımızın gözü kapalı gelebileceği nadir vilayetlerden bir tanesi olma noktasında Çanakkale ilerliyor. Bu çok önemli bir fırsat ve şans."

"BAŞKA MODEL ARAMAYA GEREK YOK"

Çanakkale'nin Türkiye'ye gösterilmesi gereken çok önemli 2 tane değeri bulunduğunun altını çizen İSO Başkanı Bahçıvan, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Bir tanesi Çanakkale Savaşları'nda binlerce insanımızın bu topraklarda bir tek dava üzerine buluşup, kenetlenip mücadeleyi vermiş olmaları. Bu Türkiye'nin formülü, Türkiye'nin tek bir formülü var, Çanakkale formülü. Biz bu kenetlenmeyi ve kucaklaşmayı tarihimizde nasıl gördüysek yarınlarda da gösterebildiğimiz takdirde bizim başka hiçbir formül aramamıza gerek yok. Türkiye'nin sosyal noktadaki en net modeli burada yatıyor zaten. Başka model aramamıza gerek yok. Ekonomik anlamda da bir örnek modeli var Çanakkale'nin. Bir Çan modeli var. Rahmet İbrahim Bodur Başkanımızın yaratmış olduğu, hakikaten devletle milleti, sermayeyle çalışanı buluşturabilen öyle bir model var. Bu sözlerle anlatılacak olan bir öykü değil. Bir küçücük kasabadan bir sanayi imparatorluğu çıkartıp, o sanayi imparatorluğunu çalışanlarıyla, çalışanlarının çocuklarıyla, çalışanlarının torunlarıyla, sosyal yardımlarıyla, sünnetiyle, düğünüyle, hastasıyla adeta bir vakıf anlayışıyla buluşturabilen ve sermayeyi ürküten, korkutan değil, sermayeyi adeta kucaklayan bir hale getirebilen İbrahim amcanın çok önemli bir sözü vardır: 'Yaşamaktan zevk almak değil, yaşatmaktan keyif alan bir modele dönüştürebilmek.' Zaten Türk sermayesi, Türk müteşebbisi bunu ilke edinebildiği takdirde bu ülkenin ne Güney Kore, ne Japon, ne de Alman modeline ihtiyacı var. Bu model bizim içimizde. Bu örnek Türkiye'nin diğer şehirlerine taşınabildiği takdirde. Dünyanın en önemli teknolojik sektöründe, dünyanın en güçlü teknoloji firmasıyla bir ortaklığı doğuran bir başarı hikayesi bu. Bu kadar yerelden ve mütevazı bir boyuttan başlayıp, ama modelin etrafında kurulan bir kozada bir dünya ortaklığı, hakikaten gurur veren bir dünya ortaklığı. O nedenle Çanakkale hem ekonomik, anlamda hem sosyal anlamda kendi içinde iki tane kıymetli patenti taşıyor. Bunun için Türkiye'nin çok fazla patent aramaya ihtiyacı yok, değerler burada, örnekler burada" dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Tanıtım filmi izlendi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve Meclis Başkanı Osman Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay'a plaket takdim etti. Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

İSO Meclisi ve Meslek Komitesi üyeleri, Kale Seramik Fabrikaları'nı ve Kale Grubu Kurucusu merhum işadamı İbrahim Bodur'un Yenice İlçesi'ne bağlı Nevruz Köyü'ndeki mezarını ziyaret etmek için Çan İlçesine hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Bodur Osman Okyay İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title