Haberler

Burdur İnsuyu Mağarası'nda Yetersiz Işıklandırma Tepkisi

İnsuyu Mağarası'nda yetersiz ışıklandırma tepkisi*- TÜRKİYE'nin turizme açılan ilk mağarası Burdur'daki İnsuyu'nda ışıklandırmanın yetersiz olması ziyaretçilerin tepkisine neden oldu.

İnsuyu Mağarası'nda yetersiz ışıklandırma tepkisi

*- TÜRKİYE'nin turizme açılan ilk mağarası Burdur'daki İnsuyu'nda ışıklandırmanın yetersiz olması ziyaretçilerin tepkisine neden oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri ise doğa dostu yeni mağara içi aydınlatma sistemi projesi hazırlandığını ve kısa sürede uygulamaya geçirileceğini açıkladı.

Burdur- Antalya karayolu üzerinde bulunan ve 1952 yılında Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen İnsuyu Mağarası, 1966 yılında Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası özelliğini taşıyor. Son birkaç yılda içersindeki göllerde gözle görülür çekilme ve kurumaların meydana geldiği, ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 'acil durum' koduyla risk eylem planı çalışmalarına başlanan mağara, Ramazan Bayramı tatili süresince yaklaşık 4 bin yerli ve yabancı tatilciyi ağırladı. Ancak mağaradaki aydınlatma sisteminin yetersiz olması ziyaretçilerin tepkisine neden oldu. Ziyaretçiler mağaranın bazı bölümlerini cep telefonlarıyla aydınlatarak gezmek zorunda kaldı.

"KORKU TÜNELİ GİBİ"

Mağarayı internette gördüğü gibi bulmadığını, hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Sedat Meleş, "İzmir'den geldim. Burayı çok methettiler ama internette gördüğüm, okuduğum gibi değil. Işıklandırma yetersiz. Korku tüneli gibi. Sular çekilmiş, göller kurumuş" dedi.

"MAĞARANIN DURUMU BENİ ÜZDÜ"

İnsuyu Mağarası'na son birkaç yıldır geldiğini belirten Belkıs Çek de "Çorum'dan geliyorum. Acaba bu gelişimde bir değişiklik var mıdır diye düşündüm ama maalesef. Mağaranın içinde bulunduğu durum beni üzdü. Yetkililerin çözüm bulmasını istiyorum" diye konuştu.

"YENİ AYDINLATMA PROJESİ HAZIRLATILDI"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise mağaranın ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldığını belirtti. Konuyla ilgili yazılı açıklamada mağara hidrolojisine yönelik Pamukkale Üniversitesi'ne bilimsel bir çalışma yaptırıldığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa 'Mağara Acil Durum Eylem Planı'nın İnsuyu Mağarası için hazırlandığı kaydedilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Yürütülen bu çalışmalar ışığında İnsuyu Mağarası ekosistemini olumsuz etkileyen ve mağara içi oluşumlarda yosunlanmaya ve kararmaya sebep olan fazla ya da bazı noktalarda yetersiz gelen mevcut elektrik aydınlatma sisteminin yenilenmesi gerekliliği tespit edilmiştir. Bu amaçla bölge müdürlüğümüz tarafından günümüz teknolojisine uygun, yosunlanmaya ve kararmaya sebep olmayacak, daha düşük elektrik sarfiyatına sahip, doğa dostu yeni bir mağara içi aydınlatma sistemi projesi hazırlatılmıştır. Söz konusu projenin uygulamaya geçirilmesi yönünde gerekli hazırlıklar devam etmekte olup ziyaretçi yoğunluğunun daha düşük olduğu bir dönemde projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İnsuyu Mağarası Antalya Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title