Haberler

Bu Sene Tahmini Kayısı Rekoltesi, 386 Bin 250 Ton

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, tahmini 2016 yılı kayısı rekoltesi hakkında yazılı bir açıklama yaparak, 2016 yılı kayısı rekoltesinin 386 bin 250 ton yaş kayısı olarak tahmin edildiğini belirtti.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, tahmini 2016 yılı kayısı rekoltesi hakkında yazılı bir açıklama yaparak, 2016 yılı kayısı rekoltesinin 386 bin 250 ton yaş kayısı olarak tahmin edildiğini belirtti.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Türkiye'de ticari olarak kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ını, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'ine yakınının Malatya'da gerçekleştiğini kaydetti. Selvi, "Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40 bin aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır. Malatya ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan ilimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır. Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle Mart ve Nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen zirai don nedeniyle rakım, topoğrafik yapı, ağaçların yaş ve bakım durumlarına göre değişkenlik göstermekle beraber özellikle çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçek ve meyve döneminde hasara maruz kaldığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Selvi, Malatya'da toplam 7.515.000 adet meyve veren kayısı ağacının bulunduğunu ifade etti. Selvi, "2016 yılı kayısı rekoltesi 386 bin 250 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 30 bin 250 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 356 bin tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 89 bin ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. Malatya'da üretilen kayısının yaklaşık yüzde 10'u yaş olarak değerlendirilirken yüzde 90'ı kuru olarak değerlendirilmektedir. İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Yazıhan, Darende, Hekimhan, Doğanşehir, Doğanyol, Pütürge, Kale, Arguvan, Kuluncak, Arapgir ilçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir" ifadelerine yer verdi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ali Selvi Türkiye Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title