Haberler

Bilim insanları, korona salgınını önlemenin yolunu açıkladı: Maske takma oranının yüzde 70'e çıkması gerekiyor

Güncelleme:

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı her geçen gün artarken, bilim insanları dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şehirlerde maske takma oranının yüzde 70'e çıkması durumunda salgının durdurulabileceğini belirten bilim insanları, "Hala şansımız var" dedi.

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 1 milyon 468 binden fazla insan hayatını kaybederken, ölümcül salgına yakalananların sayısı 63 milyonu aştı.

Koronavirüs hakkında birçok bilinmeyen çok sayıda detay ortada durmaya devam ederken, uzmanlar da salgının durdurulması ile noktasında araştırmalarına devam ediyor.

YÜZ MASKESİ KULLANIMININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR

Popular Science'de yer alan habere göre Sağlık uzmanları, Kovid-19'un yayılışını azaltmaya yardımcı olması amacıyla yüz maskesi kullanılmasını sık sık öneriyor. Bu durum, maske kullanımının fiziğinin araştırıldığı çalışmaların yanı sıra maskelerin çalışma biçimini etkileyen malzemelerin, tasarımların ve diğer unsurların incelendiği araştırmalara da yol açtı.

Physics of Fluids bülteninde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, yüz maskelerine ve onların kullanımına yönelik yapılan araştırmaları incelemiş ve yüz maskelerinin virüsü süzme ya da engelleme biçimleri konusunda şimdiye kadar öğrendiklerimizi özetlemiş.

5 MİKRONUN ALTINDAKİLER DAHA TEHLİKELİ

Yüz maskesinin işlevini etkileyen önemli unsurlardan biri de kişi konuşurken, şarkı söylerken, hapşırırken, öksürürken ve hatta sadece nefes alırken burnundan ve ağzından çıkardığı sıvı damlacıklarının boyutunu kapsıyor. 5-10 mikron civarı boyutlarda olan büyük damlacıklar, bunlardan en yaygın olanları. Ancak bu damlacıklar, yine de epey küçük. Karşılaştırma yapmak gerekirse; bir insan saçının çapı yaklaşık 70 mikron.

Hatta 5 mikronun altında olan daha ufak damlacıklar muhtemelen daha tehlikeli. Bunlar aerosol hale gelip, havada uzun zaman asılı kalabilir. Kullanılan pek çok maske tipi arasında (kumaş maskeler, ameliyat maskeleri ve N95 maskeleri), sadece N95'ler aerosol boyutlu damlacıkları süzebiliyor.

Sağlık çalışanları ve diğer gerekli çalışanların taktığı gibi saatlerce takılan yüz maskelerinin verimi, maske takmanın genel olarak ne kadar etkili olabileceğini belirliyor. Isıl rahatlık, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda önemli bir mesele.

DAHA DOĞRU ŞEKİL BELİRLENMELİ

Araştırmacılar, hibrid polimer malzemelerden yapılan yüz maskelerinin parçacıkları yüksek verimde süzerken, aynı zamanda yüzü de serinlettiğini keşfetmişler. Bu özel maskelerde kullanılan lifler, kızılötesi ışınıma karşı şeffaf olduğundan, ısının maskenin altından kaçmasına olanak sağlıyor.

Baş yazar Heow Pueh Lee şöyle söylüyor:

"Maskenin solunum direnci ve akış direnci arasında bir miktar bağlantı olabilir. Bu bağlantının, maske takma süresi bakımından incelenmesi gerekiyor. Ayrıca bu gibi çalışmalarda, yüz maskesinin içindeki alanın çevresel koşullarının da minyatür algılayıcılar ve mankenler kullanılarak daha doğru şekilde belirlenmesi gerekiyor."

ÇOĞALMA KATSAYISI 1'İN ALTINA DÜŞERSE SALGININ YAYILMASI DURUYOR

Araştırmacılar, yüz maskelerinin etkili çoğalma katsayısını azaltıp azaltmadığını belirlemeyi amaçlayan epidemiyolojik çalışmaları da incelemişler. Eğer çoğalma katsayısı 1'in altına düşerse, salgının yayılması duruyor. Çalışmalardan birinde, ABD'nin New York eyaletindeki Kovid-19 verileri kullanılmış.

MASKE KULLANIMI ORANI YÜZDE 70'E ÇIKMALI

Çalışmanın yazarı Sanjay Kumar ise şunları söyledi:

"Sonuçlar, ameliyat maskeleri gibi etkili yüz maskelerinin sürekli şekilde kullanılmasının salgının bitmesine yol açabileceğini gösteriyor; fakat şehirde yaşayanların en az %70'i, halk arasında bu gibi maskeleri sürekli kullanırsa. Verimi daha düşük olan kumaş maskeler bile, eğer sürekli şekilde takılırsa yayılışı yavaşlatabilir."

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Koronavirüs Aralık Hubei Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (12)

geçin bunları:

bilim kuruluymuş

10
6
yanıtYanıtla
ta ta tatam:

kim takar bilim kurulunu kendileri konuşup kendileri dinliyo

11
3
yanıtYanıtla
x men:

at çöpe gitsin

5
2
yanıtYanıtla
vedat:

Doktorlar çok yoruldu, ülkemizin en zeki ve başarılı ayrıca en fazla eğitim alan meslek grubu tükenirse biz vatandaşlar ölürüz, biteriz Artık doktorların yükünü hafifletin, 3 4 maaş ikramiye vern ama bu insanların tükenmişliğini engelleyin, bir işe yaramayan esnaftan, bankalardan alıp en fazla emek veren doktorlara verin

2
3
yanıtYanıtla
Mehmet25:

Polise maske takmayana vur yetkisi verilmeli

1
3
yanıtYanıtla
asabi:

bu filim kuruluda fazla sıktı ama ha

2
0
yanıtYanıtla
yav he he...:

maskeyi tahmayın da geberin dünyadan bir uyumsuz pislik eksilir

0
2
yanıtYanıtla
LAF CAMBAZLIĞI 2:

Mecburiyetten dolaşanlar çok, umursamazlarda var ama inanın geçim derdi Corona dan beter, hala şansımız var diyor, kimsenin umurunda değil, işyerleri kapanmış çalışanın, günlük yövmiyecilerin, binlira yardımla geçinmek zorunda kalanların, kısa ödenek deniln patron yanlısı sistemin, nasılsa zengin hep zengin, birikmişi var, birde devlet desteği arkasında, gece parti, gündüz gezme, Konken partileri, hala milletin üzerinden konuşuyolar, çözümü basit tam sokağa çıkma yasağı, çalışan yada çalışmayana asgari geçim, , ,

1
1
yanıtYanıtla
LAF CAMBAZLIĞI 3:

ücreti, borç ertelemelri, elektirik doğalgaz ödeme ertelemeleri, garanti verilecek yap işlet ile anlaşılan şirketlere yapılacak ödemelerin ötelenmesi, zengin hep zengin, Limak AŞ ye koyarmı, Cengiz Holdinge koyarmı, Holdingler, Şirketler hala para kazanma derdinde, evet üretimi gerekli yerler açık kalsın, ama hala şansımız var demeyin. Günah keçisi ilan edilecek nerdeyse 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gençler. Bırakın bu laf cambazlığı nıda hep birlikte hiç olmazsa bi 14 gün kapanalım,

1
1
yanıtYanıtla
LAF CAMBAZLIĞI 4:

Maske konusuna gelince, sonuna kadar katılıyorum, ancak tek başına maske yeterlimi?yukardada dedim illa sokakta olmak zorunda olanların dokundukları, yedikleri, içtikleri herşey olabilir, bulaşı olmuyormu?evet Maske tamam ama yetersiz, , kapanma şart, şans la bu iş olmaz, bilinç gerek, kaç gündür sigara alacak param bile yok, iş zaten yok, 2 kişiyiz birimiz emekli, yardım istemem, benden daha çok yardıma muhtaçlara verilsin diyenlerdenim, yardım vermesenizde siz kapatın, akrabasına komşusuna bakar bu millet.

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title