Haberler

Ensarioğlu: Başbakan'ın Sözlerinden Sonra Top PKK'da

Güncelleme:

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu, Erdoğan'ın, "Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz." sözlerini değerlendirdi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Başbakan Erdoğan'ın, "Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun kucaklaştığını göreceğiz" sözüne ilişkin, "Top PKK'da. PKK'nın buna bir cevap vermesi lazım ki cezaevlerini boşaltacaksın, dağdakilere af çıkaracaksın. Yeniden dağa çıkacaksa yeniden cezaevine girecekse bunun bir anlamı yok" dedi.

"EZBER BOZAN ZİYARET"

Ensarioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'daki buluşmasına ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaretin çözüm sürecinde yeni baştan büyük umutlar yarattığını ve birçok ezberi bozduğunu, tabuyu yıktığını söyledi.

"NİYETİMİZ SEÇİM HAMLESİ DEĞİL"

Ziyaret ile hükümetin ve devletin çözüm sürecine ilişkin niyetini ciddi şekilde ortaya koyduğuna dikkkati çeken Ensarioğlu, "Niyetimiz bir seçim hamlesi ile BDP'yi burada zora sokmak falan değil, çözüm sürecine katkı sunmak. Sayın Başbakan, Sayın Barzani ve Sayın Şivan Perver'in Diyarbakır'da buluşması çözüm sürecine katkı sunmaktan ibaretti" diye konuştu.

"BELEDİYEYİ ZİYARET NORMALLEŞMENİN SONUCU"

"Sayın Başbakanın belediyeyi ziyareti normalleşmenin bir sonucu olan normal bir ziyaretti" diyen Ensarioğlu, normalde Başbakanın bir kenti ziyaretinde kendisini karşılayan belediye başkanını programın uygun olması halinde ziyaret ettiğini ancak yaşanan şiddet olayları, kepenk kapatmalar ile ortaya konulan tepki ve tavırların bu ziyaretleri engellediğini vurguladı.

"PKK VE BDP OLUMLU GELİŞME GÖSTERMELİ"

Türkiye'de çatışmaların olduğu dönemde bu ziyaretin gerçekleşmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Ensarioğlu, "Ama bugün Türkiye normalleşiyor ve bu normalleşen iklime herkesin katkı sunması lazım. Neticede bu işin bir tarafı da BDP ve PKK. PKK ve BDP de çözüm adına uzatılan diyalog eline ve çözüme dair olumlu gelişmelere karşı bir takım gelişmeler göstermek zorunda" açıklamasında bulundu.

"BAZI GELİŞMELER 3-4 GÜNDE BELLİ OLDU"

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'ı ziyaretinin önceden planlandığını ancak Barzani ve Perver'in bu ziyarete katılması ve belediyeye ziyaretin son 3-4 günde gelişen bir takım siyasi hamleler olduğunu belirterek, "Bunların şaşkınlığını herkes yaşadı, BDP de yaşadı. Hatta bazı BDP çevrelerinin, 'AK Parti burada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanını açıklayacak', 'bu bir seçim yatırımı', 'Biz Barzani'yi davet ettik niye şimdi geliyor?' gibi düşünceleri de sözkonusu idi. Sayın Başbakan bu tartışmalara da son vermek için belediyeyi ziyaret edeceğini söyledi" ifadelerini kullandı.

"TOP PKK'DA"

Ensarioğlu, Başbakan Erdoğan'ın dağdakiler ile cezaevleri konusundaki sözlerine ilişkin, "Top PKK'da. PKK'nın buna bir cevap vermesi lazım ki cezaevlerini boşaltacaksın, dağdakilere af çıkaracaksın. Yeniden dağa çıkacaksa yeniden cezaevine girecekse bunun bir anlamı yok. Bu nihayet bulacaksa, demokratik siyasetin önü açılacak, Türkiye demokratikleşecek. Bunlara da projenin bir parçası olarak çözüm bulmalısınız. Ancak bu güçlü güven nasıl tesis edilir, o da süreç içerisinde kademe kademe yürüyor. Karşılıklı güven tesis edilecek ve adımlar atılacak" dedi.

"BÜROKRASİ BU ÜLKEDE İŞLEMİYOR"

"Hasta tutuklular için yılbaşında yasa çıkardık ama bürokrasi işlemiyor bu ülkede. Bazı hastalar öldükten sonra rapor temin edilebiliyor. Bürokrasiyi ortadan kaldıracak bir takım düzenlemeler yapılması lazım" diyen Ensarioğlu, hasta tutukluların heyet raporlarının hazırlanması, bu raporların adli tıpa gönderilmesi ve onaylanıp gelmesinin büyük zaman aldığını belirtti.

"DAĞDAKİLER NASIL İNECEK"

Ensarioğlu, hasta tutuklular konusunun çok önemli bir mesele olduğunu, bu prosedürlerin ortadan kaldırılması için bir formül bulunması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Genel affın Türkiye'de mevcut anayasaya göre çıkarılması mümkün değil. Anayasal engel var. Ayrıca Ecevit döneminde yaşadığımız gerçekler var. Toplumda suçu karakter edinmiş insanların aflarla serbest bırakılması toplumda yeni yaralara neden olur. Buna da hakkımız yok. Ancak devlete karşı işlenmiş suçlarda eğer çözüm süreci olacaksa Kürt sorununu çözüyorsanız Kürt sorunu sebep ve sonuçları ile çözeceksiniz. Bu ülkede bir daha silah, ölüm olmayacaksa ve PKK'nın siyasal dönüşümü olacaksa PKK'nın da sosyal ve siyasal hayata entagrasyonunun bir formülü bulunmalı. Dağdakiler nasıl inecek? Siyaset yapmanın önünü açacaksınız ki insanların varsa talebi düşüncesi siyasetten başka yol tanımasın. Siyaset de bu ülke için hayırlı bir iştir. Sayın Başbakanın ifadesi genel af falan değil, siyasetin önünü açma, nihai bir çözüm anlamında bir ifadedir."

Bu ziyaret ile AK Parti'nin, Başbakan Erdoğan'ın ve devletin çözüm için kararlı olduğu niyetini ortaya koyduğunu belirtti. Şimdi karşı bir hamlenin de olması gerektiğine işaret eden Ensarioğlu, "Aynı güvenin karşı taraftan da güçlü bir şekilde verilmesi lazım. Ondan sonra da gereği neyse o yapılması lazım" dedi.

IRAK İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Ensarioğlu, çözüm süreci başlamadan önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile stratajik işbirliklerine gidildiğini, ekonomik, sosyal ve siyasal, birçok alanda bu ilişkilerin düzenlendiğini belirtti.

"Çünkü bu coğrafyada Türklerin ve Kürtlerin birlikteliği ve kaderi birbirine bağlanmış. Bu kader birlikteliğini yeniden doğru temelde tesis etmek lazım" diyen Ensarioğlu, Kürt ve Türklerin birbirini yok sayıdığı bir Türkiye'de ve Ortadoğu'da mutluluğu yakalamanın mümkün olmadığını belirtti. Herkesin bir ve kardeş olduğu bir coğrafyada bu birlikteliğin yeniden tesis edilmesinin şart olduğuna dikkati çeken Ensarioğlu, "Enerji anlaşmaları yapılmıştı. Doğalgaz ve 6 bölgede petrol aranarak Türkiye üzerinden nakil hatları ile hem Türkiye'ye temini hem de başka ülkelere satışı ile ilgili ciddi anlaşmalar yapıldı. Burada batılı güçlerin ve Bağdat hükümetinin direncine rağmen yapıldı. Ama bunlar inşallah daha güçlü bir işbirliği ile iki ülkenin menfaatini daha da çok güçlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Galip Ensarioğlu Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title