Haberler

Bank Asya Avukatının Fetö Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya ortakları avukatı Süleyman Taşbaş'ın "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık Süleyman Taşbaş ile avukatı katıldı.

Duruşmada kimlik tespitinin ardından savunma yapan Taşbaş, hakkındaki yöneticilik suçlamasını reddederek, soruşturma aşamasında etkin pişmanlıktan yararlanarak verdiği ifadesini tekrarladığını söyledi.

Sanık Taşbaş, 2013'e kadar manevi yönde yapılan sohbetlerin yerini siyasi sohbetlere bıraktığını, bu konuda şikayetini söyleyince ülke meselelerine duyarlılık gösterdikleri gibi cevaplar verildiğini söyledi. Bu dönemde kendisini yakın markaja alıp, "şefkat tokadı yersin, ailenin başına bir şeyler gelir" diyerek sindirildiğini savunan Taşbaş, söz konusu rahatsızlığının Bank Asya'da da yaşandığını, 2015 yılından itibaren sohbetlere katılmayı bıraktığını ve ByLock'u da sildiğini öne sürdü.

Taşbaş, "Ciddi manada kandırıldığımı düşünüyorum, çok pişmanım. Bank Asya'daki davalar için kalabalık bir ekip kurdum. Ekipte profesörler, akademisyenler de vardı. Dava sürecinde 15 günde bir toplanıyorduk ve müzakere yapıyorduk. Hissedarlarla zaman zaman toplantı yaptım. Hissedarların tamamı konu mankeni idi, söz sahibi değillerdi. Bana rahatsızlıklarını dile getirdiler. 'Bankanıza sahip çıkın' dediğimde Ahmet Beyaz benim söylemimden rahatsız olmuştu." dedi.

Örgüt tarafından para yatırma talimatı verildiğinde, Bank Asya'dan çıkışı yapılan 3 kişi için 10 trilyon tazminat verilmesinin kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Taşbaş, bu durumu da hissedarlara söylediğini ancak tartışma yaşanarak kavga çıktığını anlattı.

"Parası olan kaçtı, sohbete katılanlar tutuklandı"

Banka davasıyla ticari maksatla ilgilendiğini iddia eden Taşbaş, "Sürecin bu noktaya geleceğini bilseydim, söz konusu davalara bakmazdım. Başkalarının işlediği suçun cezasını çekmek istemiyorum. 15 Temmuz'dan sonra ekonomisi iyi olanların kaçtığını, sohbetlere katılanların ise tutuklandığını gördüm. Sohbetlere tamamen dini bir şey öğrenebilir miyim diye girdim. Bu süreç 2015'e kadar devam etti." ifadesini kullandı.

Sanık Taşbaş, etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde soruşturma sürecinde birden fazla ek ifade verdiğini ancak tahliyesine karar verilmediğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Etkin pişmanlıktan yararlanmam gerekiyor. Verdiğim ifadeler nedeniyle 15 avukat tutuklandı. Bir sürü kişi soruşturuldu. Bank Asya'daki param icradan kaynaklıdır. İki tane Dijitürk üyeliğim vardı. Birini iptal ettim diğerine ise aboneliğim sürüyor. ByLock'u 27 Ağustos 2014'te 'Adil' kod adlı A.K. adlı şahıs yükledi. ByLock'ta avukatlar arasında bir program yüklendi. Günlük sohbetler, bazı avukat, hakim ve savcılar ile ilgili bilgiler ve örgüt elebaşısı Gülen'in beyanları paylaşılıyordu."

Sanık Taşbaş'ın avukatı da söz alarak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, mevut delil durumunu dikkate alarak sanık Taşbaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, eksiliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Twitter'da @bankasyaortak isimli kullanıcı adıyla bir hesap ac¸ıldıgˆı ve bahse konu hesabın şüpheli Süleyman Taşbaş tarafından kullanıldıgˆı ve FETO¨/PDY silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n propagandasının yapıldığı belirtilerek, paylaşımlar ile basın açıklamalarına yer verildi.

İddianamede, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in kamuoyuna 2014 yılında yansıyan "Bank Asya'ya para yatırın" talimatının ardından s¸u¨phelinin banka hesabında 15 Kasım 2014 sonrası 1 milyon 400 bin TL u¨zerinde artıs¸ oldugˆunun tespit edildiği vurgulandı.

Şüphelinin söz konusu hesabına para gönderenlerin büyük bir kısmı hakkında FETÖ'den soruşturma veya dava açıldığı anımsatılan iddianamede, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Su¨rat Basım Yayın Reklamcılık ve Egˆitim Arac¸ları Sanayii Ticaret Anonim S¸irketinin şüpheli Taşbaş'a 2015 yılında 19 is¸lem ile toplamda 937 bin 511 TL para go¨nderdiği belirtildi.

Kaynak Holding'e kayyum atanan I·mran Okumus¸'un bir gazetede 20 Ocak 2016 yılında çıkan röportajına yer verilen iddianamede, Okumuş'un "...Avukat Su¨leyman Tas¸bas¸'a da 2015'te 1 milyon 55 bin lira para o¨dendi. Oysa ki Tas¸bas¸'ın, 2015'te Kaynak Holding adına yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ hic¸bir dava yok. Bu paraların, avukatlar u¨zerinden bas¸ka yerlere aktarıldıgˆı du¨s¸u¨nu¨lu¨yor." şeklinde beyanının bulunduğuna yer verildi.

Şu¨pheli Taşbaş'ın ByLock programını kullanmadıgˆını beyan ettiği ancak kullanımında bulunan telefonuna ilişkin incelemede, şu¨phelinin 27 Ağustos 2014 tarihinden itibaren FETO¨'nün ByLock programı ic¸in kiraladıgˆı serverlarına toplam 171 bin 647 kez eris¸im yaptıgˆının tespit edildigˆi vurgulandı. İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında diğer FETÖ şüphelisi avukatlar ile bir kısım tanıkların ifadelere de yer verildi.

Beyanları "etkin pişmanlık" kapsamında değil

İddianamede, şüphelinin ifadesine yer verildi. Şüphelinin ilk başta hiçbir suçlamayı kabul etmediği ancak tutuklandıktan sonra müracaat ederek örgütün yapılanmasına ilişkin beyanda bulunduğuna dikkat çekilerek, "Her ne kadar s¸u¨pheli Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆımıza ek mu¨racaatında yapılanma ic¸erisinde bir kısım kis¸ilere ilis¸kin beyan ve ac¸ıklamalarda bulunmus¸ ise de ismini bildirdigˆi s¸u¨phelinin c¸ogˆuna yakınının ByLock kriptografik iletis¸im sistemini kullandıklarının belirlenmesi nedeniyle zaten tespit edildigˆi, digˆer kis¸ilerin tamamının da yakalanan ve hakkında sorus¸turma yu¨ru¨tu¨len kis¸iler oldugˆu, bildirdigˆi isimlerin tamamına yakınının kamuoyunca takip edilen kis¸iler oldugˆu" ifadesine yer verildi.

İddianamede, s¸u¨phelinin o¨rgu¨t yapılanmasındaki etkinligˆi dikkate alındıgˆında, FETO¨/PDY'nin karanlık, gizli kalmıs¸ stratejik eylem ve is¸lemlerine ilis¸kin sorus¸turmanın genis¸letilmesine ve detaylandırılmasına yo¨nelik hic¸bir ac¸ıklama yapmadıgˆı, bu yapılanmanın kumpas ve manipu¨lasyon niteligˆindeki eylem ve faaliyetlerine dair beyan ve ac¸ıklamalarda bulunmadıgˆı, c¸ok yogˆun olarak ByLock'u kullanmasına ragˆmen inkarda bulunarak kimlerle iletis¸im kurdugˆunu belirtmemis¸ oldugˆu hususları dikkate alındıgˆında s¸u¨phelinin bu beyanlarının etkin pis¸manlık niteligˆinde olmadıgˆı kanaatine varıldığı kaydedildi.

Şu¨pheli Su¨leyman Tas¸bas¸'ın FETO¨/PDY'nin finansmanını sagˆlayan Bank Asya'ya yasal zeminde yapılan is¸lem ve aras¸tırmalar su¨recinde aleyhe kamuoyu olus¸turulmasına yo¨nelik beyanlarının bulunduğu, yine Ergenekon sorus¸turma ve kovus¸turma su¨rec¸lerinde FETO¨'nün olus¸turmak istedigˆi algı ile uyumlu beyan ve ac¸ıklamalarda bulunduğu anlatılan iddianamede, 4 Ekim 2012'de silahlı saldırıya uğrayan Asuman Akc¸a'nın DHKP/C silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ adına o¨ldu¨ru¨lmesi su¨recinde hic¸ ilgi ve irtibatı olmadıgˆı ve bu o¨ldu¨rmeye tes¸ebbu¨su¨ eyleminin FETO¨/PDY'nin tasarlayıp yo¨nettigˆi, söz konusu saldırının s¸u¨phelisi Selc¸uk Aymaz'ın avukatlığını tespit edilemeyen bir s¸ekilde aniden u¨stlenmis¸ olduğu aktarıldı.

İddianamede, "FETO¨/PDY avukatlık yapılanmasında en etkin olan s¸u¨phelilerle ve kis¸ilerle yu¨zlerce kez irtibat kurması, ByLock kriptografik iletis¸im sistemini c¸ok etkin ve yogˆun bir s¸ekilde kullandıgˆının tespit edilmis¸ olması, Bank Asya'da yu¨klu¨ miktarda hesabının bulunması, STV ve digˆer FETO¨/PDY kanallarının Digitürk platformdan c¸ıkartılması sonrası var olan üyeliğini iptal ettirmesi hususları bir bu¨tu¨n olarak degˆerlendirildigˆinde, s¸u¨phelinin FETO¨/PDY'nin avukatlık yapılanmasında yo¨netici konumda bulunduğu anlaşılmıştır." değerlendirmesine yer verildi.

İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Kaynak Holding Ahmet Beyaz Bank Asya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title