Haberler

Ayvalık'ta Ünlü Şair Sabahattin Ali Adına Kütüphane Açıldı

Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri’nin 39. halkası Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Beşiktepe Mahallesi’nde Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Sabahattin Ali’ nin müzikolog kızı Prof. Dr. Filiz Ali tarafından açıldı.

Rasime- Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri'nin 39. halkası Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin Beşiktepe Mahallesi'nde Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Sabahattin Ali' nin müzikolog kızı Prof. Dr. Filiz Ali tarafından açıldı.

2 bine yakın kitap ve bilim- edebiyat dergileriyle donatılarak açılan kütüphaneye unutulmaz şair Sabahattin Ali'nin ismi verildi.

Öyküleri, romanları ve şiirleriyle Türk Edebiyatı'nda önemli bir yeri olan toplumcu, gerçekçi Sabahattin Ali'nin yıllar önce Ayvalık'ta yaşamış olması ve adının herhangi bir parka, caddeye ya da kütüphaneye verilmemiş olmasının eksikliğini telafi etme adına bir girişimde bulunan Recai Şeyhoğlu, annesi Rasime Şeyhoğlu ile birlikte bu eksikliği kapattı.

Açılışta konuşan Recai Şeyhoğlu, "Şiirleri yıllarca dillerden düşmemiş, türkü olmuş - şarkı olmuş Sabahattin Ali adına dağ başında bir köyde kütüphane açmış olmaktan çok mutluyuz. Dağlara olan aşkını 'Benim meskenim dağlardır dağlar' şiirinde dile getiren Sabahattin Ali'ye Beşiktepe köylüsünün sahip çıkması da ayrı bir güzelliktir" dedi.

Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde yine Ayvalık'ın bir mahallesi olan Bağyüzü'nde Orhan Kemal adına bir kütüphane açtıklarını hatırlatan Şeyhoğlu, "Her iki yazara olan aşkımızı istedik ki zincirimizin birer halkası olarak yaşatalım. Ulusal-evrensel değerlere sahip çıkmanın bir erdem olduğuna inanıyoruz. Cahit Arf, Abidin Dino gibi bilim- sanat insanları unutulmamalı, unutturulmamalı, her biri dağda bayırda, kültür merkezlerinde - caddelerde yaşatılmalıdır.

Bu konuda bize omuz veren Ayvalık Belediyesi'ne de minnettarız" diye konuştu.

Anne Rasime Şeyhoğlu'nun kalp yetmezliğinden yoğun bakımda tedavi görüyor olması nedeniyle katılamadığı açılışta halk ozanı Mustafa Özenç, Sabahattin Ali şiirlerinden oluşan türkülerle bir konser verdiği açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise Sabahattin Ali'nin Türkiye'nin en önemli şairlerinden biri olduğunu hatırlatarak, O'nun adını ölümsüzleştirilmesine katkı veren Recai ve Rasime Şeyhoğlu ailesine teşekkür etti.

Açılış kurdelesinin Sabahattin Ali'nin kızı Prof. Dr. Filiz Ali, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Recai Şeyhoğlu tarafından kesilmesinin ardından kütüphane ziyaret edildi.

Kütüphanede Sabahattin Ali ve ailesine ait bir köşenin bulunması ise Prof. Dr. Filiz Ali'yi duygulandırdı.

Kütüphanenin her iki köşesine Sabahattin Ali'nin özgeçmişinin asılması dikkatlerden kaçmadı.

Tabanı tamamen halılarla döşenen, balonlarla süslenen, duvarlarına heybe ve tarım araçları asılan, tablo ve el işi iğne oyalarıyla mini bir anı evine de dönüştürülen kütüphaneye Filiz Ali babasının kitaplarını, ressam Arif Buz da bir tablosunu bağışladı.

Kütüphane, sonraki günlerde hem kahve hem de okuma salonu olarak hizmet vereceği öğrenilirken, Beşiktepe Muhtarı Ethem Gümüş ise kütüphaneyi herkesin merak ettiği ve ziyaret edilen bir kütüphane haline getirmeyi amaçladıklarını kaydederken, Belediye Başkanı Rahmi Gençer de çok okuyan öğrencilere birer laptop vereceğini vaad etti.

Ünlü Müzikolog ve Ayvalık Uluslar arası Müzik Akademisi Başkanı Prof. Dr. Filiz Ali ise, babasının adının böyle bir köyde yaşatılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Beşiktepe halkına teşekkür etti.

39. kütüphanenin açılışı nedeniyle çok mutlu olduğunu dile getiren Recai Şeyhoğlu ise 40. kütüphaneyi ise Bergama'nın Tepeköy'ünde açmayı hedeflediklerini belirterek, Tepeköy'de; Çocuk Kütüphanesi, Öner Yağcı Edebiyat Tarihi Kütüphanesi ve Feyza Hepçilingirler - Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi'nin açılacağını müjdeledi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recai Şeyhoğlu Sabahattin Ali Filiz Ali Ayvalık Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title