Haberler

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez Açıklaması

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, bugün Irak'ın kuzeyinde yönetimi elinde bulunduran Barzani ailesinin, 20.yüzyıl boyunca etki alanları içerisinde bulunan Kürtleri, kendi çıkarları uğruna dönemin güçlü devletlerine pazarladığını belirterek, "Bölgedeki Kürtlerin en büyük düşmanı Barzani ailesidir" dedi.

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, kökenleri konusunda Yahudi olduklarına dair ciddi iddiaların olduğu Barzani ailesinin bölgede gerçekleştireceği referandum ile Kürtleri yine büyük bir kaosun içerisine sürüklemek üzere olduğunu kaydederek, "Kendisi de bir Kürt Yahudisi olan ve Los Angeles California Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Yona Sabar'ın, 1982 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayımlanan 'The Folk Literature of the Kurdistani Jews: An Anthology' (Kürdistan Yahudilerinin Halk Edebiyatı: Antoloji) isimli kitabı Barzanilerin soyu ile ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. Prof. Sabar'ın verdiği bilgiye göre, Kuzey Irak'ta 16 ve 17. yüzyılda Barzani ailesine mensup hahamlar Yahudi eğitim kurumları oluşturmuşlardı.

Barzaniler Kürtleri İngilizlere satıyor

1900'lü yılların hemen başında Barzan Aşireti'nin başında olan Şeyh Muhammed devlete başkaldırdığı gerekçesi ile Sultan Abdülhamid'in emri ile Hamidiye Alayları tarafından ailesi ile beraber bugünkü Kuzey Irak'tan alınıp, Bitlis'e sürgün edilmiş, geri döndüğünde de fazla yaşamamıştı.

Muhammed'den sonra yerine gelen oğlu Abdüsselam'ın liderliğinde Barzani ailesinin gücü artmaya başlamıştır. Abdüsselam diğer aşiretlerin yanısıra siyasi alanda faaliyet gösteren Kürt cemiyetleri ve partileri ile temasa girişmiş ve 1907'den itibaren Osmanlı Devleti'nden kabul edilemez isteklerde bulunmaya başlamıştır. Bu talepleri silahlı hareketlerin de takip etmesi üzerine Babıali bölgeye Dağıstanlı Mehmed Paşa'nın komutasında birlikler sevkedince Abdüsselam hakim olduğu toprakları bir seneliğine terketmek zorunda kalmıştır

Birinci Dünya Savaşı başlayınca Barzanlılar devlete asker vermemenin yanında düşman kuvvetleriyle beraber hareket etmeye başlayınca, Osmanlı Devleti'nin Musul Valisi Süleyman Nazif Paşa, Abdüsselam'ı astırmak zorunda kalmıştır.

Barzan'daki Nakşibendi tekkesinin şeyhliğini bu kez Ahmed Barzani üstlenir. Onun yerini sonraki senelerde Mustafa Barzani alacak ve Mustafa Barzani'nin oğlu Mesud Barzani de babasının ardından Barzan Aşireti'nin lideri olacaktı.

Barzanileri katliamdan Mustafa Kemal Atatürk kurtarıyor

I. Dünya Savaşı sonrasında enerji kaynakları zengini Irak, İngilizlerin elinde kalır. Bölgede İngilizlere karşı bir cephe de oluşur. Barzani kardeşler de bu cephede yer alırlar

Irak'taki İngilizler, Barzani kardeşleri yok etmek üzere harekete geçip 1932'de Ahmed, Sadık ve Mustafa Barzanileri sıkıştırırlar. Irak dağlarında ölümle burun buruna gelen üç kardeş ve 100 kadar peşmerge, 23 Haziran 1932'de Türkiye'ye sığınarak Mustafa Barzani'nin kendi tabiri ile Mustafa Kemal Atatürk sayesinde mutlak bir ölümden kurtulurlar." şeklinde bilgilere yer verdi.

Barzaniler Kürtleri Sovyetlere pazarlıyor

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2. Dünya Savaşı sonunda İran'ın Mahabat kentinde Kürtler bir cumhuriyet kurdular. Mustafa Barzani kendisini general ilan etti ama bu devletçik bir yıl sürmeden 1947 yılında İran tarafından bertaraf edildi. Mustafa Barzani, Sovyet sınırı içinde Kızıl Ordu'ya girdi ve kendisine orada albay rütbesi verildi.

Irak'ta rejim değişikliği üzerine Mustafa Barzani 1958 yılında memleketine döndü. Sovyetler Birliği onu Irak hükümeti üzerinde bir baskı aracı olarak kullandı. Bu süreçte İsrail de Mustafa Barzani ile ilişki kurdu. Barzani 1967 ve 1973 yıllarında İsrail'e giderek orada özel görüşmeler yaptı.

Barzaniler Kürtleri İran'a Pazarlıyor

1970'lerin başında bu kez İran, Mustafa Barzani'yi Irak'a karşı kullanmaya başladı. İsyan eden Barzani'ye İran 1975'te yardımı kesince Irak ordusu Barzani peşmergelerine büyük bir darbe vurdu. Bunun üzerine Mustafa Barzani İran üzerinden Amerika'ya geçti ve 1979 yılında orada öldü.

Kürtler ABD'ye Peşkeş Çekiliyor

Molla Mustafa Barzani'nin yerine geçen oğlu Mesut Barzani, Kuzey Irak'ta Erbil, Dohuk ve Süleymaniye'den ibaret olan bölgenin başına getirildi

ABD'nin Irak'ı işgal etme sürecinde, bölgede bu ülke ile kayıtsız şartsız işbirliği yapan Barzani, şimdi aynı devletler yani Amerika ve İsrail'in desteği ile bir Kürt Devleti kurmanın mücadelesini veriyor.

Barzani Kürtleri, İsrail'in İdeallerine Kurban Ediyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mesud Barzani'nin referandum sürecinde hazırlanan propaganda afişlerinde açık açık Türkiye, İran ve Suriye topraklarının bir kısmını da içeren sözde 'Büyük Kürdistan?' haritası kullanıldı. Nerede bir 'Kürdistan' haritası varsa onun yanında İsrail bayraklarının boy göstermesi, korsan referandumun asıl amacını da bir kez daha gözler önüne serdi. Yani Mesut Barzani tıpkı babası, amcası ve dedesi gibi bölgedeki Kürtleri birilerine pazarladı.

Barzani, daha önceleri olduğu üzere yine bir emperyalist güçle işbirliği yaparak komşu halkların düşmanlıklarını üzerlerine çekmiş bulunuyor. Bölgede emperyalizme maşalık yapan Barzani'nin bu manevralarından en büyük zararı bölgedeki Kürtler görecektir. Krizin sonunda Barzani ailesi bir şekilde kendini kurtaracak ama bütün bu siyasi ikbal mücadelesinde ezilenler bölgedeki Kürtler olacaktır." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mustafa Kemal Atatürk Mesut Barzani Savaş Eğilmez Irak Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title