Haberler

Asala'nın Şehit Ettiği Büyükelçi Taha Carım Roma'da Anıldı

ASALA örgütünce 40 yıl önce öldürülen Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım için Roma'da Kuran-ı Kerim tilaveti de yapılan, iftar dolayısıyla ezan da okunan bir anma töreni düzenlendi.

ASALA örgütünce 40 yıl önce öldürülen Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım için Roma'da Kuran-ı Kerim tilaveti de yapılan, iftar dolayısıyla ezan da okunan bir anma töreni düzenlendi.

Tören, Roma'nın merkezindeki Vatikan'a ait görkemli ve Rönesans döneminde inşa edilmiş saraylardan biri olan Cancelleria'da dün akşam gerçekleştirildi.

Fresklerle bezeli salondaki sahneye birer Vatikan ve Türk bayrağı konulurken, şehit büyükelçi Taha Carım için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından sırasıyla iki ülkenin milli marşları çalındı.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı'nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Vatikan nezdinde görev yapan birçok misyon şefi, Papalık Devletlerarası İlişkiler Kongregrasyonu (Dışişleri Bakanlığı) müsteşarlarından Monsenyör Michael Crotty, Fener Rum Patrikliği'nin Roma'daki temsilcisi Arhimendrit Simeon Catsinas'in de aralarında bulunduğu din adamları ile çok sayıda konuk katıldı.

Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği Din Görevlisi Emre Şimşek, kısa bir Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından iftar saati olması münasebetiyle ezan da okudu.

Daha sonra konuklara, Türk mutfağından seçkilerin yer aldığı bir iftar yemeği ikram edildi.

"TERÖRÜ SINIFLANDIRAMAYIZ"

Büyükelçi Mehmet Paçacı, törende yaptığı konuşmada, seleflerinden Taha Carım'ın 9 Haziran 1977'de, Ermeni terör örgütlerince üstlenilen bir suikastta öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bir kez daha bu vesileyle, dünyada artan ve acılara sebebiyet veren bütün terör eylemlerini güçlü bir şekilde kınamalıyız" ifadesini kullandı.

Paçacı, terör eylemlerinin mağduru olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, terörün "iyi" ya da "kötü", "senin" veya "benim" gibi sınıflandırılamayacağını düşündüklerini söyledi.

Prof. Paçacı, dönemin Katolik lideri Papa 6. Paul'un, Carım'ın öldürülmesinden 3 gün sonra Aziz Petrus Meydanı'nda saldırıyı kınayan açıklamasından alıntı da yaptı.

2. ABDÜLHAMİD'İN PAPA'YA DAVET MEKTUBUNA ERMENİ DİN ADAMI ARACI OLDU

Vatikan Gizli Arşivleri'nde çalışmalar yapan Araştırmacı Canan Parmaksızoğlu da, yakın zamanda çıkaracağı kitabının da konusu olan, Sultan II. Abdülhamid döneminde Vatikan ile ilişkilere değindiği bir konuşma yaptı.

Parmaksızoğlu, ilk kez Vatikan Arşivleri'nden kendisinin ortaya çıkardığını söylediği, II. Abdülhamid'in, Katolik Ermeni Patrik X. Azarian aracılığıyla Papa XIII. Leo'ya gönderdiği 1888 tarihli bir davet mektubunu açıkladı.

Canan Parmaksızoğlu, şöyle konuştu:

"İtalya Krallığı Roma'yı işgal ettiği için ve Roma'nın devlet başkanı Papa olduğu için, papalar bu yeni devletin gücünü, otoritesini 1929'a kadar kabul etmiyor ve saraylarından çıkmıyorlar; bu yaklaşık 50 yıllık bir süreç. 2. Abdülhamit de zor durumda kalan Papa'yı İstanbul'a davet ediyor ve eğer oraya giderse en iyi şekilde ağırlanacağını söylüyor. Tabii ki Papa'nın İstanbul'a gitmediğini biliyoruz, ancak cevap mektubunu çok araştırmama rağmen henüz bulamadım. 2. Abdülhamid'in daveti, Vatikan ile Osmanlı Devleti arasındaki dostluğu gösteriyor."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

Vatikan ve Türkiye milli marşlarının çalınması.

Kur'an-ı Kerim tilaveti, ezan okunması ve kısa iftar duası.

Cancelleria Sarayı'ndaki etkinlikten görüntüler.

Büyükelçi Mehmet Paçacı ve araştırmacı Canan Parmaksızoğlu'nun  konuşmalarından alıntılar.

Konuklar, iftar nedeniyle kurulan büfede Türk yemeklerini tadarken. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuran-ı Kerim Mehmet Paçacı Vatikan Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title