Haberler

Arap Gazeteciler İstanbul Buluşması

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, İslam ve Arap dünyasının önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, "Ya bu tuzaklanan yerlerden birlikte kurtulacağız ya da birlikte batacağız. Birlikte kurtulmamız gerekiyor.

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, İslam ve Arap dünyasının önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, "Ya bu tuzaklanan yerlerden birlikte kurtulacağız ya da birlikte batacağız. Birlikte kurtulmamız gerekiyor. Bunun illa şu ya da bu isimle olmasına gerek yok." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Arap Gazeteciler İstanbul Buluşması" kapsamında, 18 Arap ülkesinden 60 gazeteci, İstanbul'da bir araya geldi.

"Arap Gazeteciler İstanbul Buluşması"nın birinci oturumunun sonunda söz alan Mutanoğlu, Türkiye'nin özellikle Arap ve İslam dünyasıyla ilgili yaklaşımından dolayı memnuniyetlerini bildiren konuşmacılara teşekkür etti.

Çünkü Türkiye'yi takip edenlerin, bazı şeylerin değiştiğini gördüğünü ifade eden Mutanoğlu, Türk halkında İslam ve Arap dünyasındaki gidişata karşı çok önemli endişeli bir bakış olduğunu, ama bu tepki ve düşüncelerini dile getirebilecekleri bir siyasi atmosferin olmadığını aktardı.

Son 15 sene içinde bu atmosferin ortaya çıktığını dile getiren Metin Mutanoğlu, "Dolayısıyla tam olarak görüşümüzü ortaya koyduk. Ben şunu iyi hatırlıyorum 2001 yılında İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıda Türkiye'de hiç olmayan bir şey oldu. Bu çok önemliydi. Siyasi olarak başka şekilde düşünebiliriz bu farklı ama Türkiye'nin en büyük futbol takımı Beşiktaş'ın trübünlerinde "Hamas'a selam direnişe devam" sloganları atıldı. Bu gerçekten çok önemli bir şey. Çünkü bizde futbola siyaset karıştırılmaz hiçbir zaman. Futbol, spor başka yerdedir, siyaset başka yerdedir. Ama ilk defa 2001'deki İsrail'in acımasızca Filistinlileri katlettiği saldırıda, insanlar tepkilerini evlerine Filistin bayrağı asarak, stadyumlarda Filistin'e selam vererek göstermiş oldular. Bu çok önemliydi." dedi.

İki yıl önce Tunus'a gittiğini ve AA'nın Fransızca servisinin Tunus'ta bulunduğunu anlatan Mutanoğlu, orada yayın yapan bir gazetede " Türkiye, Tunus'u nasıl yeni Osmanlı vilayetine dönüştürmeye çalışıyor?" manşetini gördüğünü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Nahda lideri Raşid el Gannuşi ve bir başka siyasi liderin fotoğrafının yer aldığını aktardı.

Bunu görünce çok şaşırdıklarını ifade eden Mutanoğlu, "Özellikle böyle bir şey empoze ediliyor, pompalanıyor. Tahminim Fransız hükümeti tarafından finanse edilen medya tarafından bir korku ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Sanki yeniden Neo Osmanlıcı bir yönetim geliyor. Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Ama olmamasına rağmen bunun propagandası ısrarla yapılıyor. Bunun bir amacının olması lazım. Ankara'nın hiçbir koridorunda, odasında 'biz yeniden Osmanlı'yı kuralım, yeniden Neo Osmanlı döneme girelim ya da yeniden Arap dünyasını kontrolümüz altına alalım' şeklinde bir şey konuşulmuyor." dedi.

-"Ya birlikte kurtulacağız ya da birlikte batacağız"

Türkiye'nin, Arap ülkelerinde demokratik, insan hakları ve özgürlükleri hayata geçirmelerini istediğini anlatan Mutanoğlu, şöyle devam etti:

"Sabahki konuşmamda medyanın rolünden bahsederken biraz değindim. Bugün gerçekten İslam ve Arap dünyası olarak önemli bir dönemden geçiyoruz. ya bu tuzaklanan yerlerden birlikte kurtulacağız ya da birlikte batacağız. Birlikte kurtulmamız gerekiyor. Bunun illa şu ya da bu isimle olmasına gerek yok. Her devletin kendi içinde bu kurtuluş çabasının içerisine girmesi gerekiyor. Ayrıca bu anlamda gazeteciler çok önemli. Halklarımıza doğru bilgiyi ulaştırmak anlamında gazeteciler çok önemli. Az önce Rula Sami Serhan Hanım (Filistinli gazeteci), 'Kapı açık ama bu kapıdan kim girecek' dedi. Ben de şunu söylüyorum: Bu kapının önüne kim engel koyuyor. Engelleri kim koyuyorsa bunu çok iyi bilmemiz gerekiyor. Biz Türkiye olarak, kapımızı, gönlümüzü, kalbimizi ve ellerimizi açık tutuyoruz. Diyoruz ki 'Ey İslam alemi gelin hep birlikte kurtulalım."

Birlikte hareket etmenin önüne kim engel koyuyorsa topyekun bir şekilde bununla mücadele etmek gerektiğinin altını çizen Mutanoğlu, "Bize çocukken 'Araplar bizi sırtımızdan bıçakladı' diye öğretildi. Acaba bunları kim bize öğretti? Bunlara iyi bakmamız lazım. Birbirimizle ilgili hüsnüzan beslememiz lazım. Birbirimizle ilgili güzel haberler yapalım. Sizler, Türkiye ile güzel haberler yapın. Bizler de sizlerle ilgili güzel haberler yapalım. Onun için bu tür toplantılar çok önemli." ifadelerini kullandı.

Taksim Metro İstasyonu'nda fotoğraf sergisi açarken İsrail Konsolosluğunun Türk bayrağı ile Filistin bayrağının yan yana konulmasına karşı çıktığını hatırlatan Metin Mutanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunlar nereye saldıracaklarını çok iyi biliyorlar. Dolayısıyla bu bizim birlikte olmamızı gerektirir. Anadolu Ajansı olarak dünyada yaklaşık 65 haber ajansıyla ortaklığımız var. Yine bazı ajans birlikleriyle ortaklıklarımız var. Mesela Avrupa Haber Ajansları Birliği'nin üyesiyiz. Güney Asya Haber Ajansı'nın üyesiyiz. Şunu gördük: Bazı birliktelikler kurabiliriz. Buradan çıkarken boş çıkmayalım. Buradan bir şeyler yaparak çıkalım. Ortak haber ağları oluşturabiliriz. Türkiye olarak bu tür şeylere açığız. Ev sahipliği yapmaya da hazırız."

Kaynak: AA / Güncel

Metin Mutanoğlu Anadolu Ajansı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title