Haberler

Antalya Türkiye'de Rahim Nakline Yoğun Talep

Dünyada ilk kez kadavradan rahim naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, nakilden sonra birkaç kez embriyo transferi yapılarak gebe kalan ancak kese büyümediği için gebeliği sonlandırılan Derya Sert'in bebek sahibi olması için detaylı tetkiklerinin devam ettiğini söyledi. Prof.Dr. Özkan, Türkiye'de rahim nakline inanılmaz talep olduğunu kaydetti.

Antalya'da 2011 yılında Sağlık Bakanlığı özel izniyle dünyada ilk olarak kadavradan rahim nakli gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, o dönemde insanların kendilerini anlamadığını belirtti. Prof. Dr. Ömer Özkan, İnsanlar 'Nereden çıktı bu rahim nakli' dediler. Sanki bir soyun nakli gibi düşünüldü. Dini otoriteler karşı çıkmıştı. Biz de çok fazla bilgi vermediğimiz, aniden olduğu için insanlar bunu öyle düşünmüştü dedi.

'BİZ DÜNYADA İLKİZ'

Halen dünyada Çekya, ABD gibi ülkelerde rahim nakli ameliyatlarının yapıldığını, geçen aylarda ABD'de canlı vericiden rahim nakli yapılan bir hastanın bebek sahibi olduğunu aktaran Prof.Dr. Özkan, şunları söyledi

Nakil sonrası birkaç kez gerçekleşen embriyo transferi sonucu gebe kalmasına rağmen çocuk sahibi olamasa da dünyada en başarılı rahim nakli bize, bizim kliniğimize ait. 2011 yılında ilk defa yaptığımızda dünyada hiçbir yerde kanun, mevzuat yokken Sağlık Bakanlığımız güvenip bize izni verdi, yaptık. Sonra Çek Cumhuriyeti, ABD gibi ülkelerde rahim nakilleri yapıldı. Hatta ABD'de kadavradan da yapıldı ama başarılı olamadı. Bizim için önemli olan çocuk sahibi olunması tabi. Biz buna odaklanıyoruz.

'CANLI VERİCİDEN RAHİM NAKLİ TERCİHİMİZ DEĞİL'

Canlıdan bağışı çok tercih etmediklerini söyleyen Prof.Dr. Özkan, Ama rahim naklinde en önemli sıkıntı, böbrek ve karaciğer naklinde olduğu gibi kadavradan bağış yapılmaması dedi. Canlıdan böbrek ve karaciğer naklinde ufak da olsa bir riskin söz konusu olduğunu belirten Prof.Dr. Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü

Canlıdan rahim nakli, diğer organ nakillerine göre karın içinde daha çok ameliyat gerektiren ve donöre daha çok zarar verecek bir nakil. Bunun için dünyada da bir tecrübe gerekiyor. Çok tecrübe gerektiren bir nakil. Çok sayıda yapmak gerekir. Bir süre sonra tecrübe geliştikçe bu tür nakiller yapılabilir. Yapılması da lazım.

'DERYA'NIN DETAYLANDIRILMIŞ TETKİKLERİ DEVAM EDİYOR'

Türkiye'de rahim nakline çok fazla talep olduğunu da vurgulayan Prof.Dr. Özkan, dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk hasta olan Derya Sert ile ilgili şunları anlattı

Derya'nın bebek sahibi olması için birkaç kez embriyo transferi yapıldı ve gebe kaldı. Ancak kese büyüyemediği için gebelik sonlandırıldı. Şimdi Derya'nın tetkikleri kadın doğum uzmanı arkadaşlarımızla birlikte detaylandırılarak devam ediyor. Sonuç bekleniyor. Amacımız Derya'nın bebek sahibi olması. Eğer Derya'yı bebek sahibi yapabilirsek rahim nakli bekleyen diğer hastalar için nakil daha güvenli olacak.

KADAVRADAN NAKİL DAHA MAKBUL

Dünyada henüz rahim nakli ile ilgili belirgin bir mevzuat olmadığını da kaydeden Prof.Dr. Özkan, Biz bunun ön ayağı olduğumuz için ayrıca çok da seviniyoruz. Rahim nakline inanılmayacak ölçüde talep var. Şu aşamada rahim naklinin kadavradan yapılması daha makbul görünüyor. Tecrübe ve sayı arttıkça canlıdan nakle de ihtiyaç duyulacaktır. Çünkü ihtiyaç sahibi çok insan var. Dünyada tecrübeler artsın sonra muhtemelen bizde de bunun mevzuatı olacaktır. Geri kalınacağını düşünmüyorum diye konuştu.

DÜNYADA İLK HASTA

Mersin'in Anamur ilçesinde oturan doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e, 2011 yılında kadavradan alınan rahim, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 7 saat süren ameliyatla nakledildi. Sağlık Bakanlığının özel izniyle yapılan nakil sonrası, Mustafa Sert ile evli olan Derya Sert, bebek sahibi olması için birkaç kez yapılan embriyo transferi sonucu gebe kaldı, ancak kese büyüyemediği için gebelik sonlandırıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ömer Özkan Derya Sert Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title