Haberler

Anadolu Ajansı 94 Yaşında

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devran: "AA, 21. yüzyılın Türkiyesi'nin vizyonunu dünyaya anlatmak için çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda" Akşam Gazetesi yazarı Ocaktan: "Son yıllarda AA'ya baktığımızda, hem Türkiye içindeki haber ağını genişletmesiyle hem de yurt dışındaki.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, "Anadolu Ajansı (AA), 21. yüzyılın Türkiyesi'nin vizyonunu dünyaya anlatmak için çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda" dedi.

Prof. Dr. Devran, yaptığı açıklamada, AA çalışanlarını 94. yıl dolayısıyla tebrik etti. Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olduğunu ve küresel bir aktör haline geldiğini kaydeden Devran, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun inisiyatifiyle Türkiye'nin dünyada da etkin bir aktör haline dönüştüğünü aktardı.

Türkiye'nin özellikle bölgesel sorunlarda görüşüne başvurulan bir ülke haline geldiğini dile getiren Devran, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar ne yazık ki Türkiye, sesini dünyaya duyuramıyordu. Bu ciddi bir eksiklikti. AA, bu açığı gidermede son zamanlarda çok önemli atılımlar yaptı. Dünyanın belli başlı merkezlerine bürolar kurarak, dünyayı birinci elden gözetlemeye başladı. Enformasyonu birinci kaynaktan alarak, Türkiye'ye, doğrudan, aracısız iletmeye başladı. Bu Türkiye açısından çok önemli bir gelişme. Aynı zamanda AA, Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmada çok önemli işler görmektedir. Bu açığı gidermesi bakımından AA. Türkiye'nin vizyonuna çok önemli katkı yapıyor."

AA'nın Türk basını için önemine değinen Prof. Dr. Devran, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki Türk basını dünyayı başka ajansların gözünden takip ediyordu. Bu ise dünyayı okumamızda, anlamamızda ciddi sorunlar yaratan bir durumdu. Oysa şimdi AA, kendi muhabirleriyle birlikte dünyadaki bütün olayları kolaylıkla takip edebilmekte ve bize güvenilir bilgiyi, doğru bilgiyi sunabilmekte. Bu, Türkiye açısından önemli bir durum. AA, 1920 yılında Türkiye Cumuhriyeti'nin kurtuluş mücadelesini dünyaya duyurmak için kurulmuştu. Bugünün AA ise 21. yüzyılın Türkiyesi'nin vizyonunu dünyaya anlatmak için çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Bu açıdan Sayın Kemal Öztürk ve ekibini kutluyorum."

Mehmet Ocaktan

Akşam Gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, AA'nın, habercilik anlamında Türkiye'nin en eski kurumu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ilk yıllarındaki imkanlarıyla orantılı olarak zaman zaman AA'nın grafiğinin düştüğü dönemler olabileceğini belirten Ocaktan, "Ancak, son yıllarda AA'ya baktığımızda, hem Türkiye içindeki haber ağını genişletmesiyle hem de yurtdışındaki temsilcilikleriyle daha küresel ölçekte bir ajans haline geldiğini söylemek mümkün" diye konuştu.

AA'nın yerel seçimlerdeki çalışmalarına da değinen Ocaktan, şunları söyledi:

"Son yıllarda iletişim ağının ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte haber ajansları artık seçimin sonuçlarını, Yüksek Seçim Kurulu'ndan önce veren, yerinde ve oluşturduğu yeni ağlarla güçlendiren bir yapıya kavuştu. AA, 90 bin kişilik ekiple yerel seçimleri izledi ve yerel seçimlerdeki sonuçları, biz tabii gazete ve televizyonlar olarak, AA'nın bu sağladığı yeni imkanla sonuçları anında, doğru olarak verme imkanına kavuştuk. Geçtiğimiz dönemde bunu yapan bir takım ajanslar vardı. Ama biz onlardan açıkçası biraz şikayetçiydik. Çünkü, maniple edilmeye açık, hatta belki ajans tarafından doğrudan maniple edilen sonuçlarla karşılaştık."

AA'yı, yerel seçim sonuçlarını aktarmasındaki başarısı dolayısıyla da kutlayan Mehmet Ocaktan, "AA, bu yeni dönemde yerel seçimler öncesi oluşturduğu ağla, hem medyanın yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırdı hem de daha çok habercilik anlamında önemli bir hizmet başarısının altına imza attı" ifadelerini kullandı.

Kurşun dizgilerin kullanıldığı dönemlerden beridir gazetecilik yapan ve 35 yıllık bir gazeteci olduğunu kaydeden Ocaktan, bugün gelinen noktanın, AA açısından bir başarı hikayesi olduğuna dikkati çekti.

Kenan Macit

Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Kenan Macit, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'e gönderdiği mesajda, Türk basınının sivil toplum örgütlerini tek çatı altında toplayan Gazeteciler Konfederasyonu üyesi federasyonlarının, ülke genelinde alanında ihtisaslaşan cemiyet, dernek ve birlikleri biraraya getirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin ve dünyanın gurur kaynağı AA'nın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmak için kurulduğunu hatırlatan Macit, AA'nın 94. yılını kutlamasının ülke ve medya açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Macit, Türkiye Cumhuriyeti'nin öncü kuruluşlarından AA'nın 94. yılını kutladığını belirterek, "Şahsınızda tüm meslektaşlarımıza daha nice yıllar temenni ederiz" ifadesini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Üniversitesi Mehmet Ocaktan Anadolu Ajansı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title