Haberler

    Amenore Nedir? Belirtileri Nelerdir?

    Amenore nedir? Amenore belirtileri nelerdir? Amenore nasıl tedavi edilir? soruları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Adet görememe durumu olarak nitelendirilen amenore iki çeşide ayrılıyor. İşte amonere hakkında tüm bilgiler...

    Adet görememe durumu her kadının başına gelebilen bir durumdur. Ancak, adet yaşının geçmesi ve geç adet olma durumlarını yaşayan kadınlarda bu durum rahatsızlık verebiliyor. Bu noktada özellikle Amenore konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Adet görememe olarak adlandırılan amenore, iki şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, amenore nedir, amenore belirtileri nelerdir, amenore nedenleri nelerdir, amenore nasıl tedavi edilir? İşte amonere hakkına tüm bilgiler...

    Amenore nedir?

    14 yaşına kadar ikincil seks karakterlerinin (meme büyümesi, koltuk altı ve kastıkta tüylenme) gelişmemesi veya ikincil seks karakterleri gelişmesine rağmen 16 yaşına rağmen ilk adetin görülmemesi veya normal adet gören kadında 3 siklus boyunca adet olmaması amenore olarak adlandırılır. Amenore'yi bu noktada ikiye ayrılır;14 yaşına gelmiş ve meme gelişimi veya pubik tüylenme gibi sekonder seks karekterleri gelişmemiş bir genç kızın henüz adetlerinin başlamaması primer amenore olarak adlandırılır.  Eğer meme gelişimi ve pubik tüylenme başlamışsa primer amenore diyebilmek için beklenmesi gereken yaş sınırı 16'dır.  Daha önce adet görmüş bir kadının 3 ay süreyle adetlerinin kesilmesine sekonder amenore denir.

    Amenore belirtileri nelerdir?

    -Adet peridyolarının olmaması,

    -Sıcak basması,

    -Erken gebelik semptomları,

    -Androjen fazlalığı belirtileri (Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezinin kabuk kısmınca salgılanan maddeye denir.)

    -Galaktore (Göğüsten süt gelmesi.)

    Amenore nedenleri nelerdir?

    Amenore birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Primer amenore ve sekonder amenore nedenlerini ikiye ayırdık.

    Sekonder amenore nedenleri:

    Gebelik (en sık nedendir)

    Emzirme

    Menopoz

    Doğum kontrol hapı alımı sonrası amenore

    Stres, depresyon

    Aşırı zayıflık, iyi beslenememe, anoreksia

    Hipofiz hastalığı: Hipofizin ablasyonu, Sheehan sendromu,

    Prolaktinoma (hiperprolaktinemi, süt hormonunun aşırı üretilmesi)

    Kontrol edilmemiş endokrinopatiler: Diyabet, hipotiroidizm ve hipertiroidizm

    Polikistik over hastalığı

    Kemoterapi

    Radyoterapi

    Rahim içi yapışıklık gelişmesi (Asherman sendromu)

    İlaç tedavisi: Sistemik steroidler, danazol, GnRh Analogları

    Prematür ovaryen yetmezlik, erken menopoz

    Sarkoidoz

    Hiperandrojenemi (Testesteron benzeri erkeklik hormonlarının artması)

    Prolaktinoma

    Primer amenore nedenleri:

    Yapısal (konstitüsyonel) gecikme

    Turner sendromu (Gonadal disgeneziler): Fizyolojik dışında en sık nedendir.

    Hipotalamus ve hipofize ait patolojiler, tümörler

    İmperfore hymen (Kızlık zarında açıklık olmaması)

    Galaktozemi

    Transvers vajinal septum (Vajinada perde olması

    Vajina, serviks (rahim ağzı) veya rahmin doğuştan gelişmemiş olması (RKM-

    (Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sendromu, Müllerien agenezis)

    Testiküler feminizasyon (XY kromozomlu dişi dış görüntüsünde birey adet görememe şikayetiyle başvurur.)

    Langerhans hücreli histiyositoz (Hand Shüller Christian hastalığı)

    Radyoterapi (beyine)

    Kemoterapatik ilaçlar

    Ciddi beslenme bozukluğu, anoreksia

    Primer hipotiroidizö

    Cushing sendromu

    Kalmann sendromu

    Testiküler feminizasyon

    Amenore nasıl tedavi edilir?

    -Sekonder amenorenin en sık nedeni gebeliktir, bu nedenle öncelikle gebelik araştırılmalıdır. Gebelik yoksa tedavi sebebe yönelik düzenlenir. İyi beslenememe, aşırı zayıflık, stres, depresyon, aşırı egzersiz gibi nedenlerse öncelikle bu durumlar düzeltilmelidir.

    -Eğer rahim (uterus), rahim ağzı (serviks) ya da vajen gibi organlarla ilgili bir anatomik bozukluk varsa buna düzeltmeye yönelik ameliyat gerçekleşebilir.

    -Eğer beyindeki hipofiz bezinde aşırı prolaktin hormonu (süt hormonu) üretimine neden olan bir tümör varsa tedavi tümörün boyutuna göre ilaç tedavisi ya da ameliyat olabilir. r

    -Yumurtlama bozukluğu (anovulasyon, polikistik over sendromu) gibi durumlarda östrojen ve progesteron hormonu içern ilaçlar, doğum kontrol hapları tedavide kullanılır.

    Her şeyden önce bu konu hakkında uzman bir doktora danışmanızı öneririz.

    Kaynak: Pembenar / Kadın

    Kadın Haberler

    Bakmadan Geçme

    Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title