Haberler

Son Dakika | Alkazar Sineması, "Hope Alkazar" adıyla yeniden sanatseverlerle buluştu

Güncelleme:

Son dakika gündem haberi... Beyoğlu'nun sembol mekanlarından Alkazar Sineması, "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin son gününde "Hope Alkazar" adıyla kapılarını yeniden sanatseverlere açtı.

Beyoğlu'nun sembol mekanlarından Alkazar Sineması, "Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin son gününde "Hope Alkazar" adıyla kapılarını yeniden sanatseverlere açtı.

Restorasyona maddi destek sağlayan Hışım Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nizam Hışım'ın da katıldığı açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Alkazar Sineması'nın 100 yıllık geçmişine atıfta bulunarak, restorasyonun ardından çok güzel bir yapı ortaya çıktığını söyledi.

Binanın dijital bir sanat eseriyle açıldığının altını çizen Demircan, "(Alkazar Sineması) Kendisi ile iftihar ettiğimiz, Refik Anadol ile güzel bir başlangıç yaptı. Teknoloji ama bambaşka bir anlayışla eskinin içine yeni bir bakış açısı koymaya çalıştı. Bugün içinde bulunduğumuz sergi, burada 1940'lardan kapanıncaya kadar gösterilmiş 150 filmden kareler bulunduruyor. O karelerin altında, burada yaşanmış duygularımızı, kültürümüzü, sinemamıza ait güzellikleri yeni bir sanatla, dijital sanatla, herkesin hoşlanacağı bir hale getirdi." dedi.

Demircan, Hope Alkazar binasındaki durumu "sanatın içinde sanat" olarak değerlendirerek, şu bilgileri verdi:

"Dolayısıyla hem sinema kültürümüze dikkat çekiyor hem de milyonlarca kareyi, böyle akıllı bir yöntemle hepimizin ilgisine, beğenisine sunuyor. İşte buna tam da 'Kökü mazide ati' diyoruz yani kökü geçmişte gelecek. Zaten kültür ve sanat da böyle bir şey değil mi? Kültür, bizi biz yapan geçmiştir. Sanat da ondan aldığımız ilhamla günü yaşamak, yeni düşünceler, yeni yaklaşımlar üreterek vizyon katmak ve bize hitap eden yaklaşımları ortaya koymaktır. Kültür ve sanat zaten tam da budur."

Refik Anadol'un "Alkazar'ın Rüyası" eseri ziyarete açıldı

"Alkazar Rüyası" isimli interaktif enstalasyonu binada sergilenen ünlü sanatçı Refik Anadol ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserini Nike Türkiye'nin katkılarıyla hazırladığını söyleyerek, "Alkazar Sineması'nın tarihi belleğini temsilen 1947-2010 yılları arasında bu sinemada, bu salonda oynamış 150'ye yakın filmin, yapay zekadan geçerek tekrar 3 boyutlu şekilde izleyiciyle buluşmasıdır. Dünyada ilk defa bu kadar büyük sayıda verinin, sinema eserinin yapay zekadan geçerek bir performansa dönüşmesinin hikayesi aslında. Toplumsal hafızada çok kıymetli bir yeri olan, hem Türk sinemasının hem de mekansal hafızası önemli olan bu yapının, bir nevi yapay zekayla restorasyonu gibi de düşünebiliriz." diye konuştu.

Anadol, eserin iki bölümden oluştuğunu dile getirerek, şunları söyledi:

İlk bölümde yapay zeka ağlarından her film tek tek okunarak anlaşılıyor. Sonra da yapay zeka, bir rüya görüyor. İkinci aşamada ise izleyici aynı zamanda eş zamanlı yapay zeka algoritmasıyla, izleyicinin hareketini, yönünü, hızını anlayarak, izleyiciyi ışıkla bir pigmente dönüştürüyor. Özellikle bu yapının herkese açık olması, toplumsal alanda bir sanat eseri olması, Türkiye ve dünyada ilk defa yapılıyor olması, benim için çok heyecanlı ve gurur duyduğum bir anı oldu. Bundan 10 sene önce yine İstiklal Caddesi'nde, Beyoğlu'nda dünyada ve Türkiye'deki ilk veri heykelini yapmıştım. 10 sene sonra tekrar aynı yerde böyle yeni bir fikri yeniden hayata geçirdiğim için çok mutlu ve gururluyum."

Sosyal iyilik amacını merkezine alan HOPE Alkazar, "Hareketin Sahnesi" temasıyla açıldı. Genç sanatçı Esra Gülmen ile başarılı sporcu Cedi Osman'ın da yer alacağı yapıda, Nike sporcularının geleceğin atletlerine ilham verecek atölyeler düzenlemesi planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Refik Anadol Türkiye Beyoğlu Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title